Naučna istraživanja

Genocid u Doboju

Institut za istraživanje genocida Kanada je od svoga aktiviste iz Grapske kod Doboja zaprimio materijal iz koga se može vidjeti da je 106 žrtava ubijeno u genocidu u Grapskoj kod Doboja.
U pravosnažnoj presudi Jorgiću,gdje se kaže: " U Grapskoj počinjen Genocid, sa ciljem trajnog uklanjanja etničke skupine Bošnjaka sa tog područja"...  
Iako je Vijeće Haškog tribunala u martu 2019. godine na drugostepenom suÄ‘enju oslobodilo odgovornosti Radovana Karadžića za genocid u sedam bosanskohercegovačkih općina, pored Srebrenice, i to u Bratuncu, Foči, Ključu, Prijedoru, Sanskom Mostu, Vlasenici i Zvorniku, postojanje genocida u drugim dijelovima BiH je, takoÄ‘er, sudski dokazano. Naime, iako su manje poznate u široj javnosti, postoje i presude za genocid u drugim općinama u BiH, koje je njemačko pravosuÄ‘e krajem '90-ih i početkom 2000-izreklo pripadnicima Vojske i MUP RS, te članovima srpskih paravojnih formacija. Značajne dijelove ovih presuda potvrdio je i Evropski sud za ljudska prava u Strazburu
Slučaj "Jorgić"
Vrhovni državni sud njemačke pokrajine North Rhine Westphalia u Düsseldorfu osudio je Nikolu Jorgića iz Doboja 26. septembra 1997. na doživotnu kaznu zatvora. godine. Jorgić, koji je uhapšen na aerodromu u Düsseldorfu 1995. godine, osuÄ‘en je po 11 tačaka optužnice za genocid i 30 tačaka za ubistva i kidnapovanje.  Ovo je prva presuda za genocid počinjen na teritoriji Republike Bosne i Hercegovine u vrijeme agresije 1992-1995. godine. 
To je bio prvi put da je njemački Sud za genocid osudio osobu koja nema njemačko državljanstvo! Evropski sud za ljudska prava u Strazburu potvrdio je presudu Nikoli Jorgiću. On je pred Evropskim sudom za ljudska prava pokušao da ospori presudu, tvrdeći da njemački sud nije bio nadležan. Sud u Strazburu je, meÄ‘utim, odbacio njegovu žalbu. Ovaj sud se složio s ocjenama njemačkih sudova da, kada je riječ o zločinu genocida, postoji univerzalna jurisdikcija prema kojoj svako pravosuÄ‘e može suditi svakom pojedincu bez obzira na državljanstvo i mjesto zločina. Jorgić je umro u zatvoru u njemačkom gradu Bohum 2014. godine.  

IGK

Vijesti: