Naučna istraživanja

Silovanje kao ratna strategija

Silovanje kao ratna strategija

U toku agresije na Bosnu i Hercegovinu pocinjena su mnoga silovanja. Iako se zrtve i zlocinci nalaze na svim zaracenim stranama, vise studija i izvjestaja otkrivaju jedan fenomen: u velikoj vecini slucajeva zrtve zlocina silovanja pripadaju bosnjackom narodu, dok su velika vecina pocinioca velikosrpski nacionalisti.  S tim u vezi, pravnica i aktivistica za ljudska prava Helga Wullweber navodi da su zlocini silovanja velikosrpskih snaga imali za cilj psihicko unistenje bosanskih zena i muskaraca, kao i njihovih porodica. Te snage su silovanje koristile u svrhu etnickog ciscenja, to im je bila ratna strategija sa ciljem osvajanja terena (prosirenja zivotnog prostora).

Buduci da mnoge zrtve torture jos uvijek sute o tome, tesko je govoriti o njihovom tacnom broju. Jedan, od strane EU finansirani, istrazivacki projekt "Poboljsanje polozaja zena - zrtava rata u bosanskohercegovackom drustvu", je rezultirao bazom podataka u kojoj se nalaze imena od preko 20.000 zena - zrtava silovanja (pretpostavlja se da taj broj doseze i do 50.000 zrtava).

Iako su mnogi logori u kojima su silovane zene (ali i muskarci) bili poznati, UN-Komeserijat za izbjeglice i Internacionalni crveni kriz dugo vremena nisu ucinili nista po pitanju zastite zrtava.

Ovaj projekt treba doprinijeti evropskoj kulturi pamcenja, odnosno ponuditi mirovnu platformu za obradu ratne proslosti i prevladavanje posljedica rata, sto je preduvjet za pravedan i trajan mir.

Vijesti: