Intervju

Intervju za Al Jazeera Balkans

 

Intervju za Al Jazeera Balkans

1.Znate li gdje (u kojim zemljama) je kažnjivo negiranje genocida u
Srebrenici?

U Institutu za istraživanje genocida, Kanada imamo evidencij da sljedeće države zakonom zabranjuju negiranje genocida: Francuska, Njemačka, Češka, Belgija, Austrija kao i druge demokratske zemlje svijeta.

2. Šta je kanadsko zakonodavstvo uradilo po ovom pitanju?
U Kanadi  je i dalje na snazi odredba zakona po kojoj su najviši zvaničnici SRJ i Srbije koji su bili na ključnim funkcijama u vladi, diplomatiji, vojsci, policiji i pravosuđu od februara 1998. do oktobra 2000. - nepoželjni u ovoj državi. S obzirom na to da su u tom periodu bili na važnim državnim pozicijama, kao ministri u vladi Mirka Marjanovića, na administrativne prepreke pri ulasku u Kanadu, ukoliko bi se njihovi propisi doslovce primenjivali, mogli bi da naiđu i Tomislav Nikolić, Aleksandar Vučić, Maja Gojković, Jorgovanka Tabaković, Vojislav Šešelj, Milovan Bojić, Milan Beko. Pod udar kanadskih zakona potpadaju i Momir Bulatović, Zoran Lilić, Živadin Jovanović i Vuk Drašković, koji su bili članovi Savezne vlade u spornom periodu. A tu je i Milan Milutinović, kao bivši predsednik Srbije. Vlade Savezne Republike Jugoslavije i Republike Srbije pod Slobodanom Miloševićem označene kao režimi koji su počinili gruba kršenja ljudskih prava i međunarodnog prava od 28. februara 1998. do 7. oktobra 2000. i da, po kanadskom Zakonu o imigraciji i zaštiti izbeglica, funkcioneri tih režima nisu dobrodošli. Na spisku potencijalno nepoželjnih nalaze se svi oni funkcioneri koji su imali značajnu ulogu u kreiranju državne politike i donošenju odluka u navedenom periodu - šefovi država i vlada i njihovi savjetnici, članovi vlade, ambasadori i viši diplomatski službenici, visoki funkcioneri u vojsci, policiji i pravosuđu.

3. Koliko tijesno sarađujete sa institucijama i organizacijama u BiH?
Institut za istraživanje genocida, Kanada sarađuje sa mnogim organizacijama i institucijama u BiH, posebno sa naučno istraživačkim institucijama i sa organizacijama za zaštitu ljudskih prava i sloboda. Institut ima svoj Internacionalni ekspertni tim sa više od 120 svijetskih eminentnih stručnjaka i istraživača u oblasti zaštite ljudskih prava i sloboda i istraživanja genocida.


4. Mišljenje o nepostojanju zakona u BiH?
Implementacija presude Međunarodnog suda pravde iz 2007. godine, kojom je kao pravna činjenica utvrđeno da je u Srebrenici počinjen genocid 1995. godine je jedan od najvažnijih faktora za usvajanje zakona u Parlamentarnoj Skupštini BiH. Zakon je potreban zbog žrtava, ali ponajviše zbog budućih generacija. Nije moguća bolja zajednička bosanskohercegovačka budućnost bez tog zakona. Usvajanjem zakona  doprinijelo bi se izgradnji sigurnog društva, ali i iskazala solidarnost sa žrtvama rata. Istraživači genocida posebno istiću kako je posljednja faza genocida poricanje. Bez zakona BiH ne može biti član evroatlanskih integracija

Vijesti: