Naučna istraživanja

Snaga je u jedinstvu džemata koji samo takav može izgraditi novu džamiju

Riječ  glavnog i odgovornog urednika

 

Snaga je u jedinstvu džemata koji samo takav može izgraditi novu džamiju

 

Kad neprijatelj pokušava potopiti brod praveći rupu na njemu, posada tada, više nego ikada, mora biti složna i jedinstvena. Sve eventualne nesuglasice meÄ‘u posadom se prevazilaze i pristupa se spasavanju. Allahov Poslanik s.a.v.s. je rekao: „Kada vidiš neko zlo pokušaj ga ukloniti rukom, ako ne možeš onda riječima, ako i to ne možeš, onda osudi mislima, ali je to najslabiji vid imana."

 

Musliman kad vidi da mu napadaju „brod" ustaje, brani, govori, savjetuje. Nije tada vrijeme za sjedenje i osuÄ‘ivanje mislima. A još gore od toga je „pljuvati" po sebi. I njegovi neprijatelji bi ga na kraju pljunuli, jer je on prvi pljunuo na sebe. Rekli bi mu: „Kako da ti vjerujemo da ćeš poštivati nas, kad nisi poštivao sebe?!"

 

Muslimani znaju da im je Allah dž.š. naredio da se čvrsto Njegova užeta drže i da se nikako ne razjedinjuju. A čuli su i za Poslanikov s.a.v.s. savjet: „Držite se džema'ata, jer vuk pojede ovcu koja se izdvoji iz stada!"

 

Muslimani  znaju da je džemat simbol sloge, jedinstva, zajedništva, kako mu i samo ime kaže! Ne stide se svog pozdrava (selama), jer njime očituju mir. „Selam" znači „mir", Es-selamu alejkum! - Mir tebi (vama)! Kome bi smetale poruke mira i lijepog odnosa prema drugima?

 

Muslimani  žele graditi lijepe odnose sa svojim komšijama, pripadnicima drugih religija, pa i ateistima, ali više ne pristaju na ustupke i doživotne asimilacije. Smatraju da upravo sa svojim identitetom i svojim izvornim vrijednostima imaju pravo na svoje mjesto u Kanadi i njenom Kulturnom mozaiku.

 

ÄŒlanovi Bošnjacčkog islamskog centra Hamilton svojim radom pokazuju kanadskom Kulturnom mozaiku i svim KanaÄ‘anima da su jedna od njegovih komponenti koja radi na promociji svih pozitivnih vrijednosti.

 

Put Bošnjačkog islamskog centra Hamilton prema novoj džamiji, prema novom islamskom centru spasa za nas i posebno za našu omladinu je put poštivanja tradicionalnih islamskih, bošnjačkih i bosanskohercegovačkih vrijednosti u skladu sa bošnjačkim nacionalnim identitetom, uz poštivanje drugih. U tom smislu raduje nas skorašnji početak izgradnje džamije koja mora biti mjesto očuvanja nas i naše omladine od sve jačih uticaja asimilacije u kanadsko društvo. Podizanje nove džamije u mjestu gdje do sada nikad nije bilo džamije je veliki Božiji dar ali i veliko božije iskušenje za sviju nas. Samo složni u jakom džematu i sa jakom voljom možemo realizovati ovaj veliki Božiji dar i prevazići ovo veliko Božije iskušenje.

 

Emir Ramić

Vijesti: