Naučna istraživanja

Na danasnji dan 1998. godine, pod pritiskom međunarodne zajednice i visokog prestavnika, zastava zlatnih ljiljana zamijenjena je daytonskom zastavom.


Na danasnji dan 1998. godine, pod pritiskom međunarodne zajednice i visokog prestavnika, zastava zlatnih ljiljana zamijenjena je daytonskom zastavom.
ÄŒlanstvo u UN je podrazumijevalo cjelovitost, nepodijeljenost i suverenitet države RBiH. Umjesto spomenutih vrijednosti države koje su garantovane Poveljom UN-a dobili smo dramatično uništavanje jedne evropske države. RBiH  je primljena u svjetsku organizaciju bez dejtonskog genocidnog entiteta, bez vašingtonskog entiteta, bez dejtonskog ustava i sa zastavom s ljiljanima. Ljiljan je simbol historijskog kontinuiteta bosanskohercegovačke državnosti. Ljiljan je bio simbol dinastije Kotromanića u srednjovjekovnoj Bosni i simbol antifašističkog, odbrambenog otpora u zadnoj agresiji i genocidu na RBiH. Dejtonska zastava krši Povelju UN i osnovno ljudsko pravo na ustavnost, da se zastave mogu mijenjati isključivo u proceduri predviÄ‘enoj legalnim Ustavom. Pravo na kontinuitet državnosti je imperativ prava. U suprotnom bi države mogle nastajati i nestajati ilegalnim metodama to jest agresijama i genocidima. Dejtonska zastava je ilegalna i po osnovu Presude MeÄ‘unarodnog suda pravde za genocid protiv entiteta RS koja podrazumijeva zahtjev da se ne smiju priznati rezultati genocida. Patriote znaju da sadašnja BiH nije ona za koju se borila Armija RBiH. Sadašnje i buduće bosanskohercegovačke generacije moraju same sebe usrećiti rušenjem inicijalne kapsule na kojoj se zasniva kontinuirana refašizacija bosanskohercegovačke države i kontinuirano razognjištavanja bosanskohercegovačkog čovjeka i žene od bosanskohercegovačke zemlje i teritorije.
/E. R./

Vijesti: