Naučna istraživanja

IGK: Kultura sjećanja - 25. godišnjica od stradanja bošnjačkih civila u Stupnom Dolu kod Vareša

IGK: Kultura sjećanja - 25. godišnjica od stradanja bošnjačkih civila u Stupnom Dolu kod Vareša
U Stupnom Dolu kod Vareša 25. godišjica stradanja 38 civila Bošnjaka koje su 23.oktobra 1193., ubili pripadnici specijalne jedinice Maturice iz sastava brigade HVO-a Josip ban Jelačić iz Kiseljaka, Hrvatskog vijeća obrane (HVO). Vojnici HVO ubili su 38 Bošnjaka od čega sedamnaest žena, petero djece, kao i veći broj staraca. Jedanaest osoba je živo zapaljeno. NajmlaÄ‘a ubijena je žrtva imala je dvije, a najstarija 74 godine. Spaljeno je 58 kuća i mjesna džamija. Selo je potpuno uništeno.
IGC: The Culture of Memory - the Stupni Do massacre
The Stupni Do massacre was a massacre committed by Croatian forces on Bosniak civilians during the Croat-Bosniak war in the village of Stupni Do in Vareš municipality. It was committed on 23 October 1993 by Croatian Defence Council (HVO) units called "Apostoli" and "Maturice" led by Ivica Rajić who pleaded guilty before ICTY for war crimes on October 2005. The Croat forces took control of the village and massacred most of the captured people. They raped the women before killing them and looted all houses before setting them on fire. The confirmed number of victims is at least 38.
“Ko ne prizna zločin, ne pripada ljudskom rodu” 
U mjestu Stupni Do kod Vareša danas je obilježena 25. godišnjica od ratnog zločina u kojem je ubijeno 38 Bošnjaka. Suze i jecaji prekidali su tišinu u Stupnom Dolu dok je više stotina ljudi odavalo počast nevino ubijenim. Kobnog 23. oktobra Ivica Rajić je s 200-ak vojnika HVO-a iz Kiseljaka krenuo prema Varešu. Slobodan Praljak mu je tada naredio da “sredi situaciju u Varešu”, a skupina koja je pristigla iz Kiseljaka i Kaknja ušla je selo te napala vojnike i civile. Kuće mještana Stupnog Dola su opljačkane, a muškarci, žene i djeca su smaknuti, zapaljeni. Od 38 ubijenih samo šest je bilo vojnika, a petero djece. Kako bi se prikrili zločini pred meÄ‘unarodnom zajednicom, Rajić je pokrenuo lažnu istragu s pogrešnim informacijama čiji je cilj bio sakriti pravu prirodu zločina u selu. MeÄ‘unarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije osudio je 2006. godine zapovjednika HVO-a Ivicu Rajića na 12 godina zatvora zbog zločina i kršenja Ženevskih konvencija u Stupnom Dolu. Sud je izdao takvu kaznu jer je Rajić priznao krivnju i iskazao kajanje, a pušten je nakon dvije trećine kazne nakon čega se vratio u Hrvatsku.

Vijesti: