Naučna istraživanja

Projekat „Genocid na karti“

Projekat „Genocid na karti“


Do sada smo već pisali o projektu pd nazivom „Genocid na karti“ koji je osmislio i vodi Kakanjac Mugdim Cvrljo. Iako on nema nikakve rodbinske veze sa Istočnim Podrinjem odlučio je sav svoj kapacitet staviti u funkciju istraživanja genocida u Srebrenici.


Svo vrijeme istraživanja, pitao se: „Šta ja mogu učiniti da se genocid u Srebrenici nikada ne zaboravi“?

Prva ideja je bila da, prikupljajući relevantne informacije, osmisli multimedijalni čas historije sa kombinacijom frontalnog izlaganja, audio zapisa, video prikaza i prikaza na topografskoj karti. Svoje višegodišnje učešÄ‡e na Maršu mira, u sklopu PD Horizont Bihać, iskoristio je tako što je koordinatama odreÄ‘ivao mjesta na koja je nailazio, kao što su masovne grobnice, mostove, šehidske česme, spomen obilježja, sela, trasu Marša mira i druge značajne reljefne elemente koji su mu služili u daljem istraživanju. Za sve podatke i informacije na koje je nailazio tražio je potvrdu u dokumentima Haškog tribunala i Suda BiH te ih kao takve verifikovao kao istinite i tačne.

Daljim proučavanjem primjetio je da genocid u Srebrenici nigdje nije prikazan na karti.

Realizacija prve faze je bila napraviti tri karte za tri dana Marša mira koje su i bile namjenjene učesnicima marša. Ovakve karte su u nešto manjem broju došle do samih učesnika marša.

Nakon toga uslijedile su pripreme za izradu objedinjene tj. velike karte.

Većinu elemenata koje su već određene koordinatama (10-cifrene i 6-to cifrene) je unio na kartu rejona Srednjeg Podrinja, koju je sklopio iz elemenata tri sekcije razmjera 1:50 000.

Područje koje je dobio pokriva površinu od približno 1293 km². To područje pokriva površinu na kojoj se desio genocid, a koje je autor obradio. Osmislio je legendu koja nije bazirana na standardnim vojnim simbolima, nego onakvu kakvu „obični“ ljudi mogu shvatiti.

Kartu je „obogatio“ i historijskim činjenicama o rezolucijama UN koje su Zaštićenu zonu Srebrenica, odreÄ‘ivale kao takvu i nekim pokazateljima o broju lica i godinama zatvorskih kazni koje su potvrÄ‘ene pred nadležnim sudovima.

Uvidjevši da se u školama FBiH, malo ili nimalo spomine genocid u Srebrenici, a znajući da se u školskim kabinetima historije i geografije nalaze karte koje same po sebi opisuju dogaÄ‘aje od prije nekoliko stotina godina, odlučio je istu predstaviti u Federalnom ministarstvo obrazovanja i nauke. Predstavivši je pred Federalnom ministricom i ministrima obrazovanja dijela kantona , tražio je da karta uÄ‘e u obrazovni sistem kao nastavno pomagalo koje može itekako pomoći nastavnom osoblju u obraÄ‘ivanju lekcije o genocidu u Srebrenici.

Pošto je zakonodavstvo obrazovnog sistema u nadležnosti kantona FBiH, istu je predstavio zasebno u sljedećim kantonima:Kanton Sarajevo, Zeničko-dobojski kanton, Bosansko-podrinjski kanton Goražde, Hercegovačko-neretvanski kanton, Unsko-sanski kanton i Tuzlanski kanton.

Stručni timovi navedenih kantona su ovu kartu ocjenili kao izuzetno nastavno pomagalo i trenutno je karta genocida našla mjesto u 265 osnovnih i srednjih škola u FBiH.

Uz pomoć sponzora odreÄ‘eni broj karata je odštampan i poklonjen Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari, a jedna od njih se nalazi u Sobi sjećanja MC.

Uslijedili su pozivi i susreti sa mnogim eminentnim ličnostima iz kulturnog, javnog i vjerskog života u BiH, kao i gostovanja u pojedinim medijima.

(Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i meÄ‘unarodnog prava UNSA, gospodin prof.dr. Rasim Muratović, reis-ul ulema IZ u BiH Husein efendija Kavazović, RTV VogošÄ‡a, RTV USK, RTV Cazin, RTV BPK ...)


Napominjemo i to da Mugdim Cvrljo unazad nekoliko godina maršuje trasom Marša mira sa kompletnom porodicom: suprugom i dvoje maloljetne dijece. Humanost ovog čovjeka se pokazala i na drugom polju. Naime kao  dobrovoljni davalac krvi, koji je svoju krv darova 49 puta, od instutucije u kojoj je zaposlen dobio je i priznanje koje ga karakteriše kao plemenitu osobu.

Vijesti: