Intervju

IGK: Poziv direktoru Arcelormittala da ispuni obećanje žrtvama logora Omarska

 

IGK: Poziv direktoru Arcelormittala da ispuni obećanje žrtvama logora Omarska

Institut za istraživanje genocida, Kanada (IGK) uputio je pismo izvršnom direktoru ArcelorMittala Prijedor Mladenu Jelaču u kojem ocjenjuje da je njegovo djelovanje u vezi s bivšim koncentracionim logorom Omarska neprihvatljivo i potpuno nemoralno

Nakon izjave Jelača u povodu obilježavanja deset godina rada ArcelorMittala, da su "izuzetno ponosni na ono što je postignuto u proteklih 10 godina", IGK podsjeća izvršnog direktora te firme da je u decembru 2005. godine najavio planove za memorijalni centar “Omarska” čiju izgradnju bi finansirao ArcelorMittal.

 

"Od tada, ArcelorMittal je odustao od privrženosti finansiranju i izgradnji memorijalnog centra “Omarska”, navodeći u februaru 2006. godine da se “privremeno obustavljaju” radovi. Poslije toga, ArcelorMittal je počeo uskraćivati pravo žrtvama da posjete mjesto zločina", ističe u pismu IGK.

 

Poziva Jelača da odmah primijeni odgovorne mjere i "ispuni obećanje koje je dao žrtvama logora Omarska".

 

"U ime žrtava genocida u Prijedoru koji žive u Sjevernoj Americi i od kojih su mnogi bili strašno mučeni u logoru smrti Omarska, IGK vas još jednom upozorava: Vaš trenutni stav i odnos u vezi s Omarskom je neodgovoran, opasan i predstavlja politiku negiranja genocida", upozoravaju u ovom institutu.

 

Poručuju Jelaču da će nastaviti informirati političke organe SAD-a i Kanade i organizacije za zaštitu ljudskih prava i sloboda "o njegovom ponižavanju žrtava genocida u Prijedoru".

 

(Agencija FENA)

 

http://novovrijeme.ba/igk-poziv-direktoru-arcelormittala-da-ispuni-obecanje-zrtvama-logora-omarska/

http://www.vijesti.ba/vijesti/bih/250727-IGK-Poziv-direktoru-ArcelorMittala-ispuni-obecanje-zrtvama-logora-Omarska.html

http://www.nap.ba/new/vijest.php?id=6365

http://enovosti.ba/igk-poziv-direktoru-arcelormittala-da-ispuni-obecanje-zrtvama-logora-omarska/690378

http://www.chicagoraja.net/?p=39011

http://instituteforgenocide.org/?p=9137&lang=bs

http://instituteforgenocide.org/?p=9146

smrtovnice osmrtnicama ba

Vijesti: