Intervju

Intervju za Bosnjaci.net

 

KADEMIK EMIR RAMIĆ, direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada
USKORO U PARLAMENT KANADE U PROCEDURU REZOLUCIJA O GENOCIDU PRIJEDORU
Autor: Esad Krcić
Objavljeno: 19. July 2020. 03:07:46
EMIR RAMIĆ: PredviÄ‘eno je da se rezolucijom 20. juli proglasi Danom sjećanja na žrtve genocida u Prijedoru u Kanadi i da se tokom mjeseca aprila koji je rezolucijom kanadskog parlamenta proglašen mjesecom borbe protiv genocida, i genocid u Prijedoru tretira isto kao i drugi priznati genocidi u Kanadi.


Bošnjaci.Net: Gospodine Ramiću, 20. jula, uz komemoraciju i klanjanje dženaze identificiranim žrtvama genocida u Prijedoru, bit će obilježena 28. godišnjica od stravičnog ratnog zločina u vremenu srpsko-crnogorske agresije na RBiH. Genocid, pa i ratni zločini u ovom dijelu Bosne, još se uvijek osporavaju, ratni zločin i zločinci veličaju. To je na domaćoj sceni, a šta se na internacionalnoj sceni može očekivati u narednom periodu?
RAMIĆ: U Prijedoru je izvršen planetarni genocid, odnosno kako se kaže u Prijedoru je počinjena Srebrenica prije Srebrenice. Istina je da je u BiH sve moguće, pa i nečovječno negiranje genocida, veličanje zločina i zločinaca. To čujemo svaki dan od zvaničnika do običnog svijeta. To smatramo prvenstveno problemom u srpskom narodu i to će na kraju biti najgore za sve njih.
Nego nameće se pitanje, šta mi preživjele žrtve genocida i borci za ljudska prava radimo i šta možemo očekivati u narednom periodu? Uskoro u Parlament Kanade očekuje se puštanje u proceduru Rezolucije o genocidu Prijedoru.

Bošnjaci.Net: Kako KanaÄ‘ani razumiju i vide ratna doÄ‘anja u Prijedoru, i uopće u tome dijelu u BiH?
RAMIĆ: Zvaničnici itekako razumiju dogaÄ‘anja u prijedorskoj regiji, logora, zlostavljanja, zločina, progona… i sve to zovu pravim imenom – genocid.
Za prijemer uzimam dvojicu zvaničnika. Ahmed Hussen, ministar u vladi Justina Trudeau i Brian Masse, član Parlamenta Kanade, oni su ratni zločin u Prijedoru nazvali jedino ispravnim imenom - genocid. U nedavnom susretu članova Instituta za istraživanje genocida Kanada sa ministrom Ahmedom Hussenom, koji je vrlo jasno konstatovao da je u Prijedoru počinjen genocid. Ranije član kanadskog parlamenta i sponzor obje rezolucije o genocidu u Srebrenici, Brian Masse je također zločin u Prijedoru imenovao genocidom.

Bošnjaci.Net: Pomenuli ste Rezoluciju o genocidu u Prijedoru…
AKADEMIK RAMIĆ: Da, potvrÄ‘ujem, uskoro u kanadski parlament se očekuje puštanje u proceduru Rezolucija o genocidu Prijedoru.

Bošnjaci.Net: Koji je značaj ove rezolucije?
RAMIĆ: Značaj ove rezolucije je u tom što se pored Sreberenice po prvi put zvanično u rezoluciji kanadskog parlamenta imenuje i genocid u Prijedoru. Rezolucija o genocidu u Prijedoru se pušta u proceduru u momentu kad se u manjem bosanskohercegovačkom entitetu organizovano provode završne faze genocida koji je počinjen prije blizu tri decenije. Vlasti manjeg bosanskohercegovačkog entiteta i grada Prijedora su poslije dugogodišnjeg negiranja zločina počinjenim nad civilnim stanovništvom (Bošnjacima i Hrvatima) počele sistematski da zabranjuju Bošnjacima da obilježavaju mjesta gdje su počinjeni najgnusniji zločini protiv čovječanstva i nevinih civila, da negiraju genocid i veličaju osuÄ‘ene ratne zločince.

Bošnjaci.Net: Boraveći prošle godine u Prijedoru, dobri poznavoci prilika u ovome gradu su mi rekli da ratni zločinci slobodno šeću ovim gradom, prkose i prijete preživjelim žrtvama genocida…
RAMIĆ: Istina je…danas u Prijedoru imamo negatore genocida, imamo slobodne ratne zločince koji se šetaju Prijedorom. Daleko je Prijedor od istine i pravde. 13 osuÄ‘enih za zločine u Prijedoru, te u zloglasnim srpskim logorima Omarska, Keraterm i Trnopolje, pred MeÄ‘unarodnim sudom za bivšu Jugoslaviju, zbog ratnih zločina, te za zločine nad Bošnjacima i Hrvatima u općini Prijedor pred pravosuÄ‘em BiH i 220 godina zatvora, sve to nije pravda. To je pravda samo u načelu, ali projekat, njegovi tvorci i realizatori koji su namjerno, sistematski ubili više od 3172 nevinih civila, od toga 102 djece i 256 žena nisu u potpunosti presuÄ‘eni. U Prijedoru je zapravo ubijen čitav grad. Poslije negiranja genocida u Prijedoru, koga je nauka potpuno jasno dokazala, dolazi slavljenje genocida. Ako želimo da imamo ljudski osjećaj jedni prema drugima, pijetet prema žrtvi, moramo mijenjati obrazovni sistem. Ne možemo dozvoliti da se u obrazovnom sistemu briše agresija i genocid.

Bošnjaci.Net: Pomenuli ste nauku koja je dokazala genocid u Prijedoru. Pojasnite nam da se bolje razumije.
RAMIĆ: U Prijedoru nad Bošnjacima i Hrvatima prema rezultatima nauke o genocidu svih 10 faza genocida je potvrÄ‘eno i to je istina, ali su UN i internacionalni sudovi do sada ostali suzdržani. Svijet još nije u potpunosti spreman da uči na primjerima genocida u Prijedoru, a oni u čije ime je počinjen, ne pokazuju želju da čuju i vide razmjere zločina i patnju koja je žrtvi nanesena.

Bošnjaci.Net: ÄŒinjenica su da su zločinci nakon sistematskog ubijanja, isto tako po masovnim grobnicama radili na sistematskom prikrivanju zločina. Kako teče proces otkrivanja masovnih grobnica?
RAMIĆ: Nikada se neće naći sve žrtve genocida u Prijedoru. Ali unotač te bolne činjenice, neophodna je katarza, da se prihvati ono što je istina. BiH jedina država na svijetu u kojoj je počinjen genocid, a nema Zakon o zabrani negiranja genocida. Sistematski i organizovano se ubija istina o genocidu u Prijedoru. MeÄ‘unarodna zajednica treba bez odlaganja i u korist žrtava genocida da preko Visokog predstavnika u BiH donese / nametne taj zakon. Jer, konstantno negiranje i ponižavanje žrtava genocida boli porodice žrtava genocida u Prijedoru, Srebrenici i drugim bh. gradovima.

Bošnjaci.Net: Uz negiranje genocida na djelu je i slavljenje genocida koje dolazi od najviših zvaničnika iz Srbije i manjeg bh. entiteta?
RAMIĆ: U Prijedoru se danas dešava faza slavljenja genocida veličanjem odgovornih za genocid, podizanjem spomenika i davanjem imena javnim ustanovama po osuÄ‘enim ratnim zločincima, upravo onima koji su odgovorni za genocid u Prijedoru. Uz negiranje genocida u Prijedoru, koje je kod velikog dijela srpskog političkog establišmenta u Prijedoru i bosanskohercegovačkom manjem entitetu, a i u Srbiji, dobilo institucijski karakter, medijsku podršku. Npr., Kozarski vijesnik, uz trijumfalizam kao poseban aspekat modernog genocida, uz mitigaciju ili ublažavanje koje je odbijanjem izgradnje spomenika ubijenoj djeci Prijedora učinio prijedorski politički establišment. Svijet se suočava s najbrutalnijom lekcijom iz Prijedora, a ona je genocid se isplati. Prijedor je paradigma zločina nad Bošnjacima i Hrvatima u Republici Bosni i Hercegovini.

Bošnjaci.Net: Očito je da su povratnici u nezavidnoj poziciji u ovom gradu.
RAMIĆ: Podsjećamo,e Bošnjaci i Hrvati u Prijedoru i dalje se teroriziraju. Oni su i dalje poniženi graÄ‘ani drugog reda, bez osnovnih ljudskih prava i sloboda. Javno se ponižavaju organizacije koje okupljaju žrtve i svijedoke genocida i tako namjerno, organizovano i ciljano širi strah meÄ‘u porodicama ubijenih i nestalih prijedorčana. Ponavlja, istovremeno se Prijedorom slobodno šetaju ratni zločinci zauzimajući pozicije u lokalnoj vlasti. Dozvoljavaju se skupovi fašističkih grupa protiv kojih su se Prijedorčani i svi antifašisti borili u Drugom svjetskom ratu, a žrtvama zabranjuje pravo na sjećanje, istinu i pravdu. Ignorišu se zahtjevi predstavnika meÄ‘unarodne zajednice koji su jasno dali do znanja da diskriminacija po nacionalnoj i vjerskoj osnovi mora biti obustavljena, da istina o genocidu mora biti dokučena, da se zločinci moraju osuditi i pravda zadovoljiti, te da se stradanja svih prijedorskih žrtava moraju obilježiti jednako, bez obzira na njihovu etničku pripadnost.
Ovi i mnogi drugi ataci na osnovna ljudska prava i slobode Bošnjaka i Hrvata još više ruše ugled Prijedora, napadaju na osnovne temelje savremene demokratije i posebno teško krše temeljne odrednice osnovnih meÄ‘unarodnih dokumenta o ljudskim pravima i slobodama.

Bošnjaci.Net: Očigledno je ponižavanje žrtava genocida, uskraćeno im je pravo na sjećanje i da se obilježe stratišta, šta dalje?
RAMIĆ: Niko nema pravo da ponižava žrtve genocida, da im zabranjuje sjećanje na zločin, da im i dalje unosi strah. Žrtve s pravom traže da se zloglasni koncentracioni logori obilježe kao spomen-stratišta žrtava genocida u Prijedoru, da 31.maj i 20. juli postanu trajno datumsko obilježje prijedorskih žrtava kao izraza najrigidnijeg fašističkog aparthejda te da se institucionalizira i postane dio institucionalnog pamćenja, da se izgradi spomenik ubijenoj djeci i žrtvama genocida. Šest identifikovanih civilnih žrtava genocida biće ukopane i ovog 20. jula u Prijedoru.

Bošnjaci.Net: Da li su ovo samo neki od razloga za potrebu usvajanja Rezolucije o genocidu u Prijedoru?
RAMIĆ: Definitivno, zbog svega nabrojanog potreba je Rezolucija kanadskog parlamenta, a onda ćemo iću ka Kongresu i Senatu SAD, te europskim institucijama.

Bošnjaci.Net: Koji su još bitni detalji rezolucije?
AKADEMIK RAMIĆ: PredviÄ‘eno je da se rezolucijom 20. juli proglasi Danom sjećanja na žrtve genocida u Prijedoru u Kanadi i da se tokom mjeseca aprila koji je rezolucijom kanadskog parlamenta proglašen mjesecom borbe protiv genocida, i genocid u Prijedoru tretira isto kao i drugi priznati genocidi u Kanadi.

Bošnjaci.Net: Šta Institut na čijem ste čelu još ima u planu?
RAMIĆ: Institut za istraživanje genocida Kanada će uskoro početi razgovore sa liderima Muzeja za ljudska prava Kanade o postavci stalne izložbe o genocidu u Prijedoru. TakoÄ‘er su počele pripreme da se genocid u Prijedoru u nekim kanadskim školama izučava zajedno sa genocidom u Srebrenici.

Bošnjaci.Net: Kada su u pitanju žrtve genocida, nedopustiv je neljudski nedavni čin ambasadora BiH u Kanadi…
RAMIĆ: Paralelno sa akcijom u vezi parlamentarne institucionalizacije genocida u Prijedoru vodimo akciju i za smjenu ambasadora BiH u Kanadi. Istrajat ćemo na tome.
Veliki broj graÄ‘ana BiH koji žive u Kanadi, od kojih su mnogi preživjele žrtve agresije i genocida, očekivao je od Ambasade u Ottawi da postupi u skladu sa instrukcijom i spusti zastavu na pola koplja. To bi bio ljudski čin odavanja počasti žrtvama genocida i poštovanja prema preživjelim žrtvama genocida. U tom malom komadu bh. zemlje, u dalekoj i prijateljskoj Kanadi, to se nije desilo. Predstavnici Instituta za istraživanje genocida Kanada su 11. jula 2020. više puta obišli ulicu u kojoj se nalazi Ambasada BiH u Ottawi i kamerom zabilježili ponižavajući čin. Ne samo da zastava nije spuštena na pola koplja već je taj dan potpuno uklonjena. Ovaj antidržavni i anticivilizacijski čin ambasadora Marka Milisava je ponizio državu BiH, sve graÄ‘ane BiH, a posebno preživjele žrtve genocida. Ovim činom ponizio je BiH i Kanadu. Ponizio je meÄ‘unarodnu pravdu i pravo. Srebrenica i država BiH su tako izdate od ambasadora BiH u Kanadi.

Bošnjaci.Net: Jeste anticivilizacijski čin da ambasada države u kojoj je počinjen genocid ne obilježi taj dan, dok je istovremeno Kanada usvojila dvije rezolucije?
RAMIĆ: Od uspostavljanja diplomatskih odnosa izmeÄ‘u BiH i Kanade, Ambasada u Ottawi nikada nije obilježila Dan sjećanja na žrtve Srebrenice, iako je država Kanada sa dvije rezolucije proglasila ovaj datum danom sjećanja. Skoro nikada, čast izuzecima, ambasadori nisu obilježavali državne blagdane BiH. Umjesto bh. diplomata koji moraju predstavljati državu BiH, oni predstavljaju antibosansku koaliciju u kojoj negatori genocida i revizionisti historije, negatori bosanskog jezika i kulture i tradicije imaju lidersku ulogu. Takvi rušitelji države BiH se kontinuirano šalju u Kanadu. Takvi ambasadori proturječe svojoj državi koju zapravo ne priznaju, a navodno je diplomatski predstavljaju.

Bošnjaci.Net: Da li su graÄ‘ani i Instutut tražili smjenu bh. ambasadora u Kanadi?
RAMIĆ: Institut za istraživanje genocida Kanada je zatražio od predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i ministrice vanjskih poslova Bisere Turković da pokrenu disciplinski postupak protiv ambasadora Marka Milisava. Ne može se više tolerisati da ambasadori rade protiv vlastite države koja ih dobro plaća. Ako se ambasador ne opozove, to onda može pokazati da se nedisciplina i nepoštivanje instrukcija isplate! Još jednom pozivam navedene najodgovornije političke subjekte, koji kreiraju vanjsku politiku, da smijene sadašnjeg ambasadora Bosne i Hercegovine u Kanadi. Mi trebamo diplomate koji će istinski braniti i jačati zajedničke interese svih nas. Nadalje, za početak sljedeće sedmice najvaljeni su i kontakti sa subjektima kojima je pismo adresirano, te sa nadležnim političkim subjektima u Kanadi. Nama je potrebna zajednička akcija svih – i u BiH i Kanadi. Samo tako možemo postići rezultat u korist države BiH.

Bošnjaci.Net: Na kraju ne možemo zaobići odnos hrvatskih zvaničnika na čelu sa HDZ BiH, HNS i ÄŒovićem prema prijedorskim Hrvatima, žrtvama velikosrpske genocidne ratne politike?
RAMIĆ: Najbolji primjer antibosanske koalicije koju u BiH predvode ÄŒović i Dodik je odnos zvanične hrvatske politike u BiH prema prijedorskim Hrvatima. Prijedorski Hrvati zajedno sa prijedorskim Bošnjacima su stalni svjedoci genocidnih namjera velikosrpske nacionalističke ideologije. Prije agresije u prijedorskoj općini je živjelo približno šest posto Hrvata, odnosno nešto više od 6.000 ljudi. U genocidu je ubijeno oko 330 Hrvata, mnogo ih je prošlo torture logora Keraterm, Omarska, Manjača i mnogi drugi. Mali broj Hrvata je ostao u Prijedoru i to je uglavnom riječ o miješanim brakovima. Pretpostavlja se da ih je danas na općini oko 750. Antibosanska koalicije koja se zabavila stalnim atakovanjem na državu BiH je ostavila i izdala prijedorske Hrvate. Selo Briševo je najbolji primjer kako su Hrvati ostavljeni i izdani. Naime u selu više nitko ne živi. Dok Hrvati u Prijedoru i Bosanskoj Krajini nestaju kao narod, zvanična hrvatska politika koketira sa srpskom nacionalističkom politikom, napadajući bosanskohercegovačke državne vrijednosti.

smrtovnice osmrtnicama ba

Vijesti: