Naučna istraživanja

Intervju za Intelektualno.com

Shame on you General MacKenzie, thank you very much Canada 
Kanadski general Lewis MacKenzie je učestvovao u eksperimentu nad državom Bosnom i Hercegovinom i njenim narodom. UbijeÄ‘eni makijavelista s tendencijom laboratorijskih socijalnih opita dao je sraman doprinos pokušaju uništenja jedne stare evropske tradcije, bosanskohercegovačke zemlje i njenog starog evropskog naroda.

Dok je general MacKenzie obavljao dužnost u Bosni i Hercegovini kao glavni general, Bosna  i Hercegovina, suverena i nezavisna država, se našla okružena neprijateljskim ističnim i zapadnim diktatorskim režimima čija će djelovanja završiti kao fašistički pokušaj uništenja jedne države, Bosne i Hercegovine.
Unutar opkoljene bosanskohercegovačke države, njeni neprijatelji su počeli cijepanje i započela su opkoljavanja unutrašnjih prostora, koji su nazvani enklavama. MeÄ‘u bosanskim prevodiocima smatralo se da ih je kanadski general nazivao - rezervatima. To su bila ratna geta sa sudbinom kakvu su imala geta u Evropi tokom Drugog svjetskog rata. Srebrenica, Žepa, Goražde, Bihać, Sarajevo... sve opkoljeno, getoizirano, duplim neprekinutim obručom.
Posljedice su genocid, udruženi zločinaćki poduhvat, najteži ratni zločini, masovna silovanja kao sredstvo zaplašivanja, razaranja, uništavanja kulture jedne zemlje i njenog naslijeÄ‘a.
Da li je general MacKenzie znao za kauzalitete, uzročne veze njegovog prisustva i djelovanja i onog što se dešavalo i što će se desiti? Da, znao je.
Gdje je god naišao general MacKenzie, tu je Kanada ostala osramoćena.
Shame on you General, Bosanci i Hercegovci će uvijek uskliknuti. Ali nikad neće reči - Shame on you Canada, već će uvijek izraziti jedno beskrajno hvala za sve što je uradila za državu Bosnu i Hercegovinu, njene prognanike, obespravljene, silovane i potcijenjene, za kulturu sjećanja na najveći zločin poslije holokausta u Evropi.


O izborima u Kanadi
Kanadski premijer Džastin Trudo raspisao je za 21. oktobar ove godine opšte izbore, nakon što je prethodno raspušten parlament. Odmah po raspisivanju izbora počela je i kampanja koja je trajala šest nedelja. Ankete pokazuju da će ovo biti teška trka za Trudoa koji želi još jedan mandat. Glavni rival Trudoa je lider Konzervativne stranke Endrju Šir. Tokom predizborne kampanje u Kanadi često dolazi do neočekivanih obrta i rezultati se ne mogu predvidjeti. 
Liderske organizacije bošnjačke zajednice u Kanadi su pozvali kanadske Bošnjake da obavezno izaÄ‘u na izbore i podrže one političke partije i kandidate koji su dali svoj doprinos da se bosanski jezik prizna u Kanadi, da se narodno ime Bošnjak upotrebljava u kanadskim statističim podacima, da Kanadski parlament usvoji dvije rezolucije o genocidu u Srebrenici i BiH, da se Svjetski dan bijelih traka adekvatno obilježi u Kanadi, da Kanadski muzej za ljudska prava ima stalnu postavku o genocidu u Srebrenici i BiH, da se o genocidu u Srebrenici i BiH govori u kanadskim školama. Kanadski Bošnjaci će podržati one kandidate koji osuÄ‘uju govor mržnje i negiranje genocida u BiH i svijetu. Kanadski Bošnjaci imaju obavezu da pomognu i one kandidate koji podržavaju vrijednosti istine, pravde, kulture pamćenja, slobode i jednakosti u državi BiH. U našem radu za istinu i pravdu i bolju državu BiH uvjerili smo se da postoje prijatelji BiH u Kanadi koji zaslužuju naš glas. 
To što pojedini politički lideri u Kanadi poštuju kulturu sjećanja na genocid u BiH i koji poštuju nacionalne, državne blagdane BiH je znak prijateljskih odnosa izmeÄ‘u BiH i Kanade.
BiH su mnogi pokušali uništiti, posebno u posljednjoj agresiji devedesetih godina prošlog vijeka, ali u tome nisu uspjeli zbog čega se ne smije u miru podleći pritiscima i dozvoliti da se univerzalne vrijednosti za koje su mnogi dali živote uništavaju.
 Izbori u Kanadi predstavljaju ključni trenutak za kanadske Bošnjake, da izaberu predstavnike čija politika će pozitivno uticati na bošnjačku zajednicu u Kanadi i na BiH.  
 

Vijesti: