Intervju

Intervju za Beogradski Danas

Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada, za Danas

U Kanadi još jednom pobedila istina o genocidu u Srebrenici

Ono što se dogaÄ‘alo u Bosni i Hercegovini (BiH) od 1992. do 1995. godine nije posljedica graÄ‘anskog rata nego pokušaj susjednih država da naruše teritorijalni integritet BiH. Nedavno izrečene presude Haškog tribunala o genocidu u Srebrenici i o udruženom zločinačkom djelovanju to potvrÄ‘uju.

12Piše: Jelena Diković30. januara 2019. 15.55 Izmenjeno: 15.56
    

Nakon izricanja pomenutih presuda nameće se najvažnije pitanje za budućnost BiH: Hoće li Kanada staviti svoj pečat na istinu i pravdu koja je u saglasnosti sa meÄ‘unarodnim pravom? To je bio osnovni motiv za pokretanje peticije da Vlada Kanade donese zakon kojim bi se sankcionisalo negiranje genocida u Srebrenici – kaže za Danas Emir Ramić, inicijator peticije i direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada (IGK).

Peticija, pod nazivom „e-1837“, potpisivana je na internet stranici kanadskog parlamenta, a potpisalo ju je 2.134 osobe. ProsleÄ‘ena je i kanadskoj vladi i parlamentu.

Ramić ističe za naš list da su pravni osnov u Kanadi za krivično sankcionisanje negatora genocida u Srebrenici pravosnažne presude meÄ‘unarodnih sudova u Hagu, pravosnažne rezolucije više od 30 državnih parlamenata u svetu, te posebno dve rezolucije o genocidu u Srebrenici usvojene u kanadskom parlamentu.

– Moralni osnov za jedan takav zakon je stalna izložbena postavka o genocidu u Srebrenici u Kanadskom muzeju za ljudska prava, otkrivanje prvog spomen obilježja u dijaspori žrtvama genocida u Srebrenici u kanadskom gradu Vindzoru, podjele „Cvijeta Srebrenice“ svim članovima kanadskog parlamenta i izučavanja genocida u Srebrenici u kanadskim školama. Smatram da negiranje genocida mora biti kažnjeno, jer je negiranje prvi korak ka činjenju novih genocida. Negirati to u ime neke jednakosti meÄ‘u žrtvama vrijeÄ‘a sjećanja onih koji su ubijeni i patnje onih koji su ostali iza njih – ukazuje Ramić.

On dodaje da je zadovoljan brojem potpisnika/ca peticije i navodi da je Kanada „ponovo ujedinila prijatelje istine i pravde u svijetu“.

– Potpisnici peticije su iz svih provincija i teritorija Kanade, kao i kanadski državljani koji žive van Kanade. NJihov potpis je bio potpis na istinu i pravdu. Već sada možemo konstatovati da je u Kanadi još jednom pobijedila istina o genocidu u Srebrenici. Akcijom potpisivanja peticije otvorili smo put ka istini i pravdi o genocidu u Srebrenici u mnogim drugim djelovima svijeta – naglašava Ramić i dodaje da očekuje da „poslije čitanja peticije u Parlamentu, Vlada Kanade donese zakon kojim če se krivično sankcionisati negatori genocida u Srebrenici u Kanadi“.

Peticija i u drugim zemljama

„Naša akcija je naišla na veliko odobravanje širom svijeta. Javili su nam se pojedinci i organizacije iz Australije, SAD i Evrope, koji traže našu pomoć u organizovanju slične akcije. Mi ćemo svima pružiti potrebnu pomoć jer smatramo da samo istinom i pravdom možemo doći do bolje budućnosti države BiH u kojoj će svi njeni narodi i graÄ‘ani živjeti u miru i blagostanju“, ukazuje Emir Ramić za Danas.

smrtovnice osmrtnicama ba

Vijesti: