Naučna istraživanja

Bos. sabor

Globalni projekt uništenja države Bosne i Hercegovine nije ugašen. Jasno je da se država Bosna i Hercegovina ne može uništiti, a da se ne unište Bošnjaci. Projekat agresije i genocida je otvoren i dalje. Sudske, naučno istraživačke i historijske činjenice o agresiji i genocidu u Bosni i Hercegovini se ne priznaju u državi koja je bila i sada je meta genocidne agresije istočnih i zapadnih susjeda. Sudski presuÄ‘eni zločini i zločinci se slave. Secesionističke prijetnje političke pozicije i opozicije manjeg bosanskohercegovačkog entiteta podržane od političke pozicije Republike Srbije kontinuirano ugrožavaju teritorijalni integritet, nezavisnost, suverenost i meÄ‘unarodno pravni politički subjektivitet države Bosne i Hercegovine. Politika Hrvatske demokratske zajednoice Bosne i Hercegovine podržana od političke pozicije Republike Hrvatske u vezi tkz. trećeg entiteta takoÄ‘e opasno prijete državi Bosni i Hercegovini.
Šutnja odgovornih političkih subjekata meÄ‘unarodne zajednice na kontinuirano ugrožavanje države Bosne i Hercegovine daje  do znanja da rat nije završen, da je plan uništenja države Bosne i Hercegovine i bošnjačkog naroda još živ, da su otvorena vrata za novu agresiju i genocid. Istovremeno bošnjački politički, akademski i kulturni faktor nema institucionalne odgovore na navedene opasne izazove.
Napadnute su i organizacije u dijaspori koje se bore za jedinstvenu državu Bosnu i Hercegovinu i za istinu, pravdu i kulturu sjećanja.
Imajući u vidu sve snažniji uticaj antibosanske koalicije u i van Bosne i Hercegovine, imajući u vidu da su djelovi bosanskohercegovačke diplomatije stavljeni u službu antidržavnih koalicija posebno u bitnim svjetskim političkim centrima i imajući u vidu potrebu udruživanja svih probosanskohercegovačkih faktora u matici i dijaspori predlažemo organizovanje bošnjačkog sabora koji treba definisati osnove bosanske politike najmnogobrojnijeg naroda u Bosni i Hercegovini. Pozivamo Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca, Bošnjačku zajednicu kulture Preporod, Bošnjačku akademiju nauka, Islamsku zajednicu i sve bošnjačke organizacije i zajednice u matici i dijaspori da se udruže putem institucionalizacije bošnjačkog sabora u cilju izrade bošnjačkog programa Povelja  bosanskohercegovačke državne bitisanosti  u cilju trajne institucionalizacije bošnjačke odbrane države Bosne i Hercegovine, bošnjačkog nacionalnog bića, bosanskog jezika i bosanske historije, kulture i tradicije uz uzajamno poštovanje i jednakost prava svih bosanskohercegovačkih naroda i graÄ‘ana  kao načela regulisanja uzajamnih odnosa u Bosni i Hercegovini. Tako će imperativ mira i jačanja države trijumfovati nad interesima rata i negiranja države.

Vijesti: