Intervju

Bez javnog izražavanja žaljenja za strašnim zločinima agresije i genocida nema početnog koraka ka pomirenju

Bez javnog izražavanja žaljenja za strašnim zločinima agresije i genocida nema početnog koraka ka pomirenju

Največa korist od posjete predsjednika Vlade Republike Srbije Aleksandra Vučića za Bosnu i Hercegovinu i njene graÄ‘ane je trebala biti javno izvinjenje žrtvama agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida nad njenim graÄ‘anima. Izvinjenje uključuje i priznanje teritorijalnog integriteta, suvereniteta, nezavisnosti države Bosne i Hercegovine. Ovaj državnički korak Vučića koji je podržavao agresiju i genocid u Bosni i Hercegovini značio bio bi početak teškog puta pomirenja koji u cjelosti može nastupiti tek poslije priznavanje istine o agresiji i genocidu i zadovoljenja pravde za žrtve tih strašnih zločina.

Bez izvinjenja žrtvama agresije i genocida, posjeta ostaje na tragu ostvarivanja agresivno, genocidnih, nacionalističkih planova stvaranje “Velike Srbije”, spajanjem entiteta Republike Srpske i Republike Srbije, što je programski cilj  politčke partije čiji je lider Aleksandar Vučić. Kontinuitet agresorsko – genocdne politike Republike Srbije prema Bosni i Hercegovini, je stvaranje “Velike Srbije” na račun podjele države Bosne i Hercegovine, uništenjem i progonom prije svega bošnjačkog naroda.

A da se projekat “Velika Srbija”  oživljava drugim sredstvima i metodama potvrÄ‘uje antibosanskohercegovačka izjava predsjednika Republike Srbije Tomislava Nikolića, da Bosna i Hercegovina kao država ne može da opstane.

20. jula 1995. godine, samo nekoliko dana poslije genocida u Srebrenici, največeg zločina u Evropi poslije holokausta, Aleksandar Vučić je rekao: „Za svakog ubijenog srpskog vojnika treba ubiti 100 muslimana“. Izjava ravna zločinu genocida. Preživjele žrtve i svijedoci agresije i genocida ovu izjavu neće nikada zaboraviti. Na žalost ovu izjavu je zaboravio bošnjački politički establišment.

 

Emir Ramić

Direktor Instituta za istraživanje genocida, Kanada

smrtovnice osmrtnicama ba

Vijesti: