Naučna istraživanja

Presude za genocid

Više od 700 godina zatvora presuÄ‘eno je za genocid i druge zločine u Srebrenici na meÄ‘unarodnim sudovima te sudovima u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbije, a osuÄ‘eno je 47 osoba, jer su bili nalogodavci i izvršitelji počinjenih zločina.

Sudovi su izrekli pet kazni doživotnog zatvora uključujući onu Ratku Mladiću koja još nije pravomoćna. 

Najveći broj presuda za Srebrenicu izrekao je Sud BiH, osudivši ukupno 25 osoba, u Haagu je osuÄ‘eno 14 bivših pripadnika vojske i policije Republike Srpske, dok je pravosuÄ‘e Srbije osudilo pet osoba za zločine u Srebrenici, a u Hrvatskoj osuÄ‘ena su dvojica bivših pripadnika Škorpiona.

Doživotne kazne zatvora: 

Radovan Karadžić 
Ljubiša Beara
Zdravko Tolimir
Vujadin Popović
Ratko Mladić

Dugogodišnje kazne zatvora
Radislav Krstić, 35 godina
Drago Nikolić, 35 godina 
Momir Nikolić,  20 godina
Radivoje Miletić, 18 godina
Dragan Obrenović, 1 7 godina
Dražen Erdemović, 5 godina 

Presude u Bosni i Hercegovini

Sud BiH osudio je 24 osobe za genocid i zločine u Srebrenici. Najviše kazne su dobili: 

Franc Kos – 35 godina; Stanko Kojić – 32; Zoran Goronja – 30;  Vlastimir Golijanin – 15

Sud BiH je osudio četiri pripadnika 10. diverzantskog odreda Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, Franca Kosa, Stanka Kojića, Vlastimira Golijana i Zorana Goronju na dugotrajni zatvor zbog zločina protiv čovječnosti.

Milorad Trbić,  30 godina

Presude u Srbiji

Srbija je donijela dvije presude za zločine u Srebrenici. Jedna je donesena nakon što je s bivšim pripadnikom 10. diverzantskog odreda Brankom Gojkovićem zaključen sporazum o priznavanju krivice kojim je osuÄ‘en na zatvorsku kaznu u trajanju deset godina.

 

Drugom presudom su četvorica nekadašnjih pripadnika paravojne jedinice “Škorpioni” – Slobodan MedićBranislav MedićPero Petrašević i Aleksandar Medić – osuÄ‘eni na ukupno 53 godine zatvora za ubistva Srebreničana počinjena oko Trnova.


Presude u Hrvatskoj

U Hrvatskoj su na po 15 godina zatvora osuÄ‘ena dvojica pripadnika “Škorpiona” Milorad Momić i Slobodan Davidović koji su učestvovali u ubijanju zarobljenih srebreničkih Bošnjaka u mjestu Trnovo kod Sarajeva a taj zločin dokumentiran je i snimkom koja je prvi puta prikazan tokom suÄ‘enja Slobodanu Miloševiću u Hagu.

Vijesti: