Naučna istraživanja

prilog Nedžada Ahatovića,

Prije dvije sedmice Institut za istraživanje genocida Kanada  je objavio  autorski prilog Nedžada Ahatovića, člana Internacionalnog ekspertnog tima i profesora odbrane i sigurnosti, pod naslovom: Da li se BiH može sam odbraniti u slučaju rata? Srpski vojni analitičari i eksperati su se oglasili putem beogradskog Blicau kojem autora nazivaju “huškačem na rat”. Nedžad Ahatović je poslao sljedeću izjavu Institutu za istraživanje genocida, Kanada

Sve što su rekla gospoda Radić i Popović, a ide u pravcu moje lične kvalifikacije kao ratnog huškača, nije tačno, jer je moj članak bila reakcija upravo na jedan takav ratnohučkaćki ispad njihovog kolege Miroslava Lazanskog. Meni lično pričinjava izuzetno zadovoljstvo činjenica da niti jedan niti drugi vojni ekspert iz Srbije, kako vole da im se tako tepa, osim primjedbi etičkog karaktera, koje odbacujem u potpunosti jer dolaze iz SRBIJE?!, nisu imali proimjedbi suštinskog karaktera na sadržaj članka. 
Upravo želim istaći ovo, rat je zadnja opcija za rješavanje nesporazuma i sukoba, ali činjenica je da se Srbija nikada nije odrekla da sporove sa susjedima rješava i vojnim putem. Moj članak je bio usmjeren upravo u tom pravcu da im se već jednom iz Sarajeva uputi jasna reakcija da se niko ovdje ne boji njihovih ispraznih prijetnji i da vojna opcija koju bi eventualno Srbija poduzela protiv BiH ne bi bio safari na Bošnjake kao u Srebrenici, već da bi takav potez imao dalekosežne posljedice i pored pomoći stranih mentora ne bi izdaleka bio "Šetnja po parku"! Nažalost, umjesto razuma njihova rekacija je samo potvrdila da su moje špekulacije pogodile suštinu i da se u Srbiji zaista razmišlja u pravcu upotrebe vojne sile.
IGK

Vijesti: