Naučna istraživanja

Naucno istrazivacki rad IGK u 2017.

INSTITUT - KULTUROM SJEĆANJA I PAMĆENJA PROTIV ZLOČINACA I NEGATORA GENOCIDA

Autor: Armin ÄŒusto, dipl.iur.

Od svog osnivanja do danas, Institut za istraživanje zločina genocida Kanada (IGK) predstavlja jednu od najznačajnih institucija koja se bavi zaštitom i promocijom interesa države Bosne i Hercegovine. Institut za istraživanje zločina genocida sa svojim strukturama (Upravni odbor i Ekspertni tim)  u svoj spektar djelovanja stavlja genocid i njegovo istraživanje sa historijskog, pravnog, sociološkog, kriminološkog, ekonomskog, demografskog, psihološkog, politikološkog, kulturološkog, medicinskog, ekološkog i drugog aspekata.  Istraživanje zločina genocida na temelju sudskih i naučnih činjenica činilo je osnov da navedeni Instititut pred sebe stavi zadaću da agresija i genocid koji su počinjeni u periodu od 1992-1995. godine prerastu u društveni fenomen, koji podrazumjeva da genocid koji je počinjen nad Bošnjacima u protekloj agresiji više niko i nikada ne osporava kao i da ne bude predmetom zataškavanja. U cilju realizacije, Institut je širom svijeta razvio svoju mrežu, koja se sastoji od uglednih naučnih radnika iz svih oblasti društvenog angažmana, koji imaju samo jedan cilj, zaštita i promocija interesa države Bosne i Hercegovine.

Zaštita i promocija interesa države Bosne i Hercegovine  podrazumjeva u prvom redu  obavezu svakog člana Ekspertnog tima Instituta za istraživanje zločina genocida da u okviru svog zanimanja doprinese  istraživanju zločina genocida i njegovom dokumentovanju, kao materijal koji će služiti budućim generacijama u daljoj borbi za istinu i pravdu, ali istovrmeno razvijajući Kulturu sjećanja i pamćenja na genocid koji je počinjen u protekloj agresiji, ali i genocide koji su nad Bošnjacima počinjeni od 1683. godine pa do danas (ukupno jedanaest genocida). Kao naučna institucija, Institut je u svom dosadašnjem radu izrastao u respektabilnu  i prepoznatljivu naučnu instituciju, sa visokim ugledom i uvažavanjem od strane vlada najjačih država na svijetu (Sjedinjene Američke države, Kanada, Australija, Njemačka....). Sa sjedištem u Kanadi , Institut je doprinio da genocid koji je počinjen nad Bošnjacima bude sastavni dio obrazovnog programa države Kanade, a bosanski jezik u ravnopravnoj upotrebi sa ostalim jezicima u Kanadi.

Danas 100 istaknutih svijetskih istraživača genocida i aktivista za ljudska prava i slobode,  djeluje u okviru Instituta za istraživanje zločina genocida, koji dižu glas protiv necivilizacijskih vrijednosti, koji su doveli do ratova i genocida. Bošnjaci kao većinski narod u Bosni i Hercegovini jedanaest puta je doživio ali i preživio genocid. Ta činjenica je osnov svakom članu Instituta da se bori u okviru svog društvenog angažmana, da više nikada i niko ne osporava genocid nad Bošnjacima.  Mnogo je projekata do sada uraÄ‘eno od strane Instituta, od kojih se posebno izdvajaju: iniciranje projekta kojim je Kanadska vlada podržala obilježavanje Svijetskog dana bijelih traka u Kanadi, svake godine naučna prezentirane činjenica graÄ‘anima Kanade o počinjenom genocidu u Bosni i Hercegovini, kao i prezentacija na kanadskim univerzitetima, aktivnosti na osnivanju Kluba prijatelja u Kanadskom parlamentu, uspostavljena koorespondencija i rad sa vladama i političkim predstavnicima u Sjedinjenim Ameručkim  državama i Kanadi, uspostavljena saradnja sa najznačajnim nevladinim organizacijama iz oblasti ljudskih prava, pokrenut multidimenzionalni naučno istračivački projekat-borba protiv negatora genocida, upostavljena saradnja Muzejom zločina genocida u Sarajevu, konstantna saradnja i zajedničko djelovanja sa Institutom za istraživanje zločina protiv čovječnosti i meÄ‘unarodnog prava u Sarajevu, saradnja i zajedničko djelovanje sa boračkim organizacija, savezima Logoraša, Udruženjima žrtava rata  u Bosni i Hercegovini (Savez logoraša BiH, Udruženje žena žrtava rata, Udruženje logoraša Prijedor 92, Udruženje Majke Srebrenice, Udruženje za ugrožene narode. TakoÄ‘er, uspostavljena saradnja i djelovanje  sa  Institutom  za genocid i edukaciju iz SAD, Kongresom Bošnjaka Sjeverne Amerike, Savjetodavnim vijećem za BiH iz Vašingtona, KBZ Preporod Sarajevo.

Institut za istraživanje zločina genocida Kanada u 2017. godini preduzeo je niz aktivnosti u promociji i zaštiti interesa države Bosne i Hercegovine,  posebno naučnog istraživanja i dokumentovanja zločina genocida, gdje je u ovoj godini održano niz naučnih konferencija i simpozija na kojima su članovi Instituta učestovali. Institut za istraživanje zločina genocida bio jedan od suorganizatora susreta Bošnjaka Sjeverne Amerike, gdje su članovi Instituta održali predavanje na temu genocida. Gradonačelinik Hamiltona je javno pružio podršku u radu Instituta, a Institut za istraživanje zločina genocida Kanada je predložen kao jedina organizacija iz dijaspore koja će aktivno saraÄ‘ivati i raditi sa arhivom Tribunala u Haggu koji će se nalaziti u sarajevskoj vijećnici.  U okviru svog djelovanja,  posebno se istiće konstantna borba protiv instituacionalnog negiranja zločina genocida koji dolaze iz manjeg bh.entiteta Republika Srpska, gdje Institut preduzeo niz aktivnosti u cilju da se pojača aktivnost meÄ‘unarode zajednice da se takva ponašanja sprijeće i sanskcionišu. Institut za Istraživanje zločina gencida Kanada je jedan od nosioca ideje izgradnje Spomen obilježja ubijenoj djeci u Prijedoru.

Institut za istraživanje zločina genocida Kanada na čelu sa direktorom, prof.dr. Emirom Ramićem  učinio je da država Bosna i Hercegovina ima jednu istinsku instituciju koja će promovisati i štititi njene interese, a istraživanje zločina genocida i njegovo dokumentovanje biti primarni fokus, razvijajući istovremeno kulturu sjećanja i pamćenja na zločin genocida koji je počinjen u protekloj agresiji.
MeÄ‘utim, u svom dosadašnjem radu, Institut za istraživanje zločina genocida Kanada nailazio je na  jak otpor i napade od strane neprijatelja države Bosne i Hercegovine, koji po svaku cijenu žele spriječiti rad i djelovanje Instituta. Prije nekoliko godina bili smo upoznati sa otvorenim prijetnjama smrću prema direktoru Instituta za istraživanje zločina genocida Kanada dr. Emiru Ramiću, koje su došle od strane izvjesnog Luke Lukića. Situacija se nije promjenila, nastavljene su prijetnje prema direktoru Instituta. Posljednja takva prijetnja upučena je nakon odluke kanadske vlade da se oduzme državljanstvo Boži Jozepoviću koji je kao pripadnik HVO-a počino ratni zločin nad Bošnjacima 1993. Godine. Doktor Ramić  u svojstvu direktora Instiuta je aktivno učestovao  u
razotkrivanju  dotičnog i njegovih zločina. Odmah nakon toga uslijedile su opasne  prijetnje po život direktora Instituta Emira Ramića.  Uporedo sa prijetnjama službena web stranica Instituta, fan page Instituta, stranica Instituta  na Twitteru našli su se na meti hakerskog napada od strane neprijetalja.

Svi napadi koje dolaze prema Direktoru Instituta za istraživanje zločina genocida Kanada, ali i članovima Instituta, samo su dalji podstrek da se radi na ostvarenju ciljeva Instituta, a to je zaštita države Bosne i Hercegovine, istraživanje zločina genocida i njegovo dokumentovanje, izgradnja počinjenog genocida nad Bošnjacima u društveni (svjetski) fenomen, kojeg niko i nikada neće negirati, istovremeno  razvijajući kulturu sjećanja i pamćenja na počinjeni genocid.

Prijetnje koje dolaze od neprijatelja,neće nas spriječiti u našem radu. Odrednica dr. Ramića, sve dok Vi negirate genocid mi ćemo Vas tući naučnom i sudskom istinom,  je naš odgovor neprijateljima  i putokaz našeg djelovanja.

 

Vijesti: