Naučna istraživanja

Nekoliko interpretacija nauke o genocidu uoči izbora u BiH

Nekoliko interpretacija nauke o genocidu uoči izbora u BiH
1. BiH je internacionalno priznata država. Ona je suverena država, a to znači njezin suverenitet je nedjeljiv, neprenosiv, neupitan i trajan. Granice BiH su internacionalno potvrÄ‘ene i prihvaćene već odavno, a na današnjoj generaciji je da unutar tih granica razvije novi kvalitet života.
2. Priznavanje i sankcioniranje odgovornosti za zločine i precizno odreÄ‘enje povijesnih činjenica sa stanovišta nauke o genocidu. Ne može biti da zločin nad ljudima mi kao ljudska bića drugačije interpretiramo i negiramo. Nauka o genocidu ne smije dopustiti da se povijesne činjenice o agresiji i genocidu potisnu i da ponovo ne znamo šta je bilo.
3. Pitanje sankcioniranja projekata velike Srbije i velike Hrvatske. Ne može se ratnim zločinima pola BiH pretvoriti u “srpsku zemlju“ i administrativnom entitetu dati ime „republika srpska“, a oduzeti prefiks Republika državi BiH. Tu se pokušava nametnuti stanje ratom dostignuto i na internacionalnoj konferenciji podmetnuto kao prihvatljivo i kao realnost koju moramo prihvatiti. Ne može se ratnim sredstvim BiH podijeliti i da to bude pravno prihvatljivo, jer je zločinom nametnuto. Dakle, velikosrpski i velikohrvatski projekti moraju biti sankcionirani kao i oni koji su ih izvršavali. Uz sve to, velikosrbi i velikohrvati pokušavaju disciplinirati Bošnjake i prisiliti ih da prihvate i poštuju „realnost“ koja je stvorena genocidom i ratnim zločinima. Dio te „realnosti“ je entitet rs, djelo genocida i drugih ratnih zločina nad Bošnjacima. Napravio ga je Miloševićev režim , a navodnim demokratskim procedurama u BiH koje je nametnuo Dejtonski sporazum poslije 1995.  godine, pokušava se očuvati ta realnost i potpuno srbizirati/pravoslavizirati. Slično je i sa paradržavom Herceg Bosnom. Za te svrhe razvijena je potpuna propagnadno-obavještajna djelatnost kojom se ciljano destruiraju ličnosti, projekti, strukture, političke partije, institucije (religijske,  znanstvene, kulturne, ekonomske...) Iza ovih procesa je vidljiv antibosanski „rukopis“ kojim se Bošnjaci dijele, razdvajaju, svaÄ‘aju, konfrontiraju, dovode u zablude, optužuju jedni druge za sve i svašta, upadaju u bespotrebne svaÄ‘e i prostačko kritizerstvo.
4. Nikada ne smijemo pristati na to da se genocidom može praviti država i da se onda to prizna kao realno stanje. Postoji Bečka konvencija o pravu internacionanih ugovora (usvojena u Beču 1969, a stupila na snagu 1980.) u kojoj se upozorava na zabranu priznavanja genocida i onoga stanja koje je genocidom napravljeno, a za to je osnov ius cogens norma. (ÄŒlan 52. - Ništavan je svaki ugovor koji je sklopljen kao posljedica prijetnje silom ili upotrebe sile protivno načelima internacionalnog prava utjelovljenim u Povelji Ujedinjenih nacija.  Ništavani su i prema članu 53. - Ugovori koji su suprotni imperativnoj normi općega meÄ‘unarodnog prava (“ius cogens”)). Stoga je povijesno i internacionalno priznata Republika BiH i njezina teritorija naša svetinja bez obzira na sva velikosrpska i velikohrvatska podmetanja.
5. Velikosrpsko i velikohrvatsko transformiranje i preimenovanje prostora države BiH, koje je potpuno povezano s velikosrpskim i velikohrvatskim transformiranjem i revizijom bosanske historije kontinuirano traje. Potrebna je posebna bosanska politika da se odupre antibosanskoj koaliciji.
6. Suočavanju s genocidom i njegovim rezultatima na tlu države BiH. Prije svega, riječ je o genocidnoj tvorevini koja je u Daytonu pretvorena u entitet s državno-suverenim tendencijama. Prsti internacionalne zajednice su umnogome odmagali uspravljanju agresijom razorene države. Potreban je program suočavanja sa genocidom i njegovim rezultatima.
Ovo su teze nauke o genocidu kojima žrtva treba izgraditi vlastitu poziciju koja će joj osigurati respektabilno političko mišljenje u budućnosti.

Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK}



 

Vijesti: