Intervju

SAOPĆENJE BOŠNJAČKIH ORGANIZACIJA U SJEVERNOJ AMERICI

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) i Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) najoštrije osuÄ‘uju, kako navode, barbarsko postavljanje spomen-krsta na Zlatištu iznad Sarajeva.

 

"Smatramo ovaj gnusni, anticivilizacijski, sramni, nečasni i neprimjereni čin novim atakom na istinu i pravdu o zločinima u Bosni i Hercegovini, novim prekrajanjem historijskih i sudskih činjenica o zločinima u BiH, novim atakom na žrtve tih zločina i na kraju novim atakom na suverenitet države BiH jer je krst postavljen bez dozvole na državnom bh. zemljištu" ističu ove organizacije u saopćenju za javnost.

 

Navode da je upravo sa Zlatišta tokom opsade Sarajeva u prosjeku ispaljivano 320 projektila teške artiljerije dnevno. Stoga smatraju da je obilježavanje takvog mjesta s kojeg je tokom četiri godine granatama i snajperskom vatrom polako ubijano više od 14.000 Sarajlija od čega je 1.600 žrtava djeca, "neviÄ‘eni, barbarski atak na čovjeka i civilizaciju".

 

"Podsjećamo američku, kanadsku i svijetsku javnost da su zapovjednici Sarajevsko-romanijskog Korpusa Vojske Republike Srpske osuÄ‘eni zbog neselektivnog granatiranja grada Sarajeva i namjernog izazivanja civilnih žrtava pred MeÄ‘unarodnim krivičnim tribunalom za područje bivše Jugoslavije. General Stanislav Galić je za to zločinačko djelo osuÄ‘en na doživotnu robiju, a general Dragomir Milošević na 29 godina zatvora" podvlače u IGK-u i KBSA-u.

 

Najavljuju da "zbog ovog barbarskog čina" slijedi zajednička akcija svih bošnjačkih i bh. organizacija koje će u ime žrtava i svjedoka tražiti hitno anagažovanje SAD-a i Kanade i cijelog antifašističkog svijeta na združenu akciju za uklanjanje sramnog obilježja.

 

Istovremeno od državnih organa BiH traže hitnu akciju za uklanjanje krsta i kažnjavanje svih koji su učestvovali u ovaj sramnoj akciji za koju nije izdata dozvola i zbog koje je uzurpirana državna zemlja.

 

"Na kraju od OHR-a i posebno Valentina Inzka tražimo hitnu i beskompromisnu akciju protiv barbarske provokacije koja najozbiljnije narušava mir, stabilnost, suživot i suverenitet BiH" naglašavaju ove organizacije.

 

Napominju da poštuju svačije pravo na vjerska obilježja, ali smatraju da je ovo obična provokacija graÄ‘anima Sarajeva koji su godinama trpili opsadu.  

 

 

http://www.vijesti.ba/vijesti/bih/237995-KBSA-osudjuje-postavljanje-spomen-krsta-Zlatistu-iznad-Sarajeva.html

 

 

http://www.radiosarajevo.ba/novost/165682/IGK-i-KBSA-Smatramo-ovaj-necasni-i-neprimjereni-cin-novim-atakom-na-istinu-o-zlocinima-u-BiH

 

 

http://vazdan.com/vijest/igk-i-kbsa-smatramo-ovaj-necasni-i-neprimjereni-cin-novim-atakom-na-istinu-o-zlocinima-u-bih/743263

 

 

http://balkans.aljazeera.com/vijesti/eu-krst-na-zlatistu-podriva-pomirenje

smrtovnice osmrtnicama ba

Vijesti: