Intervju

IGK pozdravlja odluku da se ne koriste vojne mete s etničkim imenom

IGK pozdravlja odluku da se ne koriste vojne mete s etničkim imenom

SARAJEVO - Institut za istraživanje genocida, Kanada (IGK) pozdravlja odluke vlada Kanade i Velike Britanije da, kako navodi, ponižavajući i diskriminirajući naziv za vojne mete “Bosanski muški“ ne koriste na svojim treninzima u Kanadi.

 

Naime, lideri kanadskih Bošnjaka dobili su pismene odgovore od Kanade i Velike Britanije na zajedničko pismo Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) i IGK-a povodom informacije da je kanadska vlada naručila mete za vježbe britanskih vojnika, meÄ‘u kojima su i mete nazvane “Bosanski muški“.

 

U pismu je od nadležnih kanadskih i britanskih državnih organa zatraženo objašnjenje imenovanja vojnih meta, opoziv imenovanja i izvinjenje za ovaj ponižavajući i diskriminirajući čin, koji je graÄ‘ane BiH u Kanadi, kao preživjele žrtve agresije i genocida u BiH, ponovo vratio u ratne strahote i narušio njihov osjećaj sigurnosti i jednakosti kao graÄ‘ana i naroda u kanadskom društvu.

 

U odgovoru ministarstva odbrane Velike Britanije se, između ostalog, navodi da su imena meta komercijalno dostupni proizvodi za koje su nazivi u katalogu stvar pitanja za kompaniju koja ih proizvodi.

 

-Vama će, meÄ‘utim, biti drago da znate da britanska armija koristi nespecifične geopolitičke scenarije i nijedna pretpostavka nije napravljena izmeÄ‘u naziva u katalozima i geografije operativnih aktivnosti Velike Britanije. Nazivi mete u katalogu o kojima vi govorite u vašem pismu neće se stoga koristiti kao dio obuke koju preduzimaju britanske trupe u Kanadi - ističe se u odgovoru britanskog ministarstva odbrane”.

 

U odgovoru član Kanadskog parlamenta Paul Dewar izrazio je razočarenje zbog odluke Vlade Kanade o kupovini vojnih meta s etničkim imenom "Bosanski muškarac".

 

-Pozivam Vladu Kanade da se prvo izvini za odabir tih meta, a zatim da spriječi njihovu kupovinu u budućnosti. Vojne mete s etničkim ili nacionalnim imenom nisu u skladu s kanadskom ponosnom tradicijom multikulturalizma i ne trebaju se nikada upotrebljavati na kanadskom tlu - podvukao je u odgovoru Dewar.

 

Prema informaciji koju su IGK i kanadski ogranak KBSA dobili od ambasade BiH u Ottawi, putem koje je njihovo pismo uručeno nadležnim kanadskim državnim organima, Vlada Kanade je pozitivno odgovorila na njihove zahtjeve u pismu i izrazila žaljenje zbog naziva meta.

 

IGK poziva Kanadu i Veliku Britaniju, kao članice Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira, na još veću aktivnost da se istina o zločinima u BiH sazna i da pravda za žrtve tih strašnih zločina bude zadovoljena.

 

-U tom smislu pozdravljamo nacrt rezolucije o proglašenju 11. jula, Danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, koji je Velika Britanija pripremila i uputila Generalnoj skupštini UN-a na usvajanje. Pozivamo vladu Kanade da podrži navedenu rezoluciju - naglašava IGK u saopćenju.

 

(Vijesti.ba/Fena)

 

http://www.mojportal.ba/novost/210923/Izvinjenje-zbog-skandala-o-imenu-vojne-mete-Bosanac-RPG

http://www.6yka.com/novost/77358/izvinjenje-zbog-skandala-o-imenu-vojne-mete-bosanac-rpg

http://www.24sata.info/vijesti/svijet/223105-izvinjenje-kanade-i-velike-britanije-zbog-skandala-o-imenu-vojne-mete-bosanac-rpg.html

http://vazdan.com/vijest/izvinjenje-kanade-i-velike-britanije-zbog-skandala-o-imenu-vojne-mete-bosanac-rpg/1116758/1

http://sandzakpress.net/kanadska-vlada-uputila-izvinjenje-za-mete-nazvane-bosanski-muskarac

http://www.biscani.net/izvinjenje-kanade-i-velike-britanije-zbog-skandala-o-imenu-vojne-mete-bosanac-rpg/

http://radioglasdrine.com/vijesti/izvinjenje-kanade-i-velike-britanije-zbog-skandala-o-imenu-vojne-mete-bosanac-rpg/

http://tuzlalive.ba/izvinjenje-kanade-i-velike-britanije-zbog-skandala-o-imenu-vojne-mete-bosanac-rpg/

http://www.nap.ba/new/vijest.php?id=9463

http://www.uskinfo.ba/vijest/izvinjenje-kanade-i-velike-britanije-zbog-skandala-o-imenu-vojne-mete-bosanac-rpg/11041

http://www.rtvusk.ba/content/kanada-i-velika-britanija-se-izvinile-zbog-skandala-o-imenu-vojne-mete-bosanac-rpg

http://www.klix.ba/vijesti/svijet/izvinjenje-kanade-i-velike-britanije-zbog-skandala-o-imenu-vojne-mete-bosanac-rpg/150320001

http://www.bh-index.com/izvinjenje-kanade-i-velike-britanije-zbog-skandala-o-imenu-vojne-mete-bosanac/

http://www.vijesti.ba/vijesti/bih/264012-IGK-pozdravlja-odluku-koriste-vojne-mete-etnickim-imenom.html

http://www.bosnjaci.net/prilog.php?pid=55186

http://www.chicagoraja.net/?p=39650

http://kliker.info/kbsa-i-igk-dobili-odgovor-kanadska-vlada-izrazila-zaljenje-i-izvinjenje-povodom-diskriminirajucih-naziva-za-vojne-mete/

http://instituteforgenocide.org/?p=9692&lang=bs

http://instituteforgenocide.org/?p=9687

http://www.bosniaks.net/prilog.php?pid=55187

http://www.mojezdravlje.ba/novost/210923/Izvinjenje-zbog-skandala-o-imenu-vojne-mete-Bosanac-RPG

http://bosnjaci.agency/igk-pozdravlja-odluku-da-se-ne-koriste-vojne-mete-s-etnickim-imenom/

http://bosnjaci.agency/kanadska-vlada-izrazila-zaljenje-i-izvinjenje-povodom-diskriminirajucih-naziva-za-vojne-mete/

http://www.bosniak.org/canadian-and-united-kingdom-governments-regarding-offensive-ethnic-naming-of-shooting-target/

http://www.bosniak.org/bosanski/saopcenje-povodom-odgovora-kanade-i-velike-britanije-povodom-kupovine-meta-s-uvredljivim-nazivom/

smrtovnice osmrtnicama ba

Vijesti: