Intervju

Potrebna revizija pravnog postupka BiH za genocid na Međunarodnom sudu pravde

Potrebna revizija pravnog postupka BiH za genocid na Međunarodnom sudu pravde

IGK: Obnova postupka najsnažnija podrška pomirenju i zajedničkoj budućnosti

Objavljeno: 27. 01. 2017 - 09:46 NovostiAAATimesArial
    
(Foto: Arhiva)

U kontinuiranom procesu jačanja historijske svijesti o holokaustu i genocidu, istraživači genocida i aktivisti ljudskih prava i sloboda, članovi Internacionalnog ekspertnog tima Instituta za istraživanje genocida Kanada (IGK), povodom Međunarodnog dana sjećanja na holokaust, smatraju da je potrebna revizija pravnog postupka države Bosne i Hercegovine za genocid na Međunarodnom sudu pravde.

- Smatramo da obnova postupka direktno ubrzava evroatlanske integracije BiH jer doprinosi jačanju vladavine zakona, vladavine pravde, a time jačanju države i njenih institucija. Obnova postupka je najsnažnija podrška pomirenju i boljoj zajedničkoj budućnosti - mišljenje je IGK-a.

To je i, kako tvrde u saopćenju, značajan korak u poboljšavanju dobrosusjedskih odnosa, a dovest će i do pravednog ishoda i satisfakcije za žrtve.

IGK ocjenjuje da je "Srbija dala Bosni i Hercegovini jako malo razloga da u ime dobrosusjedskih odnosa ne obnovi postupak".

Kako se navodi, Srbija je još 2010. usvojila Deklaraciju o Srebrenici, no bez spominjanja riječi genocid. TakoÄ‘er, za razliku od većine evropskih država, dodaje IGK, u Srbiji nikada nije usvojen zakon o sprečavanju genocida, a nastoje i maksimalno relativizovati zločine koje su srpske snage počinile u BiH.

- Zbog toga BiH nema nikakvu ni moralnu i pravnu obavezu da u ime navodnih dobrosusjedskih odnosa i mira na Balkanu odustaje od obnove postupka - poručuju iz IGK-a.

Iskrena saradnja BiH sa Srbijom je, smatraju u ovoj organizaciji, moguća samo onda kada se utvrdi odgovornost za genocid, sudski utvrdi istina o genocidu i kada se zatraži oprost od žrtava na bazi te istine i pravde.

- Istraživači genocida upozoravaju još jednom na svjetski dan sjećanja na žrtve holokausta da se žrtve agresije i genocida u BiH, najvećih zločina poslije holokausta u Evropi, ne smiju ponižavati. Ne smije se odgodom obnove postupka pristati na žrtvovanje dostojanstva, kako žrtava genocida, tako i dostojanstva hiljadugodišnje bh. tradicije, kulture, duhovnosti - stav je IGK-a.

Ako bh. politički establišment ne iskoristiti pravo obnove postupka, u IGK-u tvrde da to ne znači samo da time prihvataju prvostepenu presudu iz 2007., nego to isto znači da će drugi pisati bosanskohercegovačku historiju. 

IGK poručuje da se zajedničkom akcijom istraživača genocida, političkog establišmenta, organizacija i zajednica u i van BiH može zaustaviti zločin negiranja holokausta i genocida te obnovom postupka poslati jasna poruka žrtvama da nisu sami u borbi da dokažu očiglednu i neospornu istinu o svojim patnjama.



Autor: Fena

smrtovnice osmrtnicama ba

Vijesti: