Naučna istraživanja

Aung San Su Ći (Suu Kyi), liderka Burme, izgubila je definitivno počasno državljanstvo Kanade


Aung San Su Ći (Suu Kyi), liderka Burme, izgubila je definitivno počasno državljanstvo Kanade - oba doma parlamenta su jednoglasno odlučila - IGK aktivno učestvovao u ovoj važnoj akciji
Prvo je Zastupnički dom parlamenta jednoglasno odlučio tako zbog njene uloge u zločinima protiv Rohindža muslimana, a danas je takođe jednoglasno usvojio i Senat.
Počasnu titulu Su Ći dobila je 2007. godine, u vrijeme kada ju je vojna hunta Burme držala u višegodišnjem kućnom pritvoru. Uporna nastojanja Zapada da se ona oslobodi urodila su plodom i ona je efektivno postala šef države. No, ubrzo se pokazala kao islamofobična i netolerantna osoba koja je čak i ohrabrivala zločine protiv muslimana. Njena islamofobija otišla je toliko daleko da je napravila svjetski skandal nakon intervjua za britanski javni servis BBC.  Ona je prethodno pristala na intervju za tu radio i TV mrežu. Nakon što je završila nimalo ugodan razgovor u kojem je problematiziran i njen odnos prema Rohindžama, Su Ći je ljutito izašla iz studija. Bila je toliko uzrujana pitanjima, da je zaboravila da sa sobom nosi mikrofon. Uređaj je zabilježio da je svojoj saradnici ljutito rekla da ne bi, da je znala da će je intervjuirati muslimanka, nikada pristala na intervju.To je izazvalo svjetsko ogorčenje i Su Ći je došla u situaciju da i Nobelov komitet mora razmotriti oduzimanje nagrade za mir koju je dobila u vrijeme dok je bila u kućnom pritvoru.  Nastavit ćemo podržavati Rohindže pružajući im humanitarnu pomoć, sankcionirajući burmanske generale i zahtijevajući da odgovorni za zločine budu izvedeni pred međunarodnu pravdu - izjavio je portparol kanadskog Ministarstva vanjskih poslova Adam Ostin (Austen).  Više od 700.000 Rohindža muslimana protjerano je iz svojih domova. Za Kanadu je to, kao i izvještaji o kasapljenjima desetina hiljada ljudi, žena i djece, dokaz da je nad njima u toku genocid koji Su Ći ne osuđuje niti suzbija. Kanada je do sada dala samo pet počasnih državljanstava. Dobitnici su i Dalaj Lama, te Nelson Mendela. 
Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK} je zajedno sa drugim institucijama u Kanadi bio dio procesa lobiranja za oduzimanje počasnog kanadskog državljanstva osobi koja ga ne zaslužuje.
IGK

Vijesti: