Naučna istraživanja

Institutu za istraživanje genocida Kanada {IGK} kontinuirano prijete: Iza napada stoji antibosanska koalicija sastavljena od negatora zločina agresije i genocida na RBiH, odnosno negatora države BiH

13. 08. 2018.

Institutu za istraživanje genocida Kanada {IGK} kontinuirano prijete: Iza napada stoji antibosanska koalicija sastavljena od negatora zločina agresije i genocida na RBiH, odnosno negatora države BiH

Cilj udružene antibosanske koalicije koja je posebno aktivna u Sjevernoj Americi je pokušaj da se promijeni sadržaj povijesnih činjenica o agresiji na RBiH. Najvažniji projekat antibosanske koalicije u Sjevernoj Americi  je propaganda protiv Bošnjaka koji se žele prikazati kao“strani element” koji se odmetnuo od srpskog ili hrvatskog stabla. A konačan cilj antibosanske koalicije je lobiranje kod američkog i kanadskog političkog, akademskog i kulturnog establišmenta za podjelu države BiH.

Napadi na IGK i njegovog direktora akademika Emira Ramića putem prijetnji telefonom i na društvenim mrežama, a koji su prijavljeni nadležnim organima, su posebno intezivirani u vremenu kada se iz faze negiranja i relativiziranja genocida i masovnih zločina u BiH prešlo u fazu njihovog veličanja. IGK se tome suprostavio smatrajući da se radi o nezapamćenom iživljavanju na preživjelim žrtvama agresije i genocida koje dosadašnja nauka o genocidu nije poznavala. IGK je javno osudio slučajeve da se presuÄ‘enim ratnim zločincima, nakon presude, kao i nakon odsluženja kazne odaju priznanja i da se oni slave kao nacionalni heroji, u čemu ponekad učestvuju srpska i hrvatska politička, vjerska, akademska i kulturna elita u matici i dijaspori.

IGK nema namjeru stati i prijetnje i uvrede ga neće zaustaviti. Sa svojim Internacionalnim ekspertnim timom od više od 300 eminentnih istraživača, akademika i boraca za ljudska prava i slobode ostaje u odbrani bosanskog dostojanstva i bosanskohercegovačke državne opstojnosti borbom za istinu, pravdu, ljudska prava i slobode. ÄŒlanovi IGK hodaju uspravno, dostojanstveno i bez zastajkivanja.

Osnivanje IGK je proizvod potrebe da se na drugačiji način počne promišljati kultura pamćenja koja treba biti sastavni dio bosanskog nacionalnog bića koje je zajedno sa državom BiH odbranjeno u agresiji i genocidu. Ta kultura pamćenja podrazumjeva da se o največim zločinima u Evropi poslije holokausta treba promišljati upotrebom nauke i istraživanja, jer borba protiv revizionista historije, negatora genocida i glorifikatora zločina i zločinaca nije moguća samo emocijama. Samo naučnoistraživačka saznanja mogu biti trajna osnova razvijanja naših sposobnosti u pravovremenom otkrivanju, identifikovanju, sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, u čemu istraživači genocida imaju historijsku ulogu i odgovornost. To je ono što smeta članovima antibosanske koalicije koji upućuju prijetnje. Posebno im smeta što IGK utiće na svijest ljudi i njihovih kolektiviteta o shvatanju potrebe udruživanja svih ljudskih snaga u borbi protiv genocida, što dolazi do naučne istine, koju blagovremeno i adekvatno predstavlja javnosti, čime opominje na brojne razmjere genocida što je jedan od mogućih adekvatnih oblika preventivne strateške djelatnosti. IGK je reducirao prostor brojnim lažima, falsifikatima i falsifikatorima historije, te utjecao na svijest, ponašanje, iskaze i djelanje pojedinaca, pojedinih društvenih subjekata i društvenih grupa koje negiraju, odnosno poriču genocid i glorificiraju zločin i zločince.

Borba za zaštitu ljudskih prava i sloboda i posebno borba protiv revizionista historije i negatora genocida je teška, ponekad i vrlo opasna. Ono što nam daje snagu jeste ubjeÄ‘enje da je borba za istinu i pravdu jedan od najvažnijih ljudskih i civilizacijskih ciljeva.  Ljudska prava su osnova demokratije, slobode i mira, razvoja i pravde. Svuda u svijetu ljudska prava su na udaru. Agresija i genocid u BiH su bili, jesu i biće još dugo strašna kušnja za načela upisana u Povelju UN. Agresija i genocid u BiH su pokazala da su ljudska prava kršena i ugrožena, te da ne postoje adekvatni mehanizmi za zaštitu ljudskih prava i sloboda. Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima UN su prihvatile stajalište da su ljudska prava univerzalna vrijednost i nisu uslovljena nacionalnom, vjerskom ili nekom drugom pripadnošÄ‡u. Bošnjaci kao jedini narod u Evropi koji je u modernom dobu preživio agresije i genocide su izloženi nedopustivoj diskriminaciji ne samo u matici, već i u dijaspori.

Antibosanskoj koaliciji i onima koji prijete poručujemo da IGK neće stati, borba za istinu i pravdu neće prestati, borba za jedinstvenu državu BiH u njenim historijskim granicama bez legalizovanih rezultata agresija i genocida se nastavlja. BiH nikada neće postati ljudska pustinja postavljena na masovnim grobnicama žrtava koju će antibosanska koalicija oblikovati po svojim potrebama, za svoje nacionalističke ciljeve. Budućnost pripada onima koji se najdalje i najduže sjećaju prošlosti. IGK ostaje uz one kojima je još zabranjeno pravo na suze istine i pravde u ime budućnosti bez suza. BiH će se izboriti za svoju stvarnu državnu i društvenu slobodu, a ta borba je već počela u Sjevernoj Americi.  

Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK}

Vijesti: