Naučna istraživanja

U vremenu koje dolazi sjevernoamerickim Bosnjacima je potrebno bolje zajednicko islamsko djelovanje

Od samog osnivanja Islamske zajednica Bosnjaka Sjeverne Amerike mi smo smatrali, smatramo i smatracemo  da je ista zasnovana na pogresnim temeljima. Umjesto istinske zajednice bosnjackih dzemata u Sjevernoj Americi mi imamo zajednicu imama. Takva zajednica je postala kocnica daljeg razvoja kako dzemata, tako i islamske zajednica Bosnjaka u SAD i Kanadi u cjelini.

 U vremenu koje dolazi sjevernoamerickim Bosnjacima je potrebno bolje zajednicko islamsko djelovanje uz bolju uzajamnu islamsku konsultaciju i timski duh u procesu jacanja islamske komponente bosnjackog bica u americkom Melting potu i kanadskom Kulturnom mozaiku. Americkim i kanadskim Bosnjacima  je potrebno bolje planiranje, odredjivanje i usaglasavanje ciljeva i sredstava, osnivanje novih dzemata, jacanje postojecih dzemata,  aktivnost  kroz medije, i niz drugih inovacija u njihovom organizovanom islamskom djelovanju i nastupanju.

Primarni zadatak  Islamske zajednica Bosnjaka Sjeverne Amerike bi bio prosvjeta i budjenje islamske svijesti kod sjevernoamerickih BosnjakaVjerska obnova  je bitan faktor za bolju budućnost sjevernoamerickih Bošnjaka.  Ona bi prije svega znacila dvije stvari: novu svijest i novu volju.

U tom smislu predlazemo da Islamsku zajednicu Bosnjaka Sjeverne Amerike istinski transformisemo u istinsku zajednicu bosnjackih dzemata. Taj proces treba shvatiti veoma ozbiljno, njega trebaju voditi predstavnici dzemata u saradnji sa imamima i Rijasetom. I taj proces treba poceti odmah sa ovog mjesta formiranjem komisije sastavljene od predstavnika svih dzemata koja ce dobiti mandat da sjevernoamerickim Bosnjacima ponudi prijedlog nove organizacione strukture Islamske zajednice.

Tek kada napravimo takvu islamsku zajednicu mozemo govoriti o profesionalizaciji glavnog imama i drugim kadrovskim rjesenjima.

Dok se na pogresnim temeljima postavljena Islamska zajednica americkih i kanadskih Bosnjaka u kojoj sada preovladava jedino glas imama, pri cemu je glas dzemeta kao osnovnih islamskih organizacionih celija potpuno ugasen, dakle dok se takva islamska zajednica utrkava u taktickim igrama ko ce biti glavni imam, kako instituciju glavnog imama profesionalizovati, kako odbraniti ponisten dignitet nekolicine imama koji su izgubili povjerenje u vlastitim dzematima, dotle nasa djeca postaju i subjekat i objekat totalne asimilacije u americko i kanadsko drustvo.

Braco i sestre nasa djeca se gube, gube osnovne vrijednosti svoga porijekla, nasi mektebi su poluprazni, nasa izdavacka djelatnost je podredjena interesima pojedinaca, nasi imami se mjesaju u sve osim u vjeru, u ono zasto su placeni.

Smatram da ovo vise nemozemo tolerisati. Mi, bosnjacki dzemati u Americi i Kanadi smo ti koji trebaju produkovati novu Islamsku zajednicu za dobrobit svih americkih i kanadskih Bosnjaka i posebno za dobrobit nase vec u dobrom djelu izgubljene djece.

 

 

 

 

 

Vijesti: