Podrške plemenitih

Ramic Emir By: Zijad Burgic, novinar

Ramic Emir

By: Zijad Burgic, novinar

Toronto, Sept. 20, 2010

Bez obzira na povjesna iskustva Bosnjackog naroda, koji je u turbolentnim vremenima svijetskih lomova, cesto trpio takve posljedice koje bi i mnogo brojniji narodi tesko prezivjeli, pitanje postojanja Bosnjacke dijaspore je bilo fenomen kome se malo poklanjalo paznje u politickoj i kulturnoj istoriji Bosne i Hercegovine. Samo  nabrajanje razloga zbog cega je to tako, zahtijevalo bi znatno vise prostora od zadace koja mi je data, a to je da kazem nekoliko biranih rijeci o mom uvazenom kolegi s fakulteta i prijatelju  Emiru Ramicu.

Vec u toku studija Ramic je mnogo radio na organizovanju studenata Sarajevskog Univerziteta, a cesto je i rukovodio mnogim studentskim akcijama, uvijek u smislu poboljsanja polozaja studentske populacije. Bilo je to vrijeme kada su  mnoge demokratske slobode tek usvajane i na mudar nacin postajale dijelom nase politicke kulture.  Ramic je vec tada svojim radom pokazivao da je organizacija kljuc uspjeha za djelotvornu artikulaciju interesa odredjene drustvene grupe. Otuda njegov prakticno-politicki rad, upravo,  obiljezava ideja stvaranja funkcionalne organizacije.

Stvaranje Kongresa Bosnjaka Sjeverne Amerike nije nista drugo vec kontinuitet u radu Emira Ramica na ostvarenju iste ideje. Pitanje Bosnjacke dijaspore, njena uloga u kanadskom politickom i kulturnom miljeu, kao i njeno djelovanje u SAD-e, nije moguce postaviti a da se u nekom kontekstu ne veze za ime Emira Ramica. Do prije 20-tak godina nije se na sjeverno-americkom kontinentu mnogo znalo o postojnju Bosnjacke etnicke grupe, a kamo li o nacionalnom identitetu tog starog evropskog naroda. Bosnjaci danas igraju aktivnu politicku ulogu u kreiranju ukupnih politickih odnosa u ovom dijelu svijeta. Prvo kao patriote i gradjani Kanade i USA-e, a uporedo s tim kao ponosni djelovi svoje Bosnjacke matice. Naravno, u svemu ovome je dio doprinosa i Emira Ramica.

 Ramic svojim pionirskim radom otvara i novu stranicu djelovanja Bosnjacke dijaspore, stranicu Bosanskog patriotizma. Naime, slusajuci njegova izlaganja i citajuci njegove radove ocigledno je da je cjelovita Bosna i Hercegovina ideja vodilja ukupne njegove kulturne, vjerske i politicke aktivnosti. “Optimizam iz Vase knjizevne rijeci  zelimo usaditi mladim bosanskohercegovackim gradjanima...- rijeci su Emira Ramic upucene Simi Esicuza, bosanskom pjesniku i patrioti, a u povodu gostovanja u Kanadi - kao model kako bi trebalo prezentirati Bosnu i Hercegovinu i Bosance, ako zelimo da nas svijet, posebno ovaj sjevernoamericki ozbiljno shvati”.

Zijad Burgic, novinar

 

Vijesti: