Intervju

Intervju za AA

Intervju za Anadoliju

Predsjednik Instituta za istraživanje genocida iz Kanade (IRCG) dr. Emir Ramić kazao je za AA da ''za američke i kanadske Bošnjake, žrtve i svjedoke agresije i genocida izvinjenje generalnog sekretara UN Ban Ki-moona znači pobjedu istine''.

''To je pobjeda istine o zločinima agresije i genocida, ali i povratak nade u konačnu pobjedu pravde za žrtve tih zločina. Ta istina o zločinima i pravda za žrtve trebaju najprije doći iz UN-a, i to primjenom Povelje o zaštiti ljudskih prava i sloboda. Gest izvinjenja s najvišeg mjesta u UN jasno pokazuje cijelom svijetu da su Bošnjaci respektabilni politički faktor, koji se zna organizirano i jedinstveno boriti za svoja prava i koji ima presudan utjecaj na promjenu političkih, ekonomskih, kulturnih i akademskih odnosa u državi BiH. Istovremeno ova naša akcija pokazuje jednu veoma bitnu stvar. Kada se Bošnjaci i njihove organizacije udruže na zajedničkom interesu, uspjeh je zagarantiran'', poručio je Ramić.

No, kako je rekao, bh. udruženja u Americi i Kanadi neće stati na ovome.
''Poslije izvinjenja od strane generalnog sekretara UN-a, mi ćemo nastaviti našu zajedničku akciju u smislu skidanja snimke izvoÄ‘enja srpske nacionalističke pjesme sa zvanične web stranice UN-a. To je minimuma za zadovoljenje žrtava agresije. TakoÄ‘er, tražimo ostavku ili smjenu Vuka Jeremića, jer svojim postupcima ponižava najvažniji svjetski politički i pravni autoritet'', smatra Ramić.

Dodao je da bošnjačko jedinstvo nema alternative u ovim ''krucijalno važnim momentima za državu BiH, ali i za bošnjački narod''.

Vlasti države BiH moraju reagirati


U ime žrtava agresije i genocida, ali i hiljada prognanih, dr. Ramić je zatražio od vlasti BiH da reagiraju povodom koncerta beogradskog hora "Viva Vox" u velikoj sali Generalne skupštine UN-a na kojem je, izmeÄ‘u ostalog, izvoÄ‘ena i srpska ratna pjesma "Marš na Drinu". Ramić je takvo ponašanje državnih organa u BiH nazvao žalosnim.

smrtovnice osmrtnicama ba

Vijesti: