Naučna istraživanja

Profesor Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada je učestvovao na Tribini koja je održana u sarajevskom hotelu Evropa povodom 831. godišnjice od izdavanja Povelje Kulina bana

Profesor Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada je učestvovao na Tribini koja je održana u sarajevskom hotelu Evropa povodom 831. godišnjice od izdavanja Povelje Kulina bana u organizaciji udruženja "Bosfor" pod nazivom "Za Kulina bana i dobrijeh dana - 831. godišnjica Povelje Kulina bana".

Povelja Kulina bana kao najznačajniji bosanskohercegovački državni dokument na najbolji način daje odgovor na kontinuirano, zlonamjerno prekrajanje hiljadugodišnje bosanskohercegovačke historije. Ona predstavlja prvi sačuvani pisani dokument na bosanskom jeziku, koji je srednjovjekovna bosanska država u vrijeme Kulina bana potpisala. Povelja potvrÄ‘uje višestoljetnu postojanost bosanske države i historije bosanskog jezika i pismenosti. Poveljom se daje sloboda kretanja po teritoriji srednjovjekovnog bosanskog kraljevstva, reguliše trgovinske i druge odnose i slobode. Povelja daje poruke o postojanju Bosne, a zatim otvara ona pitanja koja su i danas aktuelna, koja Evropa traži, a to su pitanja slobodnog protoka robe, novca i ljudi. Kulin ban je osnovao prvu tolerantnu, prvu i jedinu oficijelnu multireligijsku, multikulturnu i multinacionalnu državu toga doba na tlu Evrope. Povelja pokazuju da je Bosna imala suverenog vladara, ureÄ‘enu državnu vlast. Povelja je od historijskog značaja jer je napisana bosanskim jezikom, imenuje državu imenom Bosna, stanovnike države Bosne naziva Bošnjani. Povelja Kulina bana na najbolji, pravno, dokumentovani način daje odgovor na kontinuirano, zlonamjerno prekrajanje historije da je Bosna dio velikosrpske ili velikohrvatske državne tvorevine. Zbog toga anticivilizacijskog, antihistorijskog, kvazinaučnog prekrajanja historijskih činjenica voÄ‘ena je nedavna agresija i genocid na meÄ‘unarodno priznatu, suverenu, samostalnu bosanskohercegovačku državu i njeno društvo sa ciljem da se teritorijalnom podjelom države i uništenjem društva u kome stotinama godina egzistira Ideja Bosne i Bosanski duh stvore Velika, Srbija, Velika Hrvatska.

Profesor Ramić je naglasio da su Institut za istraživanje genocida Kanada i Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike prije pet godina zatražili od organa države BiH da pokrenu proceduru vračanja orginalne Povelje,
jednog od najvažnijih državničkih dokumenta iz Carske bibliotekae u Sankt Petersburgu Bosni i Hercegovini koja njoj i jedino pripada.

Imajući u vidu da je Povelja najstariji pronađeni očuvani bosanski državni dokument i jedan od najznačajnijih dokumenata bosanskohercegovačke historije, prvi diplomatski dokument izdan od vladara Bosne vladaru druge države, Ramić smatra da 29. avgust, dan kada je napisana Povelja treba biti državni blagdan u Bosni i Hercegovini jer ona 831 godinu univerzalno svjedoči bosanskohercegovačku državnost, bosanski narodni jezik i bosansku pismenost.

Smatra da naučno istraživačke organizacije i instituti trebaju više istraživati značaj Povelje. Posebno je naglasio potrebu izučavanja Povelje u obrazovnim institucijama u i van BiH sa posebnim naglaskom izučavanja u dopunskim školama bosanskog jezika u dijaspori.

Infromisao je skup da će prepis Povelje biti dostavljen odreÄ‘enim muzejima i biblioteka u Kanadi smatrajući da se slično treba odraditi u svim državama gdje ima više graÄ‘ana BiH.

Povelja nam daje snagu u odbrani i jačanju bosanske državnosti, bosanskog jezika, bosanske historije, kulture, tradicije. Ne trebamo se opterećivati sumnjivim koncepcijama koje su motivirane srpsko-hrvatskim nacionalističkim historiografijama i političkim ideologijama, jer povelja potvrÄ‘uje da Bosna nije nikakva srpska ili hrvatska zemlja, ona raskrinkava podvale o tzv. “historijskom pravu“ hrvatske ili srpske nacionalne ideje nad Bosnom.  

Institut za istraživanje genocida Kanada

Vijesti: