Naučna istraživanja

Na današnji dan 1993. godine, na glavni grad Bosne i Hercegovine ispaljeno je rekordnih 3.777 granata

Na današnji dan 1993. godine, na glavni grad Bosne i Hercegovine ispaljeno je rekordnih 3.777 granata u jednom danu. Napravile su ogromnu štetu, ubijani su civili, žene i djeca, kulturni i vjerski objekti su granatirani, pa čak i bolnice. Za vrijeme opsade Sarajeva u prosjeku je 329 granata dnevno padalo na grad, piše novinska agencija Patria. Opsada Sarajeva koja je trajala 1.425 dana smatra se jednom od najdužih u historiji modernog ratovanja. Tokom opsade ubijeno je 11.541 graÄ‘ana meÄ‘u kojima je i 1.601 dijete.  Opsada Sarajeva trajala je četiri godine. Na  brdima oko Sarajeva bilo je stacionirano 120 minobacača, 250 tenkova JNA, koji su poslije dospjeli u ruke Vojske Republike Srpske.
Staviti i držati grad u opsadi, onemogućiti mu normalno snabdijevanje hranom, vodom, energentima, lijekovima i danonoćno granatama, snajperima i drugim oruÄ‘ima i oružjima, te zabranjenim sredstvima i metodama ratovanja, ubijati i ranjavati nezaštićene, izgladnjele i iznemogle civile, predstavlja potpuno očigledan i jasan dokaz agresorsko - genocidne namjere, koju je Generalna skupština Ujedinjenin nacija davno osudila usvajanjem Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, koja spada u korpus najznačajnijih meÄ‘unarodnopravnih dokumenata, u tekovine ljudske civilizacije, kao rezultat iskustva meÄ‘unarodne zajednice iz holokausta i genocida u Drugom svjetskom ratu.
S osjećajem dubokog bola, Institut za istraživanje genocida Kanada obnavlja sjećanja i iskazuje osjećanja dubokog poštovanja prema žrtvama opsade Sarajeva, posebno sarajevskoj djeci. Opsada Sarajeva je sumorni trenutak čovječanstva, ali i simbol otpora velikosrpskom nacizmu, agresiji, genocidu, ubijanju i opstanku civilizacije, sa jasnom porukom svijetu i zločincima - Bošnjaci se ne daju pomesti, Bosna i Hercegovina ne može nestati.
IGK

Vijesti: