Naučna istraživanja

Kulturocid kao sastavni dio genocida u Sarajevu

Kulturocid kao sastavni dio genocida u Sarajevu - sve nestalo u jednom danu, 17. maja 1992. godine
Danas je 28 godina otkako je sa agresorskih položaja spaljen Orijentalni institut sa 5263 kodeksa rukopisa, 300.000 arhivskih dokumenata i stručnom bibliotekom sa oko 50.000 naslova. Nijedan sud još uvijek nije procesuirao uništavanje pokretnog i nepokretnog kulturnog blaga, iako je sasvim jasno da je cilj agresora bio uništiti dokumente koji svjedoče opću i kulturnu povijest države Bosne i Hercegovine. Ovaj datum je crnim slovima upisan u kalendaru historije nauke, kulture i civilizacije u Bosni i Hercegovini, posebno u Sarajevu.
ÄŒinom fizičkog uništenja nije nestao suštinski karakter Instituta, koji je u savremenoj historiji Bosne i Hercegovine postao simbolom kulturnoga pamćenja. Kolektivno znanje pohranjeno u Orijentalnom institutu
predstavlja bitan dio identiteta Bosne i Hercegovine. Do danas brojni vlastodršci širom svijeta, a posebno kreatori i izvršioci agresije na BiH i genocida nad njenim graÄ‘anima nisu shvatili da se snagu misli i duha, bilo u obliku pisane riječi ili izraženu nekim drugim umjetničkim jezikom, nije moguće izbrisati. Još nije izmišljeno oružje koje je snažnije od snage duha.
Emir Ramić

Vijesti: