Naučna istraživanja

KANADA

KANADA

 

Opšti podaci

Kanada je velika država koja se nalazi u Sjevernoj Americi. Ona se prostire na 3,849,675 kvadratnih milja (9,976,140 kvadratnih km.) što je svrstava u drugu zemlju po površinu u svijetu. (Rusija je prva sa površinom od 17,075,200 kvadratnih km.). Kanada je okružena Atlanskim Okeanom, Tihim Okeanom i Sjedinjenim Američkim Državama. Kanada ima više od  151,480 milja (243,791 km) morske obale. Najveci dio kanadskog stanovništva živi duž južne granice.

 

Glavni grad:  Glavni grad Kanade je - Otava koja se nalazi u provinciji Ontario, ispod Velikih jezera.

 

Provincije i Teritorije:

Nova Scotia

Glavni grad: Halifaks

 

Nunavut

Glavni grad: Iqaluit (Ikaluit)

 

Ontario

Glavni grad: Toronto

 

Prince Edward Island

(Ostrvo princa Edvarda)

Glavni grad:Charlottetown(Sarlotaun)

 

Quebec (Kvebek)

Glavni grad: Quebec (Kvebek )

 

Saskatchewan (Saskacevan)

Glavni grad: Regina (Ridzajna)

 

Yukon (Jukon)

Glavni grad: White Horse (Vajthors)

 

Alberta

Glavni grad: Edmonton

 

Britanska Kolumbija

Glavni grad: Viktorija

 

Manitoba

Glavni grad: Vinipeg

 

New Brunswick(Njubrunzvik)

Glavni grad: Fredrikton

 

Newfoundland and Labrador

(Njufaundland i Labrador)

Glavni grad: St. Jon's (Seint Dzons)

 

Northwest Territories

(Sjevernozapadna Teritorija)

Glavni grad:Yellowknife (Jelounajf)

 

Geografija 

U Kanadi imamo zemlju, od plodne poljoprivredne i obradive na Jugu, do hladne tundre na sjeveru. Sjevernozapadna Kanada (Britanska Kolumbija) ima umjerenu klimu. Hladne zime su karakteristične za ostali dio Kanade. Magnetski Sjeverni Pol se nalazi u provinciji Nunavut.

 

Planine

Kanada je vrlo planinska zemlja u nekim oblastima. Največa planina u Kanadi je Jukon Planina - Mogan koja je visoka - 6.050m. Kanada ima mnogo planinskih predjela kao što su Apalaci, Torngati i Lurentini u istocnom dijelu; Roki planine, Obalne planine i Mekenzi planine u zapadnom dijelu; Planine Sent Eliasa i Pelaj Planine u sjevernom dijelu Kanade.

 

Jezera

Kanada ima oko dva miliona jezera. Največa jezera su: Jezero Huron (od 59,600 kvadratnih km. jezera Huron, 36.000 kvadratnih km. se nalazi u Kanadi], Jezero Veliki Medvjed [31,328 kvadratnih km.], jezero Superior [od 82,100 kvadratnih km, 28.700 kvadratnih km se nalazi u Kanadi). Jezero Velikog roba [koje je inaće najdublje jezero sa dubinom od 614 m.), Jezero Vinipeg, Jezero Iri, Jezero Ontario.

Dva miliona jezera zauzimaju oko 7.6% teritorije Kanade.

 

Rijeke

Najduže rijeke u Kanadi su - Mekenzi Rijeka koja je duga 4.241 km. Ona prolazi kroz Sjevernozapadnu teritoriju. Druge velike i važne rijeke su: Rijeka Sent Lorensa ( 3.058 km), Rijeka Jukon, Rijeka Kolumbija ( koja prolazi i kroz SAD), Rijeka Nelson, Cercil Rijeka.

 

Stanovništvo

Kanada ima skoro 30 miliona stanovinika što je  dva miliona više nego 1996. godine. Procenat rasta od 1996 do 2004. je bio oko 1.14 procenata. Time se Kanada svrstava na četvrto mjesto meÄ‘u 27 zemalja u Organizaciji za Ekonomsku Saradnju i Razvoj (OECD), koja okuplja razvijene, industrijske zemlje svijeta. Polovinu priraštaja čine imigranti. Kanadski liberalni imigrantski program dozvoljava novim imigrantima naseljavanje iz skoro cijelog svijeta.

 

Največi broj KanaÄ‘ana živi u gradovima koji su večinom blize Jugu. Največe urbane sredine se nalaze u provincijama Kvebek i Ontario, gdje živi dvije trečine stanovništva. Največi dio stanovnistva cine Britanci i Francuzi, pa onda po broju dolaze narodi iz Evrope i Azije kao i starosjedioci. Francuski i Engleski jezik su sluzbeni jezici u Kanadi. Istina, onih kojima je Engleski maternji jezik ima vise od onih kojima je Francuski maternji jezik. Odnos je dva i jedna polovina prema jedan u korist Engleskog jezika.

 

Rimski Katolici, koji ukljucuju najvise stanovnistvo sa Francuskog govornog podrucja,  najveca su religijska grupa u Kanadi. Nakon njih dolazi Ujedninjena Crkva Kanade. pa Anglikanska Crkva. Takodje, imigranti kojih je sve vise, posebno iz Azije, svojim naseljenjem u Kanadi djelimicno mijenjaju izgled kanadskih najvecih urbanih sredina.

 

Kanadjani imaju visoku stopu obrazovanja i broj univerziteta. Zivotni standard je jedan od najbolje kotiranih u sijetu. Kriminal je na niskom nivou, u poredjenju sa ostalim Sjeverno-americkim podrucjima, mada je ipak u blagom porastu.

 

Jezik

 

Kanada je zvanicno - dvojezicna drzava i sve administrativne usluge su obezbijedjene na Francuskom i Engleskom jeziku. Izbor Otave kao glavnog grada, koji se nalazi na granici Kvebeka i Ontarija, zapravo je odraz politike zasnovane na dugorocnoj stabilnosti i kulturnom znacaju postojanja dva fundamentalna naroda  - Francuza i Engleza. Prema posljednjem popisu, 98 posto Kanadjana govori bar jedan sluzbeni jezik, a 16 posto Kanadjana govori tecno oba sluzbena jezika. Najveci broj stanovnista govori Engleski - 62  procenta, kojima je je Engleski i Maternji jezik, dok 25 posto govori Francuski, a 13 posto stanovnistva govori jezik koji nije sluzbeni u Kanadi.

 

Jezici koji nijesu sluzbeni a koji preovladavaju su - Italijanski, Njemacki, Kineski, Spanski, Srpski...Starosjedioci, takodje, govore vise razlicitih jezika. Najvece grupe starosjedilaca, kao sto su Algonkviani i Kri govore - Algonkvianski jezik. Tu grupu cini oko sto hiljada pripadnika. Ostale manje grupe starosjedilaca govore zasebne grupe

jezika.

 

Administrativno Uredjenje

 

Kanada ima deset provincija i tri teritorije. Svaka ponaosob ima posebno zakonodavstvo i upravljanje. Vlada u svakoj od njih je jednostavna po strukturi, administraciji i ovlascenjima.

Monarh reprezentuje svaku provinciju preko funcije provincijskog guvernera kojeg imenujegeneralni guverner na preporuku premijera Kanade. Na celu provincijske vlade je premijer kojeg imenuje provincijski guverner, nakon sto njegova partija pobijedi na izborima. Njegova uloga je jednostavna u odnosu na ulogu premijera Kanade. On kontrolise najvise zakonodavstvo u provinciji.

 

Religija

 

Najveci broj Kanadjana su - hriscani, mada imamo veliki broj i nehriscanskih religija sa Istoka, kao i Judizam, starosjedilacke religije, ili religiju kao sto je Pokret Novog Doba. Rimski Katolici su za sada najveca religijska grupa, kojih ima 45 procenata od ukupnog broja stanovnika. Skoro polovina zivi u provinciji Kvebek. Sljedece po broju su Ujedinjena Crkva Kanade, koja je formirana 1920 od Metodista, Kongrigejsenista i Prezbiterijanaca sa 12 procenata i Anglikanska Crkva sa osam procenata.

 

Dolaskom imigranata, povecava se i uticaj pripadnika drugih religija kao sto su Budisti, Hindusi, Siki, Pravoslavci...

 

 

Kanada je država u Sjevernoj Americi i druga najveća država svijeta, poslije Rusije. Zauzima veliki dio Sjeverne Amerike i sa južne strane granici sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD-om). Glavni grad Kanade je Ottawa. Toronto je glavni ekonomski centar. Kanada je bogata prirodnim ljepotama i jedna od vodećih država svijeta po standardu življenja. Vancouver je nekoliko puta izabran kao lokacija broj jedan za najbolje mjesto življenja na svijetu.Veći gradovi su Toronto, Ottawa (Otawa), Vancouver (Vankuver), Montréal, Regina (ReÄ‘ajna), St. John (Sveti Džon), Calgary (Kalgari), Winnipeg (Vinipeg).

 

Historija

 

Britanski teriroriji u Sjevernoj Americi su početkom devetnaestog vijeka prometno djelimično izolirani jedni od drugih (Istočna obala i područje velikih jezera s jedne, te prerije, planinski masivi i obala Tihog okeana s druge strane). Ti sjeveroamerički teritoriji u vlasništvu Ujedinjenog Kraljevstva osjećali su ekonomski pritisak kao i rastuću prijetnju od teritorijalnog širenja novog i moćnog susjeda sa juga, Sjedinjenih Američkih Država.

 

Područje današnje Kanade u to vrijeme je bilo podijeljeno na provincije koje su, što se tiče političkog ureÄ‘enja, bile povezane jedne s drugom tek neizravnim putem, kroz podaništvo prema središnjoj vlasti, britanskoj kruni i Londonu.

 

Ovu slabu političku, prometnu i ekonomsku povezanost tih područja nastojale su iskoristiti Sjedinjene države sirenskim zovom ekonomskog rasta putem teritorijalnog proširenja na ta područja. Na slabu povezanost ovih područja dodatno je utjecala i jezičko-etnička podijeljenost na istoku današnje Kanade kao i slaba naseljenost prerijiskih područja na zapadu. te neprohodnost planinskog masiva tzv. Američkog stijenjaka (The Great Rocky mountains).

 

Središnja vlast u Londonu je predvidjela nastavak teritorijalnog širenja Sjedinjenih Američkih Država nauštrb ovih svojih kolonija, te da bi to spriječila političkim putem inicirala je kreiranje zakona o utemeljenju novog velikog i ujedinjenog sjeveroameričkog teritorija u britanskom vlasništvu. Ta ideja je naišla na pozitivan odjek u tadašnjim vladajućim krugovima i meÄ‘u ekonomskom elitom u oba govorna područja.

 

Britanska vlada je u martu 1867. godine usvojila zakon o utemeljenju jedinstvene administrativne jedinice na britanskom području Sjeverne Amerike. Službeni naziv zakona je bio Britanski sjeveroamerički akt (British North America act), a nova administrativna jedinica je dobila naziv Dominion Kanada (The Dominion of Canada).

 

Zakon je u Kanadi stupio na snagu 1. jula 1867. Dominion Kanada je predstavljala konfederalni savez četiri provincije: Nove Škotske (Nova Scotia), Novog Brunsvika (New Brunswick), Ontarija (Ontario) i Kvebeka (Quebec)a prvi premijer Kanade je bio Sir John A. Macdonald. Nakon tog vremena ova zemlja će se teritorijalno širiti, prolaziti kroz upravno-pravne i političke promjene, promijeniti svoj etnički, lingvistički, rasni i vjerski sastav, meÄ‘utim datum 01.07.1867., ostati će upisan u historiji kao dan utemeljenja države Kanade.

 

Bitna zbivanja u historiji Kanade

Evolucija kanadskih provincija

 

    * 1000 n.e. - Vikinzi otkrivaju Labrador i Newfoundland. Vodi ih Leif Ericsson.

    * 1497/98 - John Cabot doplovljava do današnjih atlantskih provincija Kanade i proglašava zemlju vlasništvom britanske krune.

    * 1534/35 - Jacques Cartier prvi istražuje unutrašnjost zemlje ploveći uzvodno rijekom St. Lawrenca.

    * 1608 n.e. - Samuel de Champlain osniva Québec.

    * 1663 n.e. - Kvebek dobija status francuske kraljevske provincije.

    * 1666 n.e. - Prvi popis stanovnika u Kanadi bilježi 3.215 stanovnika evropskog porijekla.

    * 1670 n.e. - Osnovana je Hudson's Bay Company. Danas najstarija firma u Kanadi a nekada monopol za trgovinu krznima.

    * 1674 n.e - François de Laval postaje prvi biskup Québeca.

    * 1725 n.e. - Pojava prvih novina u Kanadi. Objavljen je prvi broj "The Halifax Gazette"

    * 1755 n.e. - Britanija protjeruje francusko stanovništvo, tzv. AkaÄ‘ane (Acadians) iz Nove Škotske.

    * 1759 n.e. - Britanski general Wolfe zauzima Québec pobjedom u bici na Abrahamovoj zaravni (plains of Abraham).

    * 1763 n.e. - Francuska Pariškim dogovorom predaje sve posjede u Sjevernoj Americi Velikoj Britaniji.

    * 1775/76 n.e. - Rat Britanaca i Amerikanaca se proširuje na današnje područje Kanade.

    * 1783 n.e. - Granica izmeÄ‘u SAD i Kanade dijelom priznata od obje strane.

    * 1784 n.e - Lojalisti Ujedinjenog Kraljevstva (United Empire Loyalists) počinju useljavati iz SAD u Kanadu.

    * 1791 n.e. - Québec podijeljen na tzv. Gornju i Donju Kanadu (Upper and Lower Canada).

    * 1812/14 - Američko-britanski rat bjesni Kanadom.

    * 1818 n.e - MeÄ‘usobnim sporazumom Britanija (za Kanadu) i SAD priznale meÄ‘usobne granice od Atlantika do stijenovitih planina.

    * 1849 n.e. - U potpunosti dogovorena i priznata granica izmeÄ‘u kanade i SAD. Od Pacifika do Atlantika.

    * 1857 n.e. - Ottawa proglašena glavnim gradom Kanade.

    * 1867 n.e - Proglas o Konfederaciji. John MacDonald postaje prvi premijer.

    * 1870/85 - Louis Riel predvodi Metis pobunu u Manitobi.

    * 1870 n.e. - Osnovana provincija Manitoba.

    * 1871 n.e. - Britanska Kolumbija se pridružuje Kanadi.

    * 1885 n.e. - Dovršena transkontinentalna željeznica koja je povezala Kanadu od Atlantika do Pacifika.

    * 1899 n.e. - Kanadske jedinice po prvi put poslane u rat izvan Sjeverne Amerike (Burski rat).

    * 1905 n.e. - Osnovane provincije Alberta i Saskatchewan.

    * 1914/18 - Kanadske jedince u sastavu vojske Ujedinjenog Kraljevstva učestvuju u Prvom svjetskom ratu na ratištima u zapadnoj Evropi. Kanadski gubici u ljudstvu do kraja I svjetskog rata iznose 68.300 vojnika.

    * 1934 n.e - Osnovana Banka Kanade (The Bank of Canada)

    * 1938 n.e. - Franklin D. Roosevelt postaje prvi američki predsjednik koji je posjetio Kanadu.

    * 1939/45 - Kanada učestvuje u Drugom svjetskom ratu na strani saveznika. Do kraja rat broji 42.042 poginulih vojnika.

    * 1949 n.e. - Newfoundland se pridružuje Kanadi.

    * 1965 n.e. - Kanada dobija novu zastavu.

    * 1970 n.e. - U Québecu uslijed djelovanja terorističke grupe FLQ uvedeno vanredno stanje.

    * 1971 - Službeno prihvaćena politika multikulturalizma.

    * 1980 - Prvi referendom o nezavisnosti Québeca završava neuspjehom

    * 1995 - Drugi referendum o nezavisnosti Québeca završava neuspjehom za svega 1,2 % glasova.

 

Vlada i uprava

 

Kanada je demokratska država, a ustrojena je kao parlamentarna monarhija. Zvanično poglavar države Kanade (head of the state) je "Njezino visočanstvo kraljica Elizabeta II". Zvanični predstavnik (opunomoćenik) kraljice u Kanadi je osoba koja nosi titulu Generalni guverner Kanade (The Governor general of Canada).

 

Ove činjenice predstavljaju isključivo način putem kojeg država Kanada podstiče gajenje nacionalnog identiteta koji je drugačiji od američkog, kao i način putem kojeg država njeguje svoju zasebnu historiju i kulturne vrijednosti. Istinsku vlast u Kanadi zapravo predstavlja većinska stranka (ili koalicija stranaka) u demokratski izabranom parlamentu.

 

Iako je po "slovu zakona" kraljica poglavar države, istinski poglavar je zapravo premijer države (prime minister), koji je vrlo često i voÄ‘a vladajuće stranke. Vladajuća stranka je ona stranka koja na federalnim izborima osvoji najveći broj glasova, a time i zasluži najviše predstavnika u federalnom parlamentu (M.P. - member of parliament).

 

Trenutno je u Kanadi vladajuća stranka "Progresivna konzervativna partija" (Progressive conservative party), a premijer Kanade je voÄ‘a konzervativne stranke Stephen Harper. Opozicijske stranke su: Liberalna stranka (Liberal party of Canada), Kvebečki blok (Bloc Qubécois), Nova demokratska stranka (New democratic party) i Zelena stranka (Green party).

 

Postoje tri nivoa uprave u Kanadi:

 

    * Federalna Uprava (vlast na nivou cijele države Kanade)

    * Provincijska (lokalna) Uprava (vlast na nivou pojedinačnih provincija)

    * Lokalna Uprava (vlast na nivou naseljenih mjesta gradova i "općina")

 

Uprava na federalnom nivou ima u odgovornosti odbranu države, vanjske poslove (meÄ‘unarodni odnosi), finansije na federalnom nivou (tiskanje/štampanje novca). Uprave na nivou pojedinih provincija brinu se o zasebnim (ali kompatibilnim) školskim sistemima o područjima zdravstva, prometa i prijevoza roba, javnoj bezbjednosti (policija).

 

Lokalna uprava vrlo često ima vlastitu policiju (naročito ako je riječ o većim gradovima), brine se o održavanju parkova, puteva u javnom vlasništvu, uklanjanju otpada i raznim drugim pitanjima od lokalnog značaja.

 

Osim federalnih izbora, koji se najčešÄ‡e sazivaju svake četiri godine, svaka od deset provincija i tri teritorija održavaju i zasebne provincijske izbore za saziv provincijskog parlamenta. Svaka provincija ima takoÄ‘er vlastitu vladu i premijera.

 

Geografija

 

Unatoč predrasudi o Kanadi kao zemlji koja ima samo jednog susjeda, istina je zapravo malo drugačija. Kanada ima jednog dominantog susjeda, a to su Sjedinjene Američke države s kojima dijeli južnu ali i dijelove svoje sjeverne granice. Ukupna dužina kanadsko američke granice iznosi 8.890 km. Manje poznata činjenica je da Kanada ima još dva izravna susjeda: Dansku i Francusku. Naime ostrvo Grenland, koji je u posjedu države Danske, nalazi se u blizini kanadskog teritorija Nunavut, dok arhipelag Sent Pjer i Mikelon (Saint Pierre et Miquelon) uz obale kanadske provincije Njufaundlend (Newfoundland) zapravo predstavlja integralni teritorij francuske države. Ipak za razliku od Sjedinjenih Država ove dvije države imaju vrlo mali uticaj na život ljudi u Kanadi.

 

Kanada je zemlja čije obale zapljuskuju tri okeana: Atlantik na istoku, Pacifik na zapadu i Arktički okean na sjeveru zemlje. Od deset kanadskih provincija samo dvije nemaju pristup nekom od okeana. To su Alberta i Saskačuan. Kanada posjeduje ogromnu teritoriju (preko deset miliona kvadratnih kilometara) i ta se teritorija grubo dijeli na pet prirodnih cijelina: Atlantski region, Centralnu Kanadu, Prerijske provincije, Zapadne Obale i sjevera. Atlantske provincije su bile prve istražene i naseljene od strane evropskih doseljenika. Imaju izrazito nepovoljnu klimu u odnosu na susjedno atlantsko područje SAD (Novu Englesku). Ovo je naročito izraženo u slučaju Njufaundlenda. Ova se klima može usporediti sa klimom južnih dijelova skandinavije.

 

Centralna Kanada se sastoji iz dvije veće prirodne cjeline: Kanadskog štita (planinski masiv u Kvebeku i Labradoru) i brežuljkastog reljefa Ontarija. Kanadski štit je bogat šumom i rudama ali većim dijelom nenaseljen zbog surove klime. Predstavlja veliki izvor hidroenergije. Na krajnjem jugu kanadskog štita nalazi se dolina rijeke Sv Lorensa koja je za ovo područje najgušÄ‡e naseljena i to zbog najboljeg tla za obradu i najpovoljnije klime u ovoj prirodnoj regiji. Tu se nalazi i drugi po veličini grad u Kanadi, Montreal. Ontario ima nizak ali blago zatalasani reljef koji se od središta provincije postepeno spušta prema velikim jezerima i prema Arktiku na sjeveru. Sjeverni krajevi ove provincije imaju subpolarnu klimu kao i sjeverni krajevi Kvebeka. MeÄ‘utim, južni krajevi Ontarija predstavljaju jedno od klimatski najpogodnijih područja u Kanadi tako da je ovdje naseljenost stanovništva najgušÄ‡a. Tu se nalaze i najveće urbane konglomeracije u državi kao i najveći grad Toronto. Prerijske provincije predstavljaju nepregledne plodne ravnice koje obiluju mnoštvom rijeka i jezera. Ovdje je poljoprivreda glavni izvor prihoda, meÄ‘utim gustina naseljenosti je mala zbog izuzetno oštre zime sa puno sniježnih padavina. Zapadna obala predstavlja izrazito visoko planinsko područje sa planinskim vrhovima nerijetko visokim i preko 4000m. Obradivo tlo iznosi samo 2%, meÄ‘utim ono je izrazito efikasno iskorišteno. Većina stanovništva ove regije živi u priobalnom području oko grada Vancouvera. Sjeverni dijelovi Kanade su izrazito rijetko naseljeni. Klima je polaran ili subpolarna. To je područje poznato kao klimatski ekstremno i vrlo nepogodno za život. Značajan udio u stanovništvu, a u teritoriji Nunavut i većinu, ovdje predstavljaju Eskimi (Inuiti).

 

Kanadske provincije i njihovi glavni gradovi:

 

    * Njufaundlend (Newfoundland) - St. Johns

    * Ostrvo Princa Edvarda (Prince Edward Island) - Carlottetown

    * Novi Brunswick (New Brunswick) - Fredericton

    * Nova Škotska (Nova Scotia) - Halifax

    * Kvebek (Québec)- Québec

    * Ontario - Toronto

    * Manitoba - Winnipeg

    * Saskačuan (Saskatchewan) - Regina

    * Alberta - Edmonton

    * Britanska Kolumbija (British Columbia) - Victoria

 

Kanadske teritorije i njihovi glavni gradovi:

 

    * Jukon (Yukon) - Whitehorse

    * Sjeverozapadna teritorija (Northwest Territories) - Yellowknife

    * Nunavut - Iqaluit

 

Privreda

 

Kanada spada u grupu od sedam najrazvijenijih zemalja svijeta. ÄŒlanica je udruženja G8 (udruženje osam najmoćnijih država svijeta u domenu privrede). Unatoč rijetkoj naseljenosti svog državnog teritorija, u djelu zemlje koji je gušÄ‡e naseljen Kanada je visoko urbanizirana i industrijalizirana zemlja.

 

Sličnost kanadske privrede sa privredama ostalih zemalja razvijenog svijeta je u velikoj zastupljenosti uslužnog sektora u ukupnoj zaposlenosti stanovništva. Ovaj sektor zapošljava oko 75% stanovništva. Sektor proizvodnje je drugi po zastupljenosti po ukupnom broju zaposlenih. U ovom sektoru izvor velikih prihoda i zaposlenja predstavlja industrija automobila, auto dijelova, putničkih i teretnih vozila, kao i industrija za proizvodnju strojeva/mašina. Kanada je takoÄ‘er i veliki izvoznik namirnica i roba široke namjene. U tehnološkom smislu proizvodna djelatnost prati savremene svjetske trendove, pa su tako i razvijene informatičke djelatnosti usko povezane sa visoko zastupljenim uslužnim djelatnostima kao i sa savremenim proizvodnim sektorom.

 

Za razliku od većine ekonomija ostalih najrazvijenijih zemalja svijeta, Kanada je veliki izvoznik sirovina. Kanada ostvaruje velike prihode izvozom nafte i naftnih derivata (druga po svijetu po rezervama nafte), izvozom sirovog drveta, žitarica, dijamanata, plemenitih metala i električne energije.

 

Nezaposlenost na nivou države je niska (oko 6%). MeÄ‘utim, sve provincije nisu podjednako ekonomski razvijene tako da u nekima od njih nezaposlenost doseže i više od 14% ukupnog broja radno sposobnog stanovništva.

 

Najveći ekonomski partner Kanade su SAD. Trgovina sa ovom državom obuhvata oko 81% od ukupnog kanadskog izvoza i oko 67% od ukupnog uvoza roba i sirovina u Kanadu. Iz tih brojki se lako da izvući činjenica da kanadska privreda zapravo funkcionira kao poluovisna podgrupa u ekonomiji SAD. Kanada je članica sporazuma NAFTA (Sjeveroamerički sporazum o slobodnoj trgovini) koji doprinosi objedinjavanju sjeveroameričjkog tržišta.

 

Stanovništvo

 

U Kanadi živi oko 32 miliona stanovnika. Prvi stanovnici Kanade, tzv. uroÄ‘enici u kanadskoj stručnoj terminologiji, nazivaju se the Aboriginal people (Aboridžini). Ovi narodi su dolaskom velikog broja Evropljana u sedamnaestom osamnaestom i devetnaestom vijeku bili dovedeni na rub istrebljenja. Danas kanadska vlada posebnim ekonomskim povlasticama nastoji ispraviti historijsku štetu nanesenu uroÄ‘enicima. MeÄ‘utim, ove mjere zasada imaju upitne rezultate tako da ovo autentično stanovništvo Kanade zaostaje kao socijalna grupa u odnosu na ostalo stanovništvo. Njihova naobrazba je u prosjeku niža nego kod ostalih stanovnika Kanade, životni vijek im je kraći, ovisnosti o drogama i alkoholu su veće nego kod ostalih socijalnih grupa, a nezaposlenost je puno više izražena.

 

Danas su u Kanadi pripadnici bijele rase (potomci evropskih doseljenika) većinsko stanovništvo. Veći dio ovog stanovništva vodi porijeklo iz neke od zemalja Ujedinjenog kraljevstva (Engleske, Škotske i Velsa). Veliki udio stanovništva vodi porijeklo iz Irske ili Francuske. Od ostalih evropskih zemalja dosta stanovnika potječe iz ostalih zemalja zapadne Evrope.

 

U Kanadi takoÄ‘er živi veliki broj stanovnika raznih rasnih, etničkih i vjerskih pripadnosti porijeklom iz svih krajeva svijeta. Od ovog stanovništva najranije su se počeli useljavati Kinezi koji su kao jeftina i podvlaštena radna snaga radili na gradnji pruge koja je u devetnaestom vijeku povezala Kanadu.

 

Prirodni priraštaj je u Kanadi gotov zanemarljiv. Kanada je nekada primala useljenike radi svoje izrazito slabe naseljenosti, dok je danas primarni razlog slab prirodni priraštaj stanovništva kao i potreba kapitalističke privrede za stalnim porastom tržišta radne snage uporedo sa stalnim porastom prodajnog tržišta.

 

Pismenost stanovništva Kanade je na zavidnom nivou, a prosječan životni vijek iznosi 75 godina za muškarce i 81 godina za žene.

 

Službeni jezici u Kanadi su engleski i francuski. Oba su jezika zakonski ravnopravna, što u životnoj praksi znači da službene informacije i dokumente od kanadske vlade možete dobiti na bilo kojem od ta dva jezika bilo gdje da živite u Kanadi. Isto vrijedi i za školovanje na tim jezicima. Većina stanovništva razumije i priča samo jedan od dva jezika. U Kvebeku većina stanovništva (ali ne i svi) priča francuski jezik, a u Novom Brunsviku oko polovine stanovništva. U svim ostalim provincijama govori se gotovo isključivo engleskim jezikom iz čega se može zaključiti da je usprkos legalnoj jednakosti engleski zapravo puno više zastupljen.

Historija stanovništva [uredi]

 

MeÄ‘u vodećim svjetskim stručnjacima na području arheologije i antropologije vladaju različita mišljenja o tome kada su prvi pripadnici ljudskog roda naselili područje današnje Kanade. Dok jedni smatraju da je to bilo prije 12 do 17 hiljada godina drugi tvrde da se to desilo puno ranije. Uglavnom prvi stanovnici današnje Kanade su bili preci savremenih kanadskih uroÄ‘enika. U našoj literaturi ovi uroÄ‘enici su poznati kao Sjeveoamerički indijanci i Eskimi, dok su kanadski nazivi za to stanovništvo First Nations (Prvi narodi) i Inuits (Inuiti).

 

Kanadski termin za autohtonu uroÄ‘eničku populaciju Kanade je Aboriginal people of Canada. Ovi su stanovnici do prvog masovnijeg dolaska Evropljana u šesnaestom i sedamnaestom vijeku živjeli vrlo često izolirani jedni od drugih. Nekada su meÄ‘usobni kontakti značili i meÄ‘usobne ratove meÄ‘u različitim grupama (plemenima). Živjeli su uglavnom životom skupljača i lovaca te nomadskim načinom života karakterističnim za ta društva. Ponegdje meÄ‘u tehnološki razvijenijim plemenima bila je i zastupljena vrlo primitivna obrada zemlje te sjedelački način života. Dolaskom Evropljana uroÄ‘enici postaju izloženi nepravednoj trgovini, fizičkim napadima, protjerivanju sa područja pogodnih za život u manje pogodne oblasti zemlje. Vrlo često ovo stanovništvo biva uvučeno u meÄ‘usobne ratove evropskih doseljenika (Englesko-francuski ratovi, Američki rat za nezavisnost, Kanadsko-britansko-američki sukobi). Pripadnici raznih plemena učestvuju u ratovima na različitim stranama tako da usljed vanjskih uticaja (ratovi, nove zarazne bolesti) njihov broj drastično opada i s vremenom njihovo sudjelovanje u savremenom životu države postaju gotovo beznačajni.

 

U poznatije urođeničke grupe u Kanadi danas ubrajamo: Inuite (Eskime), Irokeze, Mohavke, Algonkin indijance kao i pleme Metis koje je nastalo međusobnim prožimanjem francuskih doseljenika sa pripadnicima indijanskih plemena kanadskih prerija.

 

Prvi veći talas evropskih useljenika predtavljaju Francuzi naseljavajući neka područja današnje Nove Škotske kao i područja uz rijeku Sv. Lorensa (St. Lawrence river)- područja današnjeg Kvebeka, te pojedinačna naselja u današnjem području Ontarija. Prema popisu iz 1666. godine Kanada broji samo 3215 stanovnika evropskog porijekla. Sljedeći veći talas useljenika dolazi iz Ujedinjenog Kraljevstva koje postepeno potiskuje francusko stanovništvo (Acadia - u Novoj Škotskoj) i pruzima političku i ekonomsku dominaciju nad zemljom. Ta dominacija će biti u potpunosti ostvarene pobjedom Britanaca nad Francuzima u bici kod današnje Otave 13. septembra 1759. Od tada će dolazak francuskih useljenika prestati a dolazak britanskih useljenika posatati masovan. Ovaj će se trend znatno pojačati kada uslijed Američkog rata za nezavisnost veiki broj izbjeglica odanih Britaniji prebjegne iz novonastalih SAD u Kanadu pod britanskom upravom. U toj grupi nalazit će se i veći broj ljudi zapadnoevropskog ali ne i britanskog porijekla koji će se asimilirati u anglofono stanovništvo. Taj talas useljenika se smatra ključnim za kasnije utemeljenje kanadske nezavisne države, a useljenici prebjezi iz SAD se u historiji nazivaju lojalistima (Loyalist) prema svojoj odanosti britanskoj kruni.

 

U devetnaestom vijeku Kanada polako prestaje privlačiti pažnju useljenika iz Velike Britanije zbog poboljšanih uslova života u odnosu na Kanadu, te Kanada počinje naseljavati i druge etničke grupe iz zapadne Evrope, a početkom dvadesetog vijeka omasovljen je dolazak istočnih Evropljana (Ukrajinci) kao i južnih Evropljana (Italijani). Nakon Drugog svjetskog rata u Kanadu useljava veliki broj izbjeglica i političkih emigranata iz istočne Evrope i Njemačke, a pedesetih i šezdesetih godina dvadesetog vijeka dolaze velike grupe ljudi iz politički nestabilne Grčke i Portugala.

 

Pošto su statistički podaci predviÄ‘ali porast proizvodnje a pad broj radno sposobnog stanovništva krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih Kanada se odlučuje na novu politiku useljavanja i dozvoljava prva masovna doseljenja iz Indije, Jugoistočne Azije, Afrike te Centralne i Južne Amerike. Mada su prvi ne-evropski doseljenici nakon dolaska Evropljana bili Kinezi, koji su u devetnaestom vijeku radili na gradnji pruge kroz Kanadu, ovdje do šezdesetih godina nije bilo masovne ne-evropske imigracije. Danas je stanovništvo Kanade multikulturalno po svom vjerskom, jezičkom, rasnom i etničkom sastavu.

 

Kultura

 

Kanada je zemlja koja je kroz historiju bila dominantno obojena kulturnim uticajima zemalja iz kojih je tradicionalno dolazio najveći broj useljenika (Engleska, Škotska i Francuska). Pošto je svojim ekonomskim razvitkom kroz vijekove, a danas ponajviše Kanada bila vezana za Sjedinjene Američke Države, to je i kulturni uticaj ovog susjeda sa juga postao preovladavajući u cijeloj Kanadi (čak i frankofonskim dijelovima zemlje). Kultura stanovanja, oblačenja i prehrane je identična onoj u Sjedinjenim Državama. Zbog zajedničkog jezika (engleski jezik) Kanada je danas preplavljena američkim kulturnim uticajima na području filma, muzike, scenske umjetnosti i pisane riječi. Zbog toga država vrlo često finansira kulturne projekte u ovim domenima nastojeći zaštiti kanadsku kulturu od potpunog izumiranja (u ovom slučaju asimilacije) pred američkim kulturnim sadržajima. U francuskom govornom području situacija je nešto drugačija jer se zbog posebnosti francuskog jezika američki kulturni uticaji samo prelamaju kroz kulturnu posebnost frankofonog stanovništva a ne prijete potpunom asimilacijom.

 

Mnoge poznate ličnosti koje djeluju na raznim kulturnim poljima su danas poznati širom svijeta kao npr. Selin Dion (Celine Dion) - poznata pjevačica, Brajen Adams (Brian Adams) - rock muzičar, Džon Keri (John Carrey)i Majkl Foks (Michael Fox)- glumci, Lenard Koen (Leonard Cohen) - pjesnik i kantautor, Margaret Atvud (Margaret Atwood)- pisac itd.

 

Vodeći sport u Kanadi je hokej. Najveći broj igrača u najjačoj profesionalnoj hokejaškoj ligi na svijetu NHL-u dolazi upravo iz ove zemlje. Iako je hokej prvi po zastupljenosti najautentičnijim kanadskim sportom se smatra Lakros. Ostali popularni sportovi su američki fudbal, nogomet i bejzbol, a lov i ribolov predstavljaju tradicionalne i masovno zastupljene sportske aktivnosti u Kanadi.

 

Praznici

 

Svake godine na 1. juli u Kanadi se svečano obilježava praznik na području cijele države, tj. na području svih deset kanadskih provincija i tri teritorija. Ovaj državni praznik predstavlja dan utemeljenja nacije i naziva se službenim imenom Dan Kanade (Canada day). Božić, Uskrs, Nova godina (1. januar) su također praznici koji se obilježavaju u cijeloj državi. Među ove državne praznike spada i Dan rada (Labour day) koji se u Kanadi kao i u SAD-u obilježava 1. septembra. Osim ovih praznika svaka provincija ili teritorij ima i svoje praznike koji se u jedinstveni samo za taj dio države.

 

"Otrgnuti smo, a neprihvaćeni. Ko rukavac što ga je bujica odvojila od majke pa nema vise ni toka, ni ušÄ‡a, suviše malen da bude jezero, suviše velik da ga zemlja upije. Drugi nam čine čast da idemo pod njihovom zastavom jer svoju nemamo." - Meša Selimović

U svijetu proglašena najboljom zemljom za živjeti u...

 

Vec četvrti put, u posljednjih deset godina Kanada je proglašena zemljom broj 1 od strane Ujedinjenih Nacija, za najbolju zemlju u svijetu za živjeti u njoj.

 

UN uzimaju u obzir mnoge aspekte života u svojim analizama izmedju kojih su: zdravstvo, obrazovanje, dobro prilagodjeni uslovi dostojni čovjeka za život u jednom gradu, zemlji, sloboda izbora i mišljenja, kretanja unutar zemlje kao i veličina primanja prosječnog stanovnika. U principu, Kanada je zemlja koja je u svom ekonomskom usponu, sigurna, tolerantna i sa bogatom multietničkom kulturom. Pruža izrazito snažnu socijalnu zaštitu sa zavidnim kvalitetom života i prijateljski raspoloženim stanovništvom. Sloboda u Kanadi se smatra osnovnim pravom i ljubomorno se čuva.

"Kanadjanin je onaj koji zna voditi ljubav u kanuu" -

Pierre Berton

                       

Kvalitet života

 

Kanadski način života i kvalitet je rangiran medju najvišim u svijetu. Kanada ima visočiji standard života nego mnoge druge industrijski razvijene zemlje u svijetu, sto je priznato i od strane naših prosperitetnih komšija na Jugu - Amerike.

 

Kanada - ekonomski najbogatija zemlja u svijetu

 

Svjetska Banka je u 1986-oj godini došla do zaključka da je prosječan Kanadjanin zapravo milioner!

Ovo je bazirano na novom sistemu mjerenja bogatstva koje kalkuliše slijedeće vrijednosti: prirodna bogatstva zemlje, produktivnu imovinu te bogatstvo ljudima, što je rezultiralo da su Kanadjani vrijedni $960,000 CAN (ili oko $704,000 US)

 

Kanada ima najbolje regulisan sistem zdravstva

 

Kanada ima univerzalan sistem za zaštitu zdravlja koji pruža zdravstvenu zaštitu svakome i svima je jednako na raspolaganju. Za razliku od Amerike, gdje je zaštita zdravlja privilegija pojedinaca koji imaju osiguranje i dovoljno novca da sebi to obezbjede, Kanada nudi besplatanu njegu zdravlja svim svojim stanovnicima kojima stoje na raspolaganju savremeno opremljene bolnice, najbolja medicinska oprema, visoko obrazovano medicinsko osoblje te najbolje naučnike u svim oblastima medicinskog razvoja i istraživanja.

 

'Kanada je zemlja nevjerovatnih prirodnih ljepota koja pruža pregršt mogućnosti za uspjeh svakome od nas'

                       

Kanada ima 10 provincija i 3 teritorije:

Alberta (Edmonton); British Columbia (Victoria); Prince Edward Island (Charlottetown); 
Manitoba (Winnipeg); New Brunswick (Fredericton); Nova Scotia (Halifax); Ontario (Toronto);
Quebec (Quebec City); Saskatchewan (Regina); Newfoundland and Labrador (St. John's);
Northwest Territories (Yellowknife); Yukon Territory (Whitehorse) and Nunavut (Iqaluit).

Kanada government web site je dostupan na: http://www.Kanada.gc.ca/

Ukupna površina: 9,970,610 kvadratnih kilometara (3,849,652 kvadratnih milja)

Glavni grad: Ottawa

Population: 29,000,000

Struktura stanovništva: 28% Britanaca; 23% Francuza; 15% Ostalih Evropljana; 5% Azijata; 
4% Originalnih Canadjana; 25% ostalih, uključujući u to i one iz: mješanih kultura,
Amerikance, Iračane, Ukrajince i Arape

Zvanični jezik: Engleski i Francuski

Religijska struktura: 45% Rimokatolika; 36% Protestanata; 13% ništa; 2% Istočnih Ortodoxa; 
1% Jevreja; 1% Muslimana; 2% Ostalih.

Vlada: federalna parlamentarna demokratija; glava države je tkz. governor-general koji predstavlja Britansku monarhiju i biran je od strane monarha i  Prime ministra; Glava vlade je prime ministar, koji odgovara  governor-generalu u konsultacijama sa House of Commons; Izborno tijelo je sastavljeno od House of Commons sa 295 članova i  Senata sa 104 člana. Svako stariji od 18 godina ima pravo da glasa.

Kanada je podijeljena u 10 provinicija i 3 teritorije. Kanada ima federalnu upravu. Canadski  sistem zakonodavstva je izveden iz 'English Common Law', osim u  Québecu gdje je provincijlno civilno pravo bazirano na 'French Code Napoléon'.

 

 

Kanada posjeduje najjači socijalni sistem u cijelome svijetu

 

Kanada je poznata po svojoj izdašnoj socijalnoj pomoći koja je namjenjena onima koji nisu u stanju da brinu o sebi iz raznih razloga. Za Kanadu je od neprocijenjive vrijednosti solidan život kojeg Kanadska vlada garantuje svakom svom stanovniku a koja se sastoji od slijedećeg: da će svako imati da jede, krov nad glavom i medicinsku zaštitu.

Medju mnogim socijalnim programima koji se nude u Kanadi su na prvom mjestu: zdravstveno osiguranje, socijalna zaštita, osiguranje u slučaju gubitka zaposlenja, zagarantovane penzije, doplatak za ugrožene obitelji, beneficije za udovice i siročad, pravna pomoć i zaštita, državne pozajmnice, besplatno osnovno i srednje obrazovanje, pomoćni univerziteti, finansijska pomoć za otpočinjanje vlastitog biznisa (uz neophodne, korisne informacije), te mnogi programi za investiranje novca u pomoći pri kupovini kuća i ostalih stvari neophodnih za život čovjeka.

 

Kanada kao 'Kulturni Mozaik'

 

Razvoj Kanade i njen uspjeh su zasluga imigranata koji su se doselili ovdje iz cijelog svijeta čime su obogatili Kanadsku kulturu i običaje te postali dio njenog 'kulturnog mozaika'. Za razliku od Amerike, koja se opisuje kao 'melting pot' gdje su imigranti 'prisiljeni' da se odreknu svojih kulturnih običaja i navika kako bi se što lakše prilagodili uslovima života u njoj, Kanada nastoji da očuva kulturu i običaje svakog pojedinca koji je odabrao da živi ovdje i čak je zvanično ozakonila prava svih da praktikuju svoje običaje i religije kako bi doprinijela razvoju njenog multikulturalnog miljea. Možda je ovo i najbitnija stavka koja objašnjava činjenicu da bi svaki peti stanovnik zemaljske kugle izabrao Kanadu kao mjesto za život, što nas stavlja medju tri najpoželjnije zemlje u svijetu za živjeti u.

 

Kanadjani: dobri ljudi

 

Iako promoviše individualnost i održavanje razlika, Kanada je zemlja čiji su stanovnici tolerantni i jedinstveni u prihvatanju različitih rasnih i kulturnih razlika medju ljudima svoje zemlje i to predano čuvaju. Kanadjani su dobri prijatelji, vrijedni radnici i otvorena srca pružaju svoju dobrodošlicu svim ljudima iz svijeta kroz mnoga udruženja, organizacije i programe kako bi pruzili pomoć onima koji žele da se nastane u Kanadi.

 

Kanada je sigurna zemlja za život

 

Jedna od najbitnijih stvari koju Kanadjani ne dijele sa svojim susjedima na Jugu je nivo nasilja u urbanim centrima.

Kanada ima strogu kontrolu posjedovanja oružja od strane policijske uprave što uveliko objašnjava nizak stepen kriminala i ubistava u zemlji. 'Opasne četvrti' i geta ne postoje u Kanadi, što ovu zemlju čini mirnom i sigurnom za život - su dvije stvari koje posjetioci odmah uoče.

 

Kanada treba iskusne radnike

 

Imigranti su uvijek bili osnovna snaga ekonomskog jačanja Kanade i tokom mnogih godina Kanada je privlačila talentovane ljude koji su ovdje uvijek dobro došli. Trenutna politika imigracije u Kanadi je da dozvoli obrazovanim i vještim ljudima da se trajno nastane u zemlji kako bi doprinijeli ekonomskom i kulturnom jačanju Kanade u cjelini. Jedino tako, Kanada može nastaviti svoj progresivan razvoj prema svjetskom vodji u svim poljima budućnosti savremenog čovjeka. Iako Kanada obiluje talentovanim ljudima, Kanadjani ipak priznaju potrebu da se taj broj uveća u skladu s čim i Vlada Kanade omogućava ljudima koji posjeduju odredjene vještine i obrazovanje da se nastane u ovoj zemlji uz uzajamnu korist.

 

Kanada treba poduzetne i poslovne ljude

 

Tokom mnogih godina Kanada je ulgala kapital u kreiranje poslovnih mjesta za Kanadjane. U posljednjih nekoliko godina, imigracijom čitavih preduzeća i poduzetnih ljudi Kanada je ostvarila prihode mjerene bilionima dolara koje su unesene u ovu zemlju. Dakle, Kanada ne samo da iskazuje dobrodšlicu ljudima sa odredjenim kvalitetima i sposobnostima već i mnogim poduzetnicima i firmama iz oblasti industrije i gradjevinarstva koji su uvijek dobro došli. Kanada uvijek treba ljude koji će donijeti nešto novo u ovu zemlju i koji su spremni da krenu od početka u svojim poslovima kako bi doprinijeli jos većem jačanju ekonomije naše zemlje. Medju oblastima u kojima Kanada ohrabruje poslovnu suradnju su: proizvodnja, turizam, tehnologija i izvoz. Osnovni cilj za vladu Kanade u potpomaganju ovih vrsta poslovanja leži u činjenici da ove oblasti pružaju velike mogućnosti za otvaranje novih radnih mjesta za Kanadjane; povećanju globalne domaće proizvodnje i uopšteno poboljšanju kvaliteta života u Kanadi.

 

Dodji i sam otkrij čudo što se zove Kanada!

                       

Kanada pruža mnoge mogućnosti za zapošljvanje

 

Ukoliko posjedujete potrebna znanja i vještine Kanada pruža mnoge mogućnosti za zapošljavanje. Iako uspjeh ne može biti zagarantovan, mogućnosti za zapošljavanje postoje za sve one koji su odlučni i koji se ne stide teškog rada ali  koji su ustrajni u želji da uspiju. Vlada je osnovala mnoge agencije za pomoć pri traženju posla. Naravno, veliki je broj i privatnih agencija koje pružaju pomoć i onima koji potražuju posao kao i onima koji potražuju radnike.

 

Kanada: od vrtića do univerziteta

 

Bez obzira iz koje oblasti želite da proširite svoje znanje Kanadski koledži i univerziteti nude široke mogućnosti. U vrtlogu novih dostignuća i potreba savremenog svijeta Kanada uvidja sve veću potrebu za samoizgradjivanjem kroz konstatno doškolovavanje njenih ljudi s ciljem probijanja na svjetsko tržiste u što većoj mjeri. Kanada kroz svoje školstvo nudi samo ono najbolje svojim ljudima u postizanju zajednickog cilja.

 

Kanada: javne škole

 

U Kanadskim javnim školama nalaze se visoko obrazovani učitelji koji su dostupni svoj djeci. Ove škole ne smo da nude kvalitetno obrazovanje, već i mnoštvo drugih aktivnosti i disciplina kako bi učenici osim redovnog obrazovanja stekli i što više korisnih informacija i bili sto spremniji za život u uslovima koje društvo nalaže u Kanadi. U 'public' školama nema nasilja. One pružaju učenicima mogućnosti sticanja prijatelja, ispoljavanja vlastitih interesa i sticanja samopouzdanja. Škole im omogućavaju  lakše odrastanje u odrasle osobe koje će kasnije biti spremne da daju najbolje od sebe i prepoznaju svoje potrebe.

 

Kanada ima univerzitete svjetske klase

 

Kanadski univerziteti su poznati širom svijeta. Mnogi brilijantni studenti i dobitnici Nobelove nagrade su bili studenti nasih univerziteta. Ove činjenice su evidentne i  kad se ima u vidu broj visoko obrazovanih ljudi medju Kanadjanima.

 

Kanada ima veliki razvojni potencijal

 

Kanada je članica G7, koju čine sedan najmoćnijih zemalja u svijetu i priznata je kao svjetski lider u proizvodnji, izvozu, dostignućima u nauci. Medju najznačajnijim izumima Kanade je Kanadarm korišten na Američkom svemirskom brodu; otkriće inzulina, koji se koristi u tretmanu dijabetisa; izum telefona od strane Alexander Graham Bell, Kanadjanina; pa čak i izum od značaja za sport prihvaćen od strane sviju - koša!

 

Kanadjani vec odavno važe za svjetske lidere u telekomunikacijma, satelitima, farmaciji, javnom prevozu, rudarstvu, agrikulturi, zaštiti čovjekove okoline, uslužnim djelatnostima, bankarstvu, medicini, te mnogim drugim. Nedavna istraživanja su pokazala da je opšte internacionalno mišljenje ljudi da Kanada nudi više mogućnosti svojoj omaldini za pravilan razvoj i rad nego i jedna druga zemlja u svijetu. 

 

 

Kanada kao mjesto za biznis

 

Jedna od najboljih stvari o Kanadi je ta da je ovo zemlja koja pruža mogućnosti za svakoga da uspije ukoliko je stvarno odlučan da radi i - samo radi. Zemlja nudi sve: nevjerovatne mogućnosti, sigurno bankarstvo i pristup ogromnom Američkom marketu. Mnogi ljudi koji su skoro stigli u Kanadu su uspjeli da omoguće nevjerovatno dobre uslove života za svoje obitelji i sebe same zahvaljujući nepreglednom bogatstvu ove zemlje koje stoji na raspolaganju svima. Činjenica je, i da su mnogi Kanadjani na listi najbogatijih ljudi u svijetu.

 

ISTORIJA KANADE

 

Mnogo ranije prije dolaska Kristofera Kolumba koji je "otkrio" Ameriku 1492. godine, imamo podatak da su praistorijska plemena iz Azije dolazila na podrucje Kanade. Inace, Vikinzi su bili prvi Evropski posjetioci koji u se pokusali naseliti u oblasti koja se sad zove Njufaundland (Novonadjena Zemlja). U vrijeme dolaska  Evropljana, Kanadska indijanska plemena su vec imala razvijen jezik, kulturu, obicaje, religijska vjerovanja, umjetnost, zakonodavstvo i rukovodjenje. Prvi Evropski istrazivac koji je zvanicno "otkrio" podrucje Kanade bio je Francuski istrazivac Zak Kartier koji je 1534. godine dosao na prostor Sent Lorens Rijeke.

 

Drugi francuski istrazivac Samuel De Camplejn je osnovao grad Kvebek, pocetkom 1600 g. Godine 1663. u Kanadu dolazi oko tri hiljade Francuza, cime Kanada postaje provincija Francuske. Nakon toga na scenu stupaju i Britanci koji osnivaju Hadson i Bej Firmu 1670.g. trgovce krznom, podsticuci tako " prijateljsko" takmicenje sa Francuzima. Za jedno izvjesno vrijeme ove dvije kulture su se slagale vrlo dobro.. Onda, 1745. godine, Britanske trupe zauzimaju Francusku tvdjavu u Novoj Skosi - s ciljem kotrole nad novom

teritorijom.  Ovaj period je poznat kao Sedmogodisni Rat koji je zavrsen porazom Francuza u Kvebeku 1759. godine. Mirovnim Sporazumom u Parizu 1763. godine, Francuska je predala Kanadu Britaniji.

 

Zavrsetkom Americke Revolucije (1775-83), oko 50 hiljada Britanskih " lojalista" dolazi u Kanadu i time uspostavlja ravnotez u odnosu na Francuze. Nakon Rata 1812. g., inace posljednjeg rata izmedju Kanade i S.A.D., Britanci . koji su se plasili pripajanja Kanade S.A.D. kao kolonije, proglasavaju Britansku Sjevernu Ameriku - Odlukom 1867.g. Nakon toga, 1885. godine zavrsava se Kanadska Pacifisticka Pruga koja spaja Istok zemlje za Zapadom. Do 1912. g. sve provincije postaju dio centralne Vlade osim Njufoundlanda (Novonadjene Zemlje) koji se prikljucio tek 1949.godine.

 

Poslije Prvog Svjetskog Rata, Kanada se razvija polako i postaje dobrovoljni clan Komonvelta 1931. godine.  Za vrijeme Drugog Svjetskog Rata, Kanada je bila na strani Britanije protiv Njemacke, a takodje je potpisnik odbrambenog Ugovora sa S.A.D. protiv Japana nakon napada na Luku Perl Harbor.

 

Odmah nakon Drugog Svjetskog Rata, Kanada zapljuskuje talas imigranata iz Evrope, kao i iz Azije, Arapskih Zemalja, Juzne Amerike i Kariba. Posljeratni period je period ekonomske ekspanzije i prosperiteta. Godine 1967. Kanada je proslavila sto godina postojanja na Svjetskom Sajmu u Montrealu. Do 1975. g. Kanada je potpisala vise Ugovora sa starosjediocima, dajuci im vecu kontrolu

nad teritorijama u sjevernom dijelu zemlje.

 

Godine 1976. Kvebek Partija, je proklamovala za svoj cilj separatizam i pobijedila na izborima. Na organizovanom referendumu za suverenitet Kvebeka separatisti su izgubili sa 60 posto. Nakon toga, 1985. godine, na ponovnom referendumu, separatisti su bili vrlo blizu cilja, tako da je odlucilo svega nekoliko hiljada glasova. 

 

 

 

 

 

 

Vijesti: