Intervju

BH. udruženja pisala čelništvu Cityja: Kolarov i Nastasić šire mržnju i nacionalizam!

BH. udruženja pisala čelništvu Cityja: Kolarov i Nastasić šire mržnju i nacionalizam!

Nogometaši Manchester Cityja Aleksandar Kolarov i Matija Nastasić tokom proslave titule prvaka Engleske nosili su majice na kojima je pisalo "Srbija do Tokija" te iscrtano 4S. Njihov potez naišao je na osudu bh. javnosti, a Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike uputio je protestno pismo predsjedniku kluba Khaldoonu Al Mubaraku.

Naime, Aleksandar Kolarov i Matija Nastasić titulu su proslavili noseći bijele majice sa veoma uvredljivim ultranacionalističkim sloganom "Srbija do Tokija". Taj slogan kotistila je srpska vojska i paravojne snage tokom agresije na BiH i diktature Slobodana Miloševića. Slogan se uvijek koristio u kontekstu dokazivanja srpske nacionalne dominacije i posebno u svrhu promicanja nasilne ekspanzionističke tendencije na štetu susjednih zemalja i nesrpskog naroda. Tu i druge slične parole koristili su srpski vojnici koji su počinili genocid, zločine protiv čovječnosti, ubistva, silovanja i etničko čišÄ‡enje protiv Bošnjaka i nesrpskog stanovništva, a sve u cilju formiranja "velike Srbije", navedeno je u protestnom pismu upućenom Al Mubaraku.

Također, predstavnici bh. dijaspore su istakli kako smatraju da su Kolarov i Nastasić namjerno nosili majice sa tim sloganom, a u cilju promovisanja nacionalizma.

ÄŒin dvojice nogometaša Cityja usporedili su sa sramotnim djelom hrvatskog reprezentativca Josipa Šimunića koji je kažnjen sa 10 utakmica suspenzije i zabranom pristupa stadionima u Brazilu tokom Svjetskog prvenstva u junu, zbog ustaškog poklika "Za dom spremni".

"Molimo vas da istražite ovaj dogaÄ‘aj u klubu i poduzmete sve potrebne korake kako bi Kolarov i Nastasić bili sankcionisani i kako bi se osiguralo da se sport ne koristi za širenje mržnje. Mnogi graÄ‘ani BiH su veliki ljubitelji Manchester Cityja te su činom dvojice igrača bili duboko povrijeÄ‘eni i razočarani", navedeno je u pismu kojeg potpisuju predstavnici Instituta za istraživanje genocida, Kanada i Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike.

U pismu se napominje i to da će reakciju tražiti od UEFA-e i FIFA-e.

http://www.klix.ba/vijesti/bih/bh-udruzenja-pisala-celnistvu-cityja-kolarov-i-nastasic-sire-mrznju-i-nacionalizam/140513107

smrtovnice osmrtnicama ba

Vijesti: