Naučna istraživanja

Sjećaš li se Tuzlanske Kapije? – Da se nikada ne zaboravi zločin na Tuzlanskoj Kapiji.

Sjećaš li se Tuzlanske Kapije? – Da se nikada ne zaboravi zločin na Tuzlanskoj Kapiji.
Sve dok se oni negiraju zločin na Tuzlanskoj Kapiji mi ćemo ih tući naučnom i sudskom istinom.
Edukacija i animiranje prijatelja istine i pravde i boraca za ljudska prava i slobode protiv nekažnjavanja zločina na Tuzlanskoj Kapiji
27. godišnjica stravičnog masakra koji je 25. maja 1995. godine počinjen na Kapiji i u kojem je ubijena 71 mlada osoba, a oko 140 teže i lakše ranjeno. Stradanje tuzlanske mladosti zaslužuje daleko veću naučnu pažnju koja je do sada izostala. Svjedočimo negiranju zločina na Kapiji, ali i neprocesuiranju odgovornih.
Negiranja zločina na Kapiji dolaze od izvršioca, planera, od onih koji su kumovali tom dogaÄ‘aju i koji čine sve da ga izbrišu iz našeg pamćenja, Rezultat toga su ne samo medijski istupi koji ponižavaju žrtve, istinu i pravdu, nego i članci, pa i knjige koje su namjenski i sistemski raÄ‘ene, a podržane su od najviših institucija u Srbiji. Neprocesuiranje odgovornih za zločin vodi nezadovoljenju pravde, a negiranje je ponovno diranje u rane stradalih. To je sastavni dio sistematskog rada odreÄ‘enih službi, nažalost i nekih naučnih institucija koje na sve moguće načine žele preinačiti prošlost, a mi se moramo boriti protiv laži i neistine.  Trenutno živimo u takozvanom memorandumskom vremenu. Riječ je o Memorandumu 2, koji u devet tačaka govori, izmeÄ‘u ostalog, o sljedećem: negirat ćemo sve što smo učinili, a eklatantan primjer za to je Kapija, dakle negiranje svega što je učinjeno, naše ratne zločince ćemo štititi, a branioce Bosne i Hercegovine ćemo hapsiti na granici i suditi pred našim sudovima te učinit ćemo sve da ostvarimo ono što smo izgubili, a u to vrijeme destabilizirat ćemo političko i državno rukovodstvo BiH te ćemo podržavati secesiju bh.entiteta Republika Srpska. Dakle, to je jedno memorandumsko vrijeme, jedno vrijeme negiranja onog što je učinjeno i najava novih ratova. Oni ne moraju biti oružani, kako je to još 1989. godine Slobodan Milošević najavio na Gazimestanu, ali mogu biti memorandumski. Razmjera zločina na Kapiji govori da je riječ o jednom od najmorbidnijih u periodu velikosrpske agresije na Bosnu i Hercegovinu od 1992. do 1995. godine. Kakvi su to ljudi morali biti da ubiju 71 dijete, da rane 140 djece. 
Kapija i druge bosanskohercegovačke kapije moraju ući u udžbenike. Nauka mora odraditi posao bez emocija, bez pristrasnosti, bez tendencija i da se generacijama koje dolaze ostavi sve to u pisanoj formi. Da li država BiH  želi doći do istine na sistemski način? 

Vijesti: