Intervju

Izjava Instituta za istraživanje genocida, Kanada povodom 15 aprila, Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine

15. april, 2014.

 

Izjava Instituta za istraživanje genocida, Kanada povodom 15 aprila, Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine

 

Svi oni koji danas misle da vrijednosti za koje se junački borila Armija Republike Bosne i Hercegovine { a to su potpuno jedinstvena, suverena, nezavisna, samostalna država}, imaju svoj rok trajanja, grdno se varaju

 

Na današnji dan prije 22 godina službeno je formirana Armije Republike Bosne i Hercegovine. Armija Republike Bosne i Hercegovine, sastavljena od Teritorijalne odbrane, Patriotske lige i mnogih dobrovoljnih formacija branitelja Bosne i Hercegovine, nastala je kao odgovor na srpskocrnogorsku i hrvatsku agresiju. Odigrala je, uz snage Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Bosne i Hercegovine ključnu ulogu u odbrani Bosne i Hercegovine. U oslobodilačkom, odbrambenom ratu patriote su bili voÄ‘eni ljubavlju prema domovini, iz čega je proizašla sva njihova hrabrost, požrtvovanje i vjera da će jednog dana doći dan osloboÄ‘enja.

 

Patrioti su se borili za očuvanje i zaštitu države Bosne i Hercegovine i cjelukupnost njene teritorije kao suverene, nezavisne, slobodne države svih njenih graÄ‘ana. Akcija odbranbene borbe države je zbog uspješnosti u borbama protiv agresora prerasla u oslobodilačku borbu koja je zaustavljena potpisivanjen Dejtonskog mirovnog sporazuma. Armija Republike Bosne i Hercegovine je sačuvala državu. Ciljevi istočnih i zapadnih agresora nisu ostvareni. MeÄ‘utim Dejtonski mirovni sporazum jeste zaustavio rat, ali je zaustavio i oslobodilački pohod Armije Republike Bosne i Hercegovine, što je rezultiralo legalizacijom rezultata agresije i genocida i dejtonskom organičenom teritorijalnom suverenošÄ‡u države Bosne i Hercegovine.

 

Svaki život dat za slobodu Bosne i Hercegovine ugraÄ‘en je u odbranu prava na život dostojan čovjeka, za istinu o zločinima i zločincima, za pravdu za žrtve tih zločina, za Ideju Bosne i Bosanski duh, za potpuno jedinstvenu, suverenu, samostalnu, nezavisnu Bosnu i Hercegovinu.  Ono što je napravila Armija Bosne i Hercegovine opire se svim pokušajima da se u historiji naÄ‘e sličan primjer, opire se svim ratnim teorijama i praksama. Ona je prkosno odbrania državu. Zbog nje je Bosna i Hercegovina opstala, zbog nje se Ideja Bosne i Bosanski duh i danas  šire, zbog nje još uvijek dobro pobjeÄ‘uje zlo koje stalno prijeti.

 

Zbog svega navedenog trenutak formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine trebao bi se u Bosni i Hercegovini i dijaspori slaviti kao jedan od najznačajnijih trenutaka u hiljadugodišnjoj bosanskohercegovačkoj historiji.

 

Institut za istraživanje genocida, Kanada

 

http://www.klix.ba/vijesti/bih/igk-dayton-je-zaustavio-oslobodilacki-pohod-armije-rbih/140415053

http://www.bosnjaci.net/prilog.php?rid=1&pid=51926

http://www.chicagoraja.net/?p=36365

Vijesti: