Naučna istraživanja

Bosanska kultura sjećanja na kanadski način

Bosanska kultura sjećanja na kanadski način
Sastavni dio bosanskog uzdizanja je institucionalizacija kulture sjećanja. Institut za istraživanje genocida Kanada poziva na zajedničku akciju za institucionalizaciju bosanske kulture sjećanja. Udruženi antibosanski poduhvati istočnih i zapadnih barbara u saradnji sa domaćim antibosanskim elementima obrušili su se na Bosnu i Hercegovinu i skoro dobili bitku. Ali Bosna i Hercegovina je nadvladala rušitelje. Zato valja instalirati kulturu sjećanja. U protivnom dajemo zeleno svjetlo etničkim čistačima širom svijeta. Agresije i genocidi na Bosnu i Hercegovinu su bile bitke za Veliku Srbiju i Veliku Hrvatsku. Afirmacija kulture sjećanja kao institucionalizacija istine, prava i pravde, je najbolji put reintegracije bosanskohercegovačke države i društva. O tome svjedoćimo u Kanadi. Kultura sjećanja oslobaÄ‘a zarobljenu bosanskohercegovačku državu i društvo i potvrÄ‘uje državnost, nezavisnost, suverenitet i politički subjektivitet bosanskohercegovačke države. 


Institucionalna kultura sjećanja je najbolje oružje u borbi protiv negatora genocida. Onima koji kontinuirano negiraju bosansku zemlju, državu i društvo, onima koji negiraju i ponižavaju bosansku kulturu, historiju, tradiciju, jezik, onima koji kontinuirano prodaju bosanski patriotizam za lični interes iz Kanade je i ovog jula poručeno: Samo Bosna i Hercegovina, a ne njeni djelovi, ima svoj vlastiti identitet i vlastitu historiju koja traje. Bosna je ostala Bosna kroz dugu svoju povijest. Pozivamo sve one koji su u agresijama i genocidu pomagali i bili moralno oličenje tadašnjeg svijeta da sada pomognu u uspostavi kultura sjećanja u ime mira, istine i pravde u Bosni i Hercegovini. Nećemo ostati nijemi na negiranja i tabuiziranja genocida u Bosni i Hercegovini koja se dešavaju svakodnevno i pored brojnih presuda meÄ‘unarodnih sudova. Ne tražimo pokajanje od onih koji su mentori genocida. Tražimo institucionalizaciju kulture sjećanja u i van Bosne i Hercegovine. 

Kultura sjećanja pored traganja za istinom i pravdom ima povijesni cilj odgovoriti na pitanje čiji su interesi gotovo uništili bosanskohercegovačku državu i bošnjački narod. Tko je zaista stajao iza toga u svijetu? Globalni projekt uništenja Bosne i Hercegovine nije ugašen. Kome je on još u interesu? Danas bi trebalo biti jasnije da se Bosna i Hercegovina ne može uništiti a da se ne unište Bošnjaci. Je li projekat genocida otvoren i dalje? Zašto se ne prizna izvršeni genocid, zašto se slave zločinci, zašto svijet šuti na to?  Kultura sjećanja se mora baviti ne samo pitanjima istine, prava i pravde, već i tim navedenim pitanjima.

Današnje igre s entitetom Republika Srpska i „trećim entitetom“ samo su pokušaji da se država Bosna i Hercegovina vrati u ratno stanje bez rata. Sve što je propalo želi se naknadno ostvariti. Nepriznavanje genocida i odnos svijeta prema tome je davanje do znanja da rat nije završen, da je plan uništenja države Bosne i Hercegovine i bošnjačkog naroda još živ, da su otvorena vrata za novi genocid. 

Kultura sjećanja ove godine u Kanadi - Gradonačelnici kanadskih gradova Toronto, Hamilton, Windsor i Saskatoon su povodom 24. godišnjice genocida u Srebrenici proklamacijama proglasili 11. juli Danom sjećanja na genocid u Srebrenici. „Cvijet Srebrenice“ instaliran je u kanadskim gradovima Windsor i Toronto. Na panou ispred Skupštine grada Hamiltona, odlukom gradonačelnika Freda Eisenbergera je napisano „11. juli Dan sjećanja na srebrenički genocid u Hamiltonu. Odajemo počast žrtvama genocida u Srebrenici“. Na jarbolu ispred zgrade Skupštine grada Hamiltona podignuta bh. zastava, a simbol grada je u bijeloj i zelenoj boji kao „Cvijet Srebrenici.
Kultura sjećanja prošlih godina u Kanadi - genocid u BiH se izučava u školama u Kanadi; kanadski parlament je jednoglasno usvojio dvije rezolucije o genocidu u BiH; organizovana je stalna izložbena postavka o genocidu u BiH u kanadskom muzeju za ljudska prava u Winnipegu; otkriven je spomenik žrtvama genocida u Srebrenici u Windsoru; kanadska vlada aktivno podržava obilježavanje Svjetskog dana bijelih traka; Cvijet Srebrenice je uručen svim članovima Kanadskog parlamenta, parlamentarna peticije e-1837 kojom tražimo krivično gonjenje negatora genocida u BiH u Kanadi.
 
 

Vijesti: