Intervju

U ime žrtava agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida nad Bošnjacima, posebno u ime žrtava genocida u Prijedoru, u ime mnogih prijatelja istine i pravde u svijetu, Institut za istraživanje genocida, Kanada najoštrije protestuje zbog, kako navode, sramne nagrade osuđenom ratnom zločincu.

IGK traži povlačenje nagrade za ratnog zločinca Velimira Đurića

“Dok prijedorski politički establišment ne dozvoljava postavljanje spomen obilježja žrtvama genocida i veliča ratne zločince i dodjeljuje im priznanja, novoizabrani bosanskohercegovački i posebno bošnjački politički establišment sramno šuti”, navodi se u izjavi Instituta za istraživanje genocida, Kanada

 

Informativno – poslovni centar "Kozarski vjesnik" nedavno je u prisustvu gradonačelnika Marka Pavića dodijelio nagradu za najboljeg sportskog trenera u 2014. godini Velimiru Đuriću. Sud Bosne i Hercegovine je Đurića prvostepenom presudom osudio na 21 godinu zatvora za zločin u ÄŒarakovu u kome je 1992. godine ubijeno 13 Bošnjaka i zapaljena džamija.

 

U ime žrtava agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida nad Bošnjacima, posebno u ime žrtava genocida u Prijedoru, u ime mnogih prijatelja istine i pravde u svijetu, Institut za istraživanje genocida, Kanada najoštrije protestuje zbog, kako navode, sramne nagrade osuÄ‘enom ratnom zločincu.

 

“Ova nagrada samo pokazuje davno upozorenje IGK da se u Prijedoru genocid nastavlja drugim sredstvima i metodama”, napominje IGK. Još jednom podsjeća da se Bošnjaci u Prijedoru i dalje teroriziraju. “Oni su i dalje poniženi graÄ‘ani drugog reda, bez osnovnih ljudskih prava i sloboda. Javno se ponižavaju organizacije koje okupljaju žrtve i svijedoke genocida i tako namjerno, organizovano i ciljano širi strah meÄ‘u porodicama ubijenih i nestalih prijedorčana”, navodi se u saopćenju IGK.

 

IGK upozorava da se Prijedorom slobodno šetaju ratni zločinci zauzimajući pozicije u lokalnoj vlasti. “Dozvoljavaju se skupovi fašističkih grupa protiv kojih su se prijedorčani i svi antifašisti borili u Drugom svjetskom ratu, a žrtvama zabranjuje pravo na sjećanje, istinu i pravdu. Ignorišu se zahtjevi predstavnika meÄ‘unarodne zajednice koji su jasno dali do znanja da diskriminacija po nacionalnoj i vjerskoj osnovi mora biti obustavljena, da istina o genocidu mora biti dokućena, da se zločinci moraju osuditi i pravda zadovoljiti, te da se stradanja svih prijedorskih žrtava moraju obilježiti jednako, bez obzira na njihovu etničku pripadnost”, ističe se u saopćenju.

 

Napominje se da takvi i mnogi drugi ataci na osnovna ljudska prava i slobode Bošnjaka još više ruše ugled Prijedora, napadaju na osnovne temelje savremene demokratije i posebno teško krše temeljne odrednice osnovnih meÄ‘unarodnih dokumenta o ljudskim pravima i slobodama.

 

Podsjećajući da niko nema pravo da ponižava žrtve genocida, da im zabranjuje sjećanje na zločin, da im i dalje unosi strah, IGK poziva novoizabrani bosanskohercegovački i bošnjački politički establišment da se konačno oglasi kao glas žrtava, da zaštiti žrtve, da zatraži bezuslovno povlačenje nagrade za ratnog zločinca. "Povucite vašu sramnu, nepravednu i štetnu odluku jer nagraÄ‘ivanjem zločinca dajete vaš doprinos da se genocid u Prijedoru nastavlja", kaže se u saopćenju Instituta za istraživanje genocida, Kanada.

http://www.nap.ba/new/vijest.php?id=6783

http://novovrijeme.ba/igk-trazi-povlacenje-nagrade-za-ratnog-zlocinca/

http://bosnjaci.agency/prijedor-velica-ratne-zlocince-dodjeljuje-im-priznanja/

http://instituteforgenocide.org/?p=9209&lang=bs

http://www.bosnjaci.net/prilog.php?pid=54513

http://www.chicagoraja.net/?p=39125

http://www.sbk.eu.com/izdvojeno/igk-trazi-povlacenje-nagrade-za-ratnog-zlocinca-velimira-durica/

 

 

 

 

 

 

 

smrtovnice osmrtnicama ba

Vijesti: