Naučna istraživanja

Draft - CG -Pisci

Poštovani,

Prije nekoliko mjeseci uputili smo javni poziv crnogorskom ministarstvu obrazovanja i kulture da u skladu sa svojim zakonskim ovlastima i dužnostima pokrene postupak zabrane i uklanjanja iz svojih školskih programa “Gorski vijenac” Petra I. Petrovića Njegoša i “PešÄanik” Danila Kišate, te da ukine u Crnoj Gori književnu “Njegoševu nagradu”. Poziv smo poslali i nadležnim ministarstvima u Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji i Sloveniji. U obrazloženju inicijative naveli smo da je “sadržaj navedenih knjiga godinama bio znanstveno-književna osnova za konstruiranje nacionalističkih i drugih anticivilizacijskih i dehumanizirajućih odnosa, osobito prema islamu i muslimanima”. Smatramo da su Njegoš i Kiš svojim djelima, odnosno mržnjom prema islamu i muslimanima, stvorili izvor mržnje i sukoba izmeÄ‘u naroda koji žive na tlu bivše SFRJ.

Posebno smo istakli da je anticivilizacijska poruka navedenih knjiga doprinijela da država Bosna i Hercegovina postane mjesto koje je na najdrastičniji način bilo izloženo rušiteljskim nagonima dviju ključnih nacionalističkih ideologija 20. stoljeća, odnosno velikosrpske i velikocrnogorske ideologije, koje su bile projicirane kroz agresiju protiv BiH, kada je počinjen genocid nad Bošnjacima. U ovom kontekstu apelirali smo na Vladu Crne Gore da poništi odluku o tzv. Njegoševoj nagradi i na taj način iskaže poštovanje prema muslimanskim žrtvama, Bošnjacima i Albancima, koje su počinjene u Crnoj Gori od istrage poturica pa do ratova 90.

Nezadovoljni sa odgovorom crnogorskog ministarstvo obrazovanja u kome stoji “Crna Gora je multikulturalna i multietnička zemlja koja se ponosi upravo svojim različitostima, a čijem razvoju nastavni plan i program do sad nije bio prepreka, već naprotiv”, obračamo se vama sa nadom da će te uticati na crnogorsku vladu u smislu realizacije naših zahtijeva, što su zapravo zahtijevi preživjelih žrtava genocida inspirisanog djelima navedenih pisaca.

Kao razumni ljudi, razvijenih zapadnih demokratija, nadamo se da shvatate da nema tog argumenta koji može opravdati riječ, koja potiče ljude na zlo, koja izaziva mržnju prema odreÄ‘enim ljudima, koja širi laž protiv nekih ljudi pa makar to bila najveća pjesnička i književna umjetnost. Pa makar to bio Njegoš i Kiš, kojeg pravoslavci srpske i crnogorske crkve podjednako vole, ali nemaju pravo nametati ih Bošnjacima, koji su još uvjek u srpsko-crnogorskim glavama poturice, koje treba istrijebiti po oprobanom receptu "istrage poturica", kojeg su po nalogu Danila I Njegoša sproveli u djelo crnogorski glavari krajem XVII ili početkom XVIII stoljeća.

Nametanje govora mržnje protiv ciljane jedne narodne grupe, govora mržnje koji je evidentan u navedenim "umjetničkim djelima" je suprotno Povelji UN, temeljnim vrijednostima EU i temeljnim vrijednostima SAD i Kanade. Ciljano ponižavanje drevnog evropskog naroda, Bošnjaka, zaslužuje vašu posebnu pažnju.

Smatramo da je naš zahtijev kulturni i civilizacijski čin, te da zbog toga trebate uticati na crnogorske vlasti da odmah i bezuvjetno izbace Njegošev "Gorski vijenac" i Kišov "PešÄanik" iz crnogorskih škola. Tako bi se poštedila bošnjačka djeca duševnog bola i opravdanog straha od novog genocida. To bi bilo najmanje što vi, najznačajniji politički subjekti u svijetu, možete uraditi da pokažete Bošnjacima - žrtvama srpsko-crnogorskog genocida da ste naučili lekciju iz povijesti i poslije agresije i genocida na državu Bosnu i Hercegovinu. Tako bi takoÄ‘e pokazali da vaše zavjetovanje da se više nikom i nigdje neće dogoditi genocid, dobilo nadajuču moralnu snagu.

Na kraju to bi bio vaš veliki doprinos zaštiti osnovnih ljudskih prava i sloboda, zaštiti kulture mira i zaštiti od budućih genocida. Vašom pozitivnom preporukom crnogorskoj vladi na bazi naših zahtijeva vratili bi poljuljanu nadu da je moguć svijet bez genicida.

Vijesti: