Naučna istraživanja

Negatorima genocida

Negacija dokazanag i punopravno osuÄ‘enog genocida u Srebrenici pred meÄ‘unarodnim sudovima je nastavak genocida drugim, mnogo opasnijim, sredstvima do konačnog psihičkog i fizičkog uništenja duha i duše preživjelim žrtvama genocida.
Porucujemo Miloradu Dodiku i drugim Negatorima genocida da ne mogu ništa dokazati u vezi sa nepobitnim činjenicama da se genocid doista dogodio. Negacijom genocida oni hoće da ostvare legitimitet ravnopravnog sugovornika, u ime umanjenja i relativiziranja genocida, te širenja lažne priče kako bi oduzeli žrtvama pravo na istinu i pravdu, odnosno kulturu sjećanja. Porucujemo negatorima genocida da nije istina tumačenje kvazihistoričara i kvazi istraživača da je genocid bio moguć samo nad Jevrejima, a nikako i nad Bošnjacima zato što Bošnjaci nisu ubijeni u dovoljnom broju da bi se to moglo okarakterizirati kao genocid. To je  ismijavanje žrtava genocida, manipuliranje zloupotreba imena Holokausta. Negacija genocida u Srebrenici podrazumjeva i negaciju Holokausta.
Opominjemo negatore genocida da su cinjenice o genocidu u Srebrenici toliko utvrÄ‘ene i na sigurnom su mjestu da će generacije to izučavati na svjetskim pravnim fakultetima kao školski primjer zločina genocida. Ima li veće sramne stigme od ove za jednu naciju, koja neće da prizna svoj grijeh, da se pokaje, da zatraži oprost od žrtava i oslobodi svoj narod od kolektivne krivnje za genocid?

Vijesti: