Naučna istraživanja

Hamilton pamti Srebrenicu

Hamilton pamti Srebrenicu
Simbol Hamiltona u bojama Cvijeta Srebrenice
Odlukom gradonačelnika Hamiltona, Freda Eisenbergera, povodom 24. godišnjice od genocida u Srebrenici, veliki elektronski simbol grada Hamiltona je u bijeloj i zelenoj boji, simbolišući Cvijet Srebrenice. Elektronski panel u bojama Cvijeta Srebrenice podsjeća graÄ‘ane Hamiltona na najveće stradanje u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, genocid u Srebrenici, ali i opominje na neophodnost borbe protiv genocida, negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca. Bijela boja simbolizira nevinost u genocidu ubijenih ljudi, zelena predstavlja nadu i želju da se ne zaborave strahote genocida. Naš cilj je bio da i na taj način nastavimo ispunjavati civilizacijsku i ljudsku dužnost podsjećanja i čuvanja sjećanja na največi zločin poslije Holokausta u Evropi, genocid u Srebrenici i BiH.
Žrtvama genocida u Srebrenici i BiH se veoma aktivno i perfidno nameće zamka kulture pomirenja u vidu „kulture zaborava“.

Neophodan je obrnut društveni proces. Njegovanje „kulture sjećanja“ kao kulture istine. Samo kultura sjećanja, kao kultura objektivne historijske istine jeste zapreka produciranju stereotipa o žrtvama genocida. https://www.hamilton.ca/attractions/hamilton-signature-sign  

Institut za istrazivanje genocida Kanada

Vijesti: