Naučna istraživanja

U Prijedoru nisu bili sabirni centri, vec koncentracioni logori smrti

U Prijedoru nisu bili sabirni centri, vec koncentracioni logori smrti

Svi raspoloživi validni, vjerodostojni i autentični izvori te potpuno nepobitni dokazi nauke o genocidu potvrđuju da su nad Bošnjacima i Hrvatima u koncentracionim logorima smrti u Prijedoru s namjerom izvršeni svi oblici zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, uključujući i genocid. Na taj način ispunjeni svi uvjeti koji se tiču materijalnog elementa genocida te da su zločini u prijedorskim koncentracionim logorima smrti izvršeni s namjerom da se unište Bošnjaci i Hrvati, pripadnici nacionalne, etničke i vjerske grupe kao takve, što potvrđuje i dokazuje da je riječ o zločinu genocida.

Na hiljade prijedorskih Bošnjaka i Hrvata, uključujući žene, djecu i starije osobe, zbog njihove nacionalne, etničke i vjerske pripadnosti, zatočeno je u prijedorskim koncentracionim logorima i drugim mjestima zatočenja. Uslovi u logorima i drugim mjestima zatočenja bili su veoma teški, nehumani, neljudski i okrutni. Zatočenici su bili izloženi okrutnom i nehumanom postupanju, teškom premlaćivanju, ponižavanju, terorisanju, fizičkom i psihičkom zlostavljanju, zastrašivanju i maltretiranju. Zločinci su s namjerom da unište Bošnjake i Hrvate kao pripadnike nacionalne, etničke i vjerske grupe kao takve, ubijali (masovno i pojedinačno), teško ranjavali i namjerno nametali takve uvjete koji su imali za cilj da dovedu do njihovog fizičkog uništenja. Zatočenici su bili žrtve i svjedoci neljudskih postupaka, uključujući ubistva, silovanja, seksualna zlostavljanja, mučenja, premlaćivanja, pljačkanja, ponižavanja, kao i ostalih oblika psihičkog i fizičkog zlostavljanja.

Jedini razlog za sve oblike zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, uključujuči i genocid koji su u prijedorskim koncentracionim logorima smrti i drugim zatočeničkim centrima izvršeni nad Bošnjacima i Hrvatima je bio taj što su po nacionalnosti bili Bošnjaci ili Hrvati.

Prijedor je žrtva ne samo perioda 1992- 1995. već Prijedor je žrtva i u današnje vrijeme. Genocid u Prijedoru je Srebrenica u kontinuitetu. Anticivlizacijske, dehumanizirajuće negacije naucno utvrdjenog genocida u Prijedoru samo pokazuju da entitet RS ima temelje koji nisu humani, koji su agresivno genocidni. Održavanje takve tvorevine bez suočavanja sa agresivno genocidnom prošlosti je nemoguće. 

Instituta za istraživanje genocida Kanada

Vijesti: