Intervju

Saopćenje za javnost Bosanskog akademskog kruga povodom priznanja za životno djelo skademiku Emir Ramiću

03. 09. 2019.


Saopćenje za javnost Bosanskog akademskog kruga povodom priznanja za životno djelo skademiku Emir Ramiću

Bosanski akademski krug (BAK e.V.) kao nacionalno udruženje Bošnjaka sa sjedištem u Minhenu ima čast i zadovoljstvo informisati javnost da je na naš prijedlog akademiku Emiru Ramiću uručeno priznanje za životno djelo. Ovo  prestižno priznanje je dodijelila Islamska zajednica Bošnjaka Sjeverne Amerike {ICNAB} u okviru 24. Susreta Bošnjaka Sjeverne Amerike. U našem prijedlogu naveli smo da je akademik Ramić postao glas američkih i kanadskih Bošnjaka i svih graÄ‘ana BiH koji žive u Sjevernoj Americi u promociji najvažnijih kulturnih, društvenih, akademskih i drugih bosanskohercegovačkih vrijednosti u američkom Melting potu i kanadskom Kulturnom mozaiku. BAK je ovim prijedlogom koji je jednoglasno od strane ICNAB odao priznanje akademiku Ramiću za sve što je učinio za našu vjeru, kulturu, tradiciji, jezik, za nas Bošnjake i za našu bosansku državu. ICNAB je nagradio največim priznanjem za životno djelo ovog skromnog, ali nadasve velikog naučnog radnika. čovjeka  i patriotu. 

Zahvaljujući se BAK za prijedlog i ICNAB za usvajanje prijedloga akademik Ramić u poruci našoj organizaciji je izmeÄ‘u ostalog napisao: 

"Nagradu za životno djelo koju sam dobio na 24. Susretima Bosnjaka Sjeverne Amerike djelim sa BIC Hamilton, Kongresom Bosnjaka Sjeverne Amerike, Institutom za istrazivanje genocida Kanada i svima onima koji se žrtvuju za istinu, pravdu i kulturu sjecanja u ime bolje budućnosti naše jedne, jedine, suverene države BiH. Zahvaljujem se Bosanskom akademskom krugu što me je predližio za ovo veliko priznanje. I naravno zahvaljujem se Komisiji za priznanje ICNAB koji su priznanje dodijelili. Ovo priznanje je još veći podstrek za dalji rad za bolju budućnost BiH i za bolju budućnost svijeta bez genocida. Ovo veliko priznanje dolazi na dvadesetu godišnjicu moga rada za očuvanje i jačanje svih komponenti bošnjačkog bića, za institucionalizaciju kulture sjećanja, sve zbog bolje budućnosti države  BiH".  

ZA BAK Amer Sabitović Predsjedavajući  
smrtovnice osmrtnicama ba

Vijesti: