Intervju

Krug99

Siže izjava za medije:

Dr. Emir Ramić:

 

Pored državne strategije lobiranja i državne diplomatije, koje nemamo, a moramo se što hitnije izboriti za to,  potrebna nam je strategijska koordinacija organizacija, zajednica, instituta i akademija u dijaspori. Cilj te strategije je odbrana i jačanje najbitnijih državnih, bosanskohercegovačkih interesa u svijetu, posebno u najbitnijim političkim centrima svijetske politike kao što su Vašington, Njujork, Brisel, Beč, Otava i drugi.

 

Mi već imamo odlično pojedinačno djelovanje mnogih uspješnih ljudi i žena u dijaspori ali to sada kada se treba braniti država nije dovoljno. Treba nam zajednički rad i usmjeravanja najznačajnijih  resursa koje dijaspora ima i koji nisu samo materjalne prirode, već sve više i naučne, kulturne, političke i svake druge prirode. 

Dijaspora more produkovati jedinstven front na akademskom, kulturnom i političkom nivou u smislu djelovanja prema bitnim svijetskim subjektima u procesu potrebnih evroatlanskih integracija Bosne i Hercegovine. Te resusrse samo treba usmjerti i tako dobiti odlučujuću snagu koja će mobilisati meÄ‘unarodnu zajednicu i graÄ‘ane Bosne i Hercegovine u borbi ne samo sa spas države, već i za jačanje države od koje zavisi i sudbina Evrope, pa i sudbina meÄ‘unarodne zajednice.. 

 

Peticije i molbe, ali i mnoge tužbe pravosudnim organima koje su došle iz dijaspore nisu izazvale potrebnu reakciju državnih organa. Razlog za to je dejtonska konstrukcija države koja omogućuje blokadu države  na svim nivoima. Zato je umjesto peticija, molbi i tužbi potrebno odmah priči strategijskom koordiniranju bitnih subjekata u dijaspori koji će tako dobiti potrebnu i orgnazovanu moć za konkretno, organizovano djelovanje dijaspore  u smislu pritiska prema državnim organima. Za ovo trbamo uzeti primjer djelovanja nekih dijaspora koje su svojim aktivnostima čak i stvorile matične države. Primjer jevrejske dijaspore može biti putokaz kako se treba odnosti prema svojoj matici.

 

10. Januara je bosanskohercegovačka dijaspora pokazala svoju moć ako radi jedinstveno. Ista moć se pokazuje i u predstojećim aktivnostima dijaspore 1. i 6. marta. Ovi dogaÄ‘aji jasno pokazuju s jedne strane odlučnost dijaspore da brani maticu i s druge strane snagu dijaspore jer na zahtijeve dijaspore je odgovoreno od bitnih političkih svijetskih subjekata. 

Ovu snagu dijaspore treba posebno usmjeriti protiv antibosanskog djelovanja 18 ambasadora imenovanih od Milorada Dodika. Na tom planu se radi i ono što Predsjedništvo Bosne i Hercegovine i Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine ne može uraditi dijaspora može. Na tome se ozbiljno radi.

 

Vijesti: