Naučna istraživanja

Podrška Međunarodnog tima eksperata Instituta za istraživanje genocida Kanada za reviziju presude.

16. 02. 2017.

Podrška MeÄ‘unarodnog tima eksperata Instituta za istraživanje genocida Kanada za reviziju presude.

Za više od 120 članova MeÄ‘unarodnog ekspertnog tima Instituta za istraživanje genocida, Kanada, svjetskih autoriteta, istraživača, akademika i aktivista ljudskih prava i sloboda, BiH kao suverena, meÄ‘unarodno priznata država, članica Ujedinjenih nacija, ima puno pravo pokrenuti proces revizije presude u slučaju BiH protiv Srbije, kao pravni institut po pravilima MeÄ‘unarodnog suda pravde. 

 
Istovremeno našim posebnim saopćenjem pozvali smo meÄ‘unarodnu zajednicu, posebno Kanadu, Sjedinjene Američke Države i Europsku uniju da podrže pravo da država BiH pokrene postupak revizije presude.  Informisali smo Vladu i Parlament Kanade, tražeći podršku od njih. Upozorili smo pojedince, organizacije i zajednice u i van BiH koje osporavaju pravo državi BiH na revizija presude kao državničkom i pravnom pitanju, te moralnoj obavezi prema žrtvama, da takvim ponašanjem krše meÄ‘unarodno pravo.

Svjedoci smo političkih poziva da se prošlost zaboravi te gradi “blistava budućnost”, koja uopće neće podrazumijevati razgovor o istini i pravdi. Takva politika koja se u BiH provodi nekoliko stotina godina, rezultatirala je samo novim sukobima koji su se ciklično dogaÄ‘ali. Ako želimo graditi stabilnu budućnost, sigurnost i mir u BiH, zločini se ne smiju prešutjeti. Zločini su opterećujući faktor koji se mora prevladati istinom i pravdom. Kolika je važnost istine i pravde kroz reviziju presude govori sljedeća činjenica. Osobe koje su roÄ‘ene poslije agresije i genocida su puno više zatrovane mržnjom, bez želje i mogućnosti da barem privatno iskažu riješenost da saznaju što se to dešavalo u BiH. Raylog ya to je nedostatak istine i pravde.

Međunarodni tim eksperata Instituta za istraživanje genocida, Kanada smatra da ima dovoljno kredibilnih dokaza za reviziju presude. Nekoliko najistaknutijih članova Međunarodnog ekspertnog tima već su javno objavili nekoliko vrlo kredibilnih dokaza za reviziju, uključujući i nedavni naučno istraživački tekst akademika prof. dr. Smaila Čekića.

Protivnici revizije presude se boje jer bi ona mogla dokućiti istinu i pravdu. Oni se kriju iza tenzija oko revizije presude u ime odbrane rezultata agresije i genocida. Njima su dobro poznati dokazi i njihovo postojanje koje kriju od javnosti. Time istovremeno negiraju genocid, minimiziraju razmjere zločina protiv čovječnosti i meÄ‘unarodnog prava, izjednačavaju žrtve genocida i izvršioce genocida, a zločince proglašavaju nacionalnim herojima. Postavljamo pitanje da li bi oni tako postupili da su žrtve genocida bili kršÄ‡ani/hrišÄ‡ani ili drugi ne muslimani? U ovom slučaju riječ je o žrtvama genocida Bošnjacima, autohtonom miroljubivom evropskom narodu, koji u svojoj historiji nikada nije imao niti ima vlastitu fašističku ideologiju niti vlastiti fašistički pokret, što je velika civilizacijska tekovina koju baštine Bošnjaci.

MeÄ‘unarodni tim eksperata Instituta za istraživanje genocida Kanada daje podršku agentu pred MeÄ‘unarodnim sudom pravde i njegovom pravnom timu, ali i svim nadležnim institucijama BiH, da snagom pravne argumentacije, uz podršku probosanskih političkih snaga, urade sve da bi zahtjev za reviziju bio podnešen u zakonskom roku i sa validnom argumentacijom. Mi smo uvjereni da će BiH pravni tim pripremiti validnu pravnu argumentaciju i iskoristiti raspoložive meÄ‘unarodne norme i pravo da pokuša ispraviti nepravdu koja je nanesena žrtvama i BiH. 
 
Ukoliko želite uništiti državu oduzmite joj istinu i pravdu. Ukoliko želite uništiti budućnost egzistenicije sa drugim i drugačijim ostavite zločin bez krivca. Teško je i mukotrpno čuvati sjećanje na genocid. Ali morat ćemo se sjećati. Jer oni koji zaboravljaju rizikuju da im se genocid ponovi.  BiH mora biti utemeljena na istini i pravdi, na prihvatanju istine i pobjedi prava, ma kako gorki i teški oni bili. Mir će biti trajan jedino ako se gradi i izgradi na čvrstim temeljima istine i pravde. Svaki sporazum izmeÄ‘u istine i laži uvijek je na štetu istine. Odsustvo istine i pravde proizvodi kontinuitet straha žrtava. Od pravnog procesa revizije presude zavisi pomjeranje granica slobode, istine i pravde. Zato je pitanje revizije presude državno - pravno pitanje bosanskohercegovačkog suvereniteta, nezavisnosti, političkog subjektiviteta i slobode. To nije pitanje jednog naroda, pojedinca ili institucije. Podržavajući reviziju presude MeÄ‘unarodni tim eksperata podržava istinu, pravdu, mir, vladavinu prava, podržavamo slobodu i pravo da se sporovi meÄ‘u državama rješavaju civilizovano na sudovima. 

Institut za istraživanje genocida, Kanada i posebno naš MeÄ‘unarodni tim ekspreta kontinuirano već više od dest godina se bavi naukom o genocidu i stoji na raspolaganju agentu i pravnom tima BiH u precesu revizije presude.

U ime Međunarodnog ekspertnog tima
Dr. Emir Ramić
Direktor Instituta za istraživanje genocida, Kanada




 

Vijesti: