Naučna istraživanja

UKIDANJE KONSTITUTIVNOSTI BOSNJAKA I HRVATA U "RS"

UKIDANJE KONSTITUTIVNOSTI BOSNJAKA I HRVATA U "RS"

 

Dodikovo najavljeno ukidanje konstitutivnosti Bosnjaka i Hrvata na pola Bosne i Hercegovine znaci ni manje ni vise nego jednostrano odustajanje od Daytona, tj, od mirovnog sporazuma. Odustajanje od mirovnog sporazuma, po definciji znaci nastavak rata.

 

Normalno, ocekivati je da ce medjunarodna zajednica ucinti sve sto je u njenoj moci da sprijeci tako neodgovorno ponasanje, tacnije zveckanje oruzjem. Nazlaost, postoji druga mogucnost. Druga mogucnost je da je Dodik dobio garancije Bosnjacke i Hrvatske strane da one nece poduzimati nikakve kontra-korake, tj. da nece insistirati na postovanju konstitutivnosti naroda. To bi znacilo da su Bosnjaci i Hrvati dali zeleno svjtlo Dodiku i Tadicu da dovrse velikosrpski projekat u Bosni i Hercegovini, te da nece biti nikavih dramaticnih poteza sa njihove strane. U tom slucaju ni medjunarodna zajdnica nece imati primjedbi, jer kao sto smo bezbroj puta do sada objasnili, medjunarodna zajednica nema nikakav svoj interes u BiH, osim da se ne ratuje, da ne stradaju civili. Do sad je MZ cuvala Bosnu i Hercegovinu od raspada. To je samo zato sto MZ pretpostavlja da su nasi politicari odani svojoj domovini i narodu i da nece dozvoliti raspad drzava koja im je povjerena na cuvanje. MZ prirodno pretpostavlja da bi pokusaj daljeg razbijanja BiH izazvao krvoprolice. Medjutim, ako Srbi imaju garancije bosnjackih i hrvatskih politicara da nece biti nikavog problema sa ukidanjem konstitutivnosti, onda je i raspad BiH jedna demokratska opcija sto se tice MZ.    

 

Bez obzira sto su brojevi Bosnjaka i Hrvata sada, zahvaljujci genocidu veoma mali u RS, iz principijelnih razloga Bosnjaci i Hrvati ne smiju pristati da budu i zvanicno tj. ustavno, definisani kao narodi drugog reda na pola BiH. Jasno je da malobrojni preostali Bosnjaci i Hrvati u RS ne ugrozavaju Srbe, da su oni i sad neravnopravni, ali cetnik ide dalje i nanosi ponizenje, i zvanicno nas definise kao drugorazredne narode.  

Vijesti: