Naučna istraživanja

Bosna je neupitna povijesna, politička, kulturna i geografska činjenica.

Bosna je neupitna povijesna, politička, kulturna i geografska činjenica.
Bošnjaci su stari evropski narod.
Bošnjaci u Sjevernoj Americi su dio bošnjačkog naroda u emigraciji i njihove veze s domovinom su od posebne važnosti za državu Bosu  iHercegovinu.
Bošnjaci u Sjevernoj Americi moraju u svoje oblike organiziranja uključiti oformljivanje škola sa bosanskim jezikom i povijesno-kultrunim sadržajima.
Bošnjaci moraju prevazići postojanje u formi “religijske zajednice” na američkom kontinentu.
Bošnjaci su dužni organizirati nove oblike djelovanja (poslovne, finansijske, kulturne, lobističke) u skladu sa vremenom u kojem žive kako bi se razvijala bosansko-bošnjačka svijest i pamćenje Bosne.

Veličina i historijska vrijednost ZAVNOBiH-a ogleda se u tome što je umjesto mržnje ponudio – bratstvo, umjesto razdora – jedinstvo, umjesto podvojenosti – ravnopravnost, umjesto sluganstva tuÄ‘inu samostalnost-nezavisnost-suverenost, u vlastitoj državnoj, političkoj, ekonomskoj i kulturnoj zajednici. Svima onima koji bojkotuju ovaj historijski datum, svima onima koji za državu BiH govore da je vještačka tvorevina koja nema budućnost, svima onima koji negiraju antifašistički program oličen u borbi protiv agresija i genocida, svima onima koji guše osnovna ljudska prava i slobode, svima onima koji uzalud hoće BiH samo po svome cilju, svim zarobljenicima prošlosti izbrisanih historija poručujemo:

BiH je historijska državna koji ima svoj vlastiti identitet i vlastitu historiju. BiH je na čist i častan način branila i odbranila svoju državnu, političku, pravnu opstojnost, nezavisnost, samostalnost, suverenost u višestrukoj agresiji i genocidu nad njenim graÄ‘anima od 1992 do 1995. godine. I uvijek će to časno i pošteno odbraniti jer ima višestoljetnu tradiciju susretanja i miješanja različitih civilizacija i kultura koje su se sintetizovale u specifičnoj duhovnosti koja se ne može naći u njenih susjeda. Zato oni BiH ne razumiju i vrše nad njom agresije i genocide. Upravo ta njena specifična duhovnost oličena u Ideji Bosne i Bosanskom duhu na čijim osnovama se gradi savremni čovjek i civilizacija čini bosanskohercegvačko društvo specifičnom i nedjeljivom političkom zajednicom i državom. Zato je BiH nemoguće poharati tako da bi ostala poharana i uništena, ona će se uvijek vratiti na svoj nivo, na nivo Ideje Bosne i Bosanskog duha. Kada su u pitanju zločini prema toj Ideji i tom Duhu svaki kompromis je sramna izdaja pravde i istine. Pomirenje nam treba radi povratka nade čovjeku i civilizaciji kroz vračanje Ideje Bosne i Bosanskog duha svome bosanskohercegovačkom izvoru, ali uz neopoziv uvjet da ratni zločinci budu gonjeni i kažnjeni, žrtva obeštečena. Bez toga nema niti može biti ni mira ni pomirenja, ni istine, ni pravde, ni historijskog vračanja Ideje Bosne i Bosanskog duha svome izvoru.

Nema nikakve rasprave o tome da je 25. novembar proglašen Danom državnosti RBiH u martu 1995. godine. Parlament RBiH, internacionalno priznate zemlje, donio je zakon o proglašenju 25. novembra kao Dana državnosti, nakon čega je Predsjedništvo dalo proglašenje. To znači da je zakon po kojem slavimo Dan državnosti i dalje na snazi, i jedino može biti promijenjen od strane Parlamentarne skupštine BiH, što nije do dana današnjeg uraÄ‘eno.

Nema nikakve rasprave o tome da ovaj zakon formalnopravno obavezuje sve institucije u BiH da obilježavaju ovaj historijski datum koji je tako validan na cijelom prostoru BiH.

Oni koji se suprotstavljaju proslavi Dana državnosti su u antidržavnoj i  protivpravnoj antibosanskoj koaliciji, na liniji laži, krivde, protiv osnovnih ljudskih prava i sloboda, zapravo protiv države koja ih dobro plaća.

Patriote BiH su dužne progovoriti o ovom antibosanskom, neljudskom i antidržavnom slucajevima. Svi državotvorni graÄ‘ani BiH bilo gdje da se nalaze moraju se organizovano suprostaviti antibosanskom djelovanju jer bosanski politički i akademski faktor i dalje uglavnom šuti. ÄŒast izuzecima. 


Negiranje 25. novembra kao Dana državnosti BiH samo je još jedan u nizu dokaza da politička pozicija i opozicija u manjem bh. entitetu principe svoga djelovanja temelji na ideologiji fašizma i genocida, negirajući sve antifašističke vrijednosti u BiH. Kontinuirano negiranja Dana državnosti BiH je jedan od ključnih segmenata velikosrpske politike.

To negiranje je još jedan dokaz nemogućnosti opstojanja entiteta nastalog na rezultatima genocidu i tako dobrano homogeniziranom, s permanentnom separatističkom intencijom.  

Svim istinskim bosanskohercegovačkim patriotima, svim borcima protiv fašizma i svima onima koji daju svoj doprinos za kontitnuitet državnog razvoja BiH čestitamo Dan državnosti, uz dužnu počast svima onima koji su svoje živote utkali u državu BiH, njen suverenitet i teritorijalni integritet.  

Vijesti: