Naučna istraživanja

Bosnjacka renesansa kao prvi uvjet bosanskohercegovacke renesanse


Bosnjacka renesansa kao prvi uvjet bosanskohercegovacke renesanse

Bosnjacka najveća pobjeda je što su kod sebe razbili strah od tiranije i što su se drznuli da kažu ono što misle, a to je da je bosnjacko pravo da, kao narod, imaju sve što drugi narodi imaju. Svoju duhovnost, kulturu, jezik, tradiciju i drzavu.

Trenutno bosnjacko stanje karakterizira nacionalno, drzavotvorno i teritorijalno neznanje. Rezultat takvog stanja je zaostajanje u ocuvanju i razvijanju bosnjackog narodnog integriteta. Takvo stanje utice na lose stanje drzavotvorne i teritorijalne bosnjacke svijesti, sto  Bosnjake dovodi u podanicki polozaj, koji sve vise ugrozava bosnjacku narodnu slobodu i bosnjacko  pravo da odlucuju o bosanskohercegovackoj sudbini.

Bošnjaci su platili previsoku cijenu za svoju slobodu da bi je se sada odrekli i da bi svoju i sudbinu svoje djece prepustili nekome ko je  nad njima agresiju i genocid počinio.

Bosnjacka renesansa podrazumjeva bosnjacki bijeg iz biološke ugroženosti,  kulturne i intelektualne neureÄ‘enosti i  neuvezanosti bosnjacke intergeneracijske imovine.

Bosnjaci se moraju biološki zaštiti i izboriti za pravo na prirodni i slobodni biološki rast.

Bosnjacima se konstantno uništava kulturna i intelektualna zaliha iz generacije u generaciju. Bosnjaci moraju zaštiti svoju kulturnu baštinu i svoju inteligenciju, kako duhovnu tako i svjetovnu.

Bosnjacima se  iz generacije u generaciju otima, privatna imovina tako da ono za  svog života steknu njihova djeca nisu u stanju to naslijediti, jer ih se goni da napuste svoj dom, da ostave svoju nasljednu imovinu i da tamo negdje drugdje započnu život iz početka, bez išta. Bosnjaci moraju  zastiti intergeneracijsku imovinu i tako olakšaju život svojoj djeci.    
Bosnjacima nedostaje pravo i iskreno vodstvo, njima treba putokaz iskrenih i pravednih ljudi koji su spremni na žrtvu za opće dobro.

Vijesti: