Intervju

IGK: OSIGURATI PREŽIVJELIM PRIJEDORSKIM ŽRTVAMA PRAVO NA SJEĆANJE, ISTINU I PRAVDU

IGK: OSIGURATI PREŽIVJELIM PRIJEDORSKIM ŽRTVAMA PRAVO NA SJEĆANJE, ISTINU I PRAVDU

 

– Internacionalni ekspertni tim Instituta za istraživanje genocida Kanada (IGK) zatražio je od političkih, akademskih i pravnih pojedinačnih i kolektivnih subjekata u svijetu da učine hitne dodatne napore da se bezuslovno ispoštuje pravedna borba prijedorskih žrtava i svjedoka agresije i genocida za sjećanje, istinu i pravdu bez kojih nema pomirenja i sretnije zajedničke budućnosti Prijedora i BiH.

 

U apelu upućenom na više od stotinu adresa, koji su potpisale brojne organizacije i pojedinci iz BiH i svijeta, izražava se podrška Danu bijelih traka u znak sjećanja na genocid koji se desio u Prijedoru.

 

-Podržavamo i pridružujemo se peticiji da se omogući izgradnja spomenika posvećenog nedužnoj nastradaloj prijedorskoj djeci (102 dvoje dječaka i djevojčica), ubijenoj u genocidu. Tražimo od Skupštine grada Prijedora da bez odlaganja razmotri i prihvati inicijativu roditelja ubijene djece o gradnji spomenika u Prijedoru – naglašava se u apelu.

 

TakoÄ‘er, pozivaju se odbornici Skupštine grada Prijedora iz bošnjačkog naroda da iskoriste svoje odborničko pravo, ali i ljudsko i moralno, i zatraže stavljanje na dnevni red Skupštine zahtjev za izgradnju spomenika posvećenog nedužno nastradaloj djeci Prijedora.

 

Preživjele žrtve i svjedoci agresije i genocida u Prijedoru su, podvlači se u apelu, poniženi jer im se zabranjuje pravo na sjećanje, istinu i pravdu.

 

Navodi se da su 31. maja 1992. godine vlasti bosanskih Srba u Prijedoru izdale naredbu, putem lokalnog radija, nesrpskom stanovništvu da obilježi svoje kuće bijelim zastavama ili čaršafima, i da pri izlasku iz kuća stave bijele trake oko rukava.

 

Ovo je bio početak kampanje istrebljenja u kojoj su provoÄ‘ene masovne egzekucije, silovanja, otvarani koncentracioni logori i činjeni drugi zločini, čiji je konačni ishod bio uklanjanje 94 posto Bošnjaka i Hrvata s teritorije općine Prijedor.

 

– Podsjećamo svjetsku javnost da su genocid i drugi oblici zločina protiv čovječnosti i meÄ‘unarodnog prava na području općine Prijedor trajali kontinuirano u periodu 1992 – 1995, kada je ubijeno 102 djece, 256 žena (ukupno 3.173 civila), 31.000 ljudi je zatočeno u koncentracionim logorima smrti, 53.000 osoba su žrtve progona i deportacije. U samo tri mjeseca je istrijebljeno 94 posto Bošnjaka – ističe se u apelu.

 

Podvlači se da općinske vlasti u Prijedoru do današnjeg dana nisu žrtvama genocida na bilo koji način odali počast za patnje kroz koje su prošli. Lokalne vlasti, dodaje se, odbijaju javno priznati da su zločini počinjeni u Prijedoru, usprkos brojnim presudama meÄ‘unarodnih i lokalnih sudova.

 

Potpisnici apela pozivaju sve prijatelje istine i pravde u svijetu da obilježe 31. maj, MeÄ‘unarodni dan bijelih traka, tako što će nositi oko ruke bijele trake, koje nisu samo simbol sjećanja na progon, nego i znak trajne borbe protiv fašizma koji još nije pobijeÄ‘en u Prijedoru i BiH.

 

(Fena)

 

http://enovosti.ba/podrzimo-dan-bijelih-traka-u-znak-sjecanja-na-genocid/930223

http://novovrijeme.ba/podrzimo-dan-bijelih-traka-u-znak-sjecanja-na-genocid/

http://www.bosnjaci.net/prilog.php?pid=55772

http://www.mi2.ba/agencija/igk-osigurati-prezivjelim-prijedorskim-zrtvama-pravo-na-sjecanje-istinu-i-pravdu/

http://kliker.info/apel-internacionalnog-ekspertnog-tima-igk-omoguciti-bezuslovnu-izgradnju-spomenika-ubijenoj-djeci-prijedora/

smrtovnice osmrtnicama ba

Vijesti: