Naučna istraživanja

Ajsa majka kljucanka - heroj i simbol Genocida u Kljucu

Ajsa majka kljucanka - heroj i simbol Genocida u Kljucu
Postupajuci po nalogu tuzitelja iz Posebnog odjela za ratne zlocine, policijski djelatnici SIPA-e, na podrucju Banje Luke, locirali su, identificirali i lisili slobode Boska Uncanina (1969.) iz Prijedora i Dragana Despota (1964.) iz Kljuca (Laniste), osumnjicene za zlocin protiv covjecnosti. Oni se terete da su 1. juna 1992. godine, u mjestu Velagici, opcina Kljuc, licno i neposredno, zajedno sa drugim osobama, a po prethodnom dogovoru, istjerali napolje civile bosnjacke nacionalnosti koji su bili zatoceni u zgradi osnovne škole.
Majka Ajsa je imala pet sinova: Huseina, Fehima, Mustafu, Muharema i Ibrahima. U jednom danu majka Ajsa je ostala bez Huseina, Fehima, Mustafe i Muharema. Ostala je sama s Ibrahimom. Sinovi su joj ubijeni od strane gore navedenih, uhapsenih zlocinaca izmedjuu 31. maja i 1. juna 1992. godine, kada su cetnici izveli grupu od 86 bosnjackih civila zarobljenika ispred osnovne skole u Velagicima nadomak Kljuca i pobili ih. Jedina zelja majke Ajse da sazna ko joj je krajem maja i početka juna 1992. godine ubio sinove Huseina, Fehima, Mustafu i Muharema, ciji se mezari nalaze u sehidskom mezarju u Velagicimaje je ispunjena. Majka Ajsa svojim zivotom poslije zlocina kao svjedocanstvom kulture pamcenja, svjedocanstvom istine i pravde je heroj, majka koja je postala simbol bosanske, evropske, svijetske majke, simbol boli i patnje, simbol borbe za istinu i pravdu, simbol koga cuva i voli Bog. A i mi svi koji ulazemo napore da istina i pravda pobjede. I oni koji shvate da je Dejtonski {ne} sporazum koji je legalizovao i legitimirao rezultate agresije i genocida stupica za zrtve agresije i genocida i put za unistenje Bosne i Hercegovine blizu su spasa. Oni koji shvate da je buducnost zrtve i Bosne i Hercegovine intitucionaliziranje kolektivne kulture pamcenja blizu su spasa. Oni koji shvate da istina o zlocinu podrazumjeva multidiminzionalni pristup zlocinu i zlocincima protiv Bosne i Hercegovine i njenih gradjana, posebno Bosnjaka blizu su spasa. Oni koji shvate da pravda za zrtve zlocina podrazumjeva presudu zlocinu i zlocincima i reparaciju stete i boli zrtvama blizu su spasa.
Institut za istrazivanje genocida Kanada
Sjećaš li se Ključa ? – Da se nikada ne zaboravi genocid u Ključu - Sve dok se oni negiraju genocid mi ćemo ih tući naučnom i sudskom istinom.
http://instituteforgenocide.org/?p=10643&lang=bs
Do you remember Kljuc? – Never forget genocide in Kljuc - As long as they deny the genocide we will beat them with the scientific and judicial truth
http://instituteforgenocide.org/?p=10638

Vijesti: