Podrške plemenitih

Husrev T.

Poštovani prof. Ramić,  javljam Vam se kao značajnoj ličnosti iz javnog i kulturnog života u BiH prema preporuci prof. dr. Ibrahima Kajana sa molbom  da nakon što se upoznate sa priloženom dokumentacijom potpišete priloženu “IZJAVU”. Ukoliko je potpisivanje “Izjave” u suprotnosti sa bilo kojim Vašim principom ovo poruku smatrajte informativnom.  TakoÄ‘er,  Vas molim  da  potvrdite prijem  ovog emala.

Evo još par rečenica. Dr. Stanko Sielski je u decembra u 2014. posthumno proglašen Pravednikom meÄ‘u narodima (VISOKO PRIZNANJE KOJE DODJELUJE DRŽAVA IZRAEL). Dodjela visokog priznanja države Izrael uslijedila je nakon što sam ja uputio pismeni Prijedlog uYad Vasham-Izrael.  Uz prijedlog sam dostavio i pismeno  svjedočenjem dr. Teodora Grünera od 26.10.2012. godine kao i ostala dokumenta koja su svjedočila da je dr. Stanko Sielski rizikujući vlastiti život spašavo Jevreje od progona u koncentarcione  logore.

Prilikom  dodjele  zvanja Pravednik učinjene je  gruba greška u odreÄ‘ivanju njegove državne pripadnosti, te je u Yad Vashemu upisan u okviru Pravednika iz države Hrvatske, a treba biti iz Bosne i Hercegovine. To je vjerovatno nastalo  zbog toga što sam zahtjev uputio putem ambasade Izraela u Zagrebu, jer u BiH nema  ambasada države Izrael. 

 

Ja  hoću da pokrenem reviziju  postupka jer smatram da je grubu grešku nužno ispraviti radi autoriteta priznanja (Pravednik), autoritet države  koja daje priznanje i radi digniteta samog laurata.

 

Uz zahtjev  koji ću uputiti u Izrael priložit ću spisak imena osoba, sa njihovim afilacijama, koji ovu inicijativu podržavaju. Potpisane “Izjave” ću ostaviti u mojoj arhivi kao dokumentaciju.

“Izjave” su potpisali ili će potpisati ugledne ličnosti iz različitih  sfera javnog života iz BiH,  Hrvatske i drugih zemalja. Ako smatrate da  bi  po vašem mišljenju   ovaj  email trebao uputiti i drugima poznatim ličnostima iz područja kulture a koji su  vezani  na neki naći sa Bosnom i Hercegovinom, molim Vas da  mi pošaljete  njihova imena i prezimena i email adrese.

 

Ukoliko se odlučite da potpišete “Izjavu” možete mi istu vratiti putem emaila kao skeniran dokumenata ili eventualno poslati na adresu Prof. dr. Husref Tahirović  Akademija nauka i umjetnosti BiH, Bistrik 7, 71000 Sarajevo, Bosnia and Herzegovina

 

Hvala.

 

Srdačan pozdrav
HUSREF TAHIROVIĆ, akademik ANUBiH

Vijesti: