Podrške plemenitih

Hodže hoće Kongres pod svoje preko satelitske radne grupe

REAKCIJE

Kako je iznuÄ‘ena ostavka gospodina Emira Ramića, predsjednika Upravnog odbora Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike

 

Hodže hoće Kongres pod svoje preko satelitske radne grupe

 

Jest, da nije trebalo da se dogodi ono što se dogodilo na Skupštini KBSA u St. Louisu, ali zar je trebalo da se dogaÄ‘a i višemjesečno predkongresno lobiranje u korist gospodina Muhameda Šaćirbegovića, na poziciju budućeg predsjednika UO KBSA, kojeg su gurali ”pojedini” Plavsko-Gusinjski tajkuni, koji sebe smatraju predvodnicima Sandžačkog lobija iz Njujorka, kao i dio vjersko-političkog kruga iz ÄŒikaga

 

Piše: Šefket Porčić

Da, upravo je ovo bio razlog velikog pritiska na gospodina Emira Ramića, kako iz matice tako i iz Sjeverne Amerike da prihvati produženje mandata, ukoliko se izdejstvuje promjena statuta KBSA. Kao što je i poznato, to se i dogodilo, a potom konsolidacija politički-vjerskopoltronskih redova i timski linč gospodina Emira Ramića, od strane Radne grupe formirane u ÄŒikagu uz aminovanje Glavnog Imama Senada ef. Agića. ÄŒlanovi radne grupe za ispitivanje legalnosti odluka Skupštine KBSA u St. Louisu su: Muhamed Saračević, Muhamed Šaćirbegović, Rasim Nikočević, Dženan Kaljanac, Ahmed Cerić, Mujko Erović i Nihad Krupić. U ovom žestokom napadu na prof. Ramića, posebno se ističu listovi “Sabah” iz St. Louisa, vlasnika gospodina Šukrije Džidžovića i “Ujedinjena Bosna” iz ÄŒikaga, gdje ulogu egzekutora igra gospodin Mujko Erović, inače okarakterisan kao marioneta i prvi satelit glavnog imama Senada ef. Agića, te list “Peta strana svijeta” sa narcisoidnom gospodom Nihadom Krupićem, Amirom Hotićem i Ruzmirom Kovačevićem.

Bravo, sve čestitke Radnoj grupi, njihovim mentorima i novinarima na odlično izvedenom zadatku i permanentnom blaćenju ličnosti prof. Ramića, čovjeka po kojem su šire mase Bošnjaka u Sjevernoj Americi i u BiH prepoznali i osjetili snagu KBSA. Dakle, eto, to smo mi, ono što nisu uspjele tajne srpske i hrvatske policije i njihovi raznorazni lobiji, kojima je gospodin Emir Ramić sa članovima UO KBSA bio nerješiva enigma i kost u grlu, uspjeli smo “mi sami”.

Aferim radna grupo, i oni iz Vas, i zapamtite ovo Vam običan Bošnjački narod neće zaboraviti, kao ni pomenute policije i lobiji, ali ni dr. Trifunović, niti kanadski general McKenzie.

 

 

Kongresomanija

 

Analizirajući ovaj šestomjesečni kongresni cirkus i medijsko prepucavanje suprotnih strana, očigledno je da je došlo do polarizacije i sukoba interesa Koordinacionog savjeta KBSA, čiji je predsjednik gospodin Džemal Hot iz Njujorka, te članova Upravnog odbora KBSA, i to oko lobiranja kandidata za budućeg predsjednika UO KBSA. Ovo je bio početak sukoba interesa i centara moći.

 

Sve se dogaÄ‘alo i kuhalo na relaciji St. Louis - ÄŒikago - Njujork, gdje i živi najveći broj naših ljudi. Poznato je i to da su vodeći vjerski službenici u pomenutim centrima, Imam Muhamed ef. Hasić iz St. Louisa, Glavni Imam Senad ef. Agić iz ÄŒikaga, Imam Bajram ef. Mulić iz Njujorka, ali i imami iz drugih većih centara, naprosto utrkivali, da li lično ili preko svojih satelita, ko će instalirati više moći u novi UO KBSA. Eh, u ovom grmu leži zec, tj. Odgovori na sva kasnija dogaÄ‘anja. Očigledno je bilo da šest godina apstinencije i bilo kakvog utjecaja na KBSA od strane IZBSA, jest i bio najveći grijeh gospodina Emira Ramića i UO KBSA. Što je odvojio vjeru i politiku, i što svoje izvještaje i pisane materijale nije slao imamima na ovjeru, u ÄŒikago i Njujork.

Gotovo pola godine prije same skupštine KBSA u St Louisu, tiho i odmjereno su počela lobiranja po našim najvišim centrima, za budućeg predsjednika UO KBSA.

 

Prvi koji su istaknuli svoga kandidata, bile su koordinacije iz Njujorka i ÄŒikaga, i to sa jedinstvenim kandidatom, gospodinom Muhamedom Šaćirbegovićem, prvim ministrom vanjskih poslova Republike BiH. Nema sumnje da je gospodin Šaćirbegović izuzetno respektabilna ličnost, čovjek sa ogromnim zaslugama za priznanje BiH, čovjek kojeg se zajedno sa njegovim babom Nedžibom, treba uvažavati i poštivati, a njihove zasluge za BiH su historijski fakti. Ali, zar je pored svih nejasnoća i problema koje je gospodin Muhamed Šaćirbegović imao vezano za tužbu Ministarstva BiH, kao i za procese voÄ‘ene pred Američkim sudovima, a pogotovu ako se zna da taj proces još nije okončan i da se često spominje narukvica i kontrola kretanja, postavlja se pitanje: “Nije li ovo bila medvjeÄ‘a usluga i za KBSA ali i gospodinu Muhamedu Šaćirbegoviću”? Oni poznati krugovi, kako iz Amerike tako i iz Bosne koji su bili protivnici ove ideje, smatrali su da je “politički kontraproduktivno” da na čelu KBSA bude čovjek kojem sudski proces u Americi još nije okončan. Upravo ti krugovi su bili najžešÄ‡i u pritiscima na gospodina Emira Ramića da nastavi još jedan mandat pa i po cijenu da se promjeni Statut KBSA.

 

I nakon svih onih poznatih dešavanja tokom skupštine i sad nakon ostavke gospodina Emira Ramića, nevjerovatno je da dojučerašnji saradnici instalirani u Radnu grupu od strane IZBSA iz ÄŒikaga, u svojim serijskim optužbama i žestokim napadima a sve u svetoj odbrani Statuta KBSA, upravo i pokazaše permanentnu tehniku udbaške torture ili KPJ-SKJ kako to reče gospodin Nihad Krupić, kome je izgleda najveći problem odabrati svaki put novu sliku, za rezervisani ram u „Petoj strani svijeta“. A kako sad stvari stoje, počeće serijsko štampanje ramova, pa bujrum, samo piši.

 

 

“Change i need“

 

Sve nebuloze o demokratičnosti i čeličnom pridržavanju statutarnog ustrojstva KBSA, su samo prašina u oči običnom čovjeku, jer ko, Vi to gospodo, primate debele pare za svoj volonterski rad i ko, mogli bi ste zavaliti u bajbukanu ako se “neuzbilahi” nešto ogrebete. Al Gore, sjećamo se dobro, pobijedih, al mu ovaj sadašnji živičar ili grm što bi mi rekli, a po njihovom Bush, drmnu predsjedničku fotelju, i nikom ništa. Sve ovo, jer se sjetih usporedbe gospodina Mujke Erovića, vezane za Američki i Bošnjački kongres. E, pa tu smo negdje, haman isti, još samo treba da New York Times ili Washington Post objavi kako se bivši predsjednik KBSA gospodin Emir Ramić nalazi u bjekstvu zbog otuÄ‘ivanja višemilionske cifre, a po provjerenim tajnim informacijama iz ÄŒikaga, nalazi se negdje na Zlatnoj obali Perzijskog zaljeva i nedostupan je Kanadskim i Američkim vlastima.

 

Na sreću, pod hitno je raspisana Interpolova potjernica, a osnivačima KBSA iz ÄŒikaga, uglednim i štovanim pojedincima u ÄŒikagu, predsjedniku BACA gospodinu Mesudu Kulauzoviću, glavnom imamu Senadu ef. Agiću, kao i predsjedniku IABNA gospodinu Bajramu ef. Muliću je naloženo da poduzmu neophodne i odlučne mjere preko Konzulata BiH u ÄŒikagu, kako bi se gospodin Emir Ramić dozvao pameti i pod hitno podnio ostavku, koju treba lično uručiti jednom od osnivača, gospodinu Bećiru Tanoviću, koji istu treba proslijediti predsjedniku Radne grupe gospodinu Muhamedu Saračeviću, da je onako grupaški prihvate i pobjednički nazdrave. Nakon toga slijedi

medijsko dokusurivanje već bivšeg predsjednika, i ko će prvi do specijalnog intervjua za naslovnu stranu pomenutih listova, koji će se sigurno štampati u 350 hiljada primjeraka, tako da svaki Bošnjo može

imati vlastiti intervju u ruci.

 

I već ih gledam kako stoje na internacionalnom terminalu u petoj koloni za “check in” na aerodromu da uskoće u Jumbo jet, pa pravac Dubai, u potragu za bivšim. S obzirom na žestoke kontrole i prepone na aerodromu najbrži bijaše sprinter Amir kojem je brži jezik nego mozak, i ostavi u svojoj koloni na aerodromu Mujku i Šukriju, da do sabaha ujedinjuju Bosnu i Bosance, te razriješe problem zašto “Sabah” završava u kanti za smeće tamo gdje se pojavi “Ujedinjena Bosna”. Pade i dogovor, prvi će krenuti sa Floride a drugi iz Njujorka, a izvještaje sa terena će redovno slati glavnom ef. Agiću na stručnu analizu, šta može, a šta ne može proći.

 

Odlučan u namjeri da prvi doÄ‘e do intervjua, mlaÄ‘ahni Amir se po slijetanju u Dubai uputi pravo na Kongresnu plažu, rezervisanu za bivše kongresmene, te nakon višesatne potrage za bivšim predsjednikom i otuÄ‘enim milionima dolara, napokon ugleda bivšeg, gdje ko maharadža sjedi pod palmom i drži neki bijeli papir u ruci. Tik ispred bivšeg nam predsjednika, poduža kolona novinara, a peti u koloni Ruzmir sa voice recorderom, a pod rukom mu “Peta strana Svijeta”, istina još uvijek malo vlažna, jer im se onaj oniži djedica iz BACA-ÄŒikago, popiša u sred novina, pa se ko malo ušÄule. I tako Ruzmir i dalje čeka na intervju a iza leÄ‘a mu prilazi sprinter Amir i povećava kolonu. Napokon, zajedno dočekaše da kolona nestane i kad na njih doÄ‘e red, pobjegoše obojica glavom bez obzira. Na papiru u ruci bivšeg je pisalo “Change i need”.

 

 

PDV i Mešihat

 

Na stotine članaka, pisama, prepiski i komentara u printanim i elektronskim medijima, pokazali su i razotkrili pozadinu svih ovih dešavanja, jednom riječju, klanovsku borbu za kontrolom nad KBSA. Zar je zaista potrebno papagajsko podsjećanje kako su KBSA osnovali članovi IZ Bošnjaka u ÄŒikagu, kao da nešto žele reći, a možda su to trebali uraditi Baptisti, Mormoni ili Amiši.

 

Nije li krajnje vrijeme da vodeći ljudi IZBSA rade svoj posao za koji su i debelo plaćeni, a da politiku i KBSA ostave onima koji to znaju raditi, i to volonterski. A što se tiče Skupštine u St. Louisu, nije više ni bitno, niti važno je li bila legalna ili nelegalna, je li povrijeÄ‘en Statut ili nije, kao da nam ga je pravio Američki senat a ne mi sami, pa ako ga malo i uštinemo, završićemo na Američkom vrhovnom sudu, ma hajte, molim Vas.

 

Ali, ako bi smo vraćali lopticu na teren IZBSA, pa se upitali, zašto skoro pola imama nema završenu Medresu, a o Islamskom Fakultetu u Sarajevu da i ne govorimo, a isto toliko ih radi bez Dekreta, što je takoÄ‘e ilegalno, uz to još imaju obraza i snage predlagati da im mandati budu do kraja života, a uopšte nije bitno jesu li sposobni za to ili ne. Zar ste zaboravili pismo gospodina Nihada Krupića upućeno svim imamima u SA, gdje je prvi upozorio na tone marifetluka u IZBSA, te imenom i prezimenom iznio sramnu ulogu pojedinih imama o lopovlucima i seksualnim napastovanjima, te zabrane obilaženja parkova poslije šest sati navečer. Podjele po džematima su Vam rezultat rada, jer sebe smatrate vlasnicima vjere.

 

Državne vlasti i finansijska policija u ÄŒikagu (IRS & State’s Attorney) od Džemata BICC- ÄŒikago zatražili su kompletnu dokumentaciju za zadnje tri godine, a ko zna, možda je slijedeća stanica BACA u Northbrooku. Ne možete reći da niste znali, jer je ovo u avliji glavnog imama Senada ef. Agića, koji ni prstom nije mrdnuo da se riješe problemi u ovom džematu. Tri godine plamti problem sa tzv. imamom Kemalom Karićem, zbog kojeg stotine džematlija više ne dolazi u taj Džemat, a glavnom ef. Agiću i tzv. imamu Kariću sve potaman ili ga Karić ima u šahu.

 

Ramazanske hutbe je isti taj tzv. imam Karić koristio da sije mržnju iz svojih usta, huškao i napadao na pojedine članove odbora, uključujući predsjednika i potpredsjednika džemata, kao i mnoge džematlije koji javno kažu da je Karić rak ovog džemata, i da su za njega jedino dobri šačica poltrona i beskičmenjaka.

 

I sve ovo, Vama gospodo poglavari koji vodite IZBSA nisu dovoljni razlozi da se bavite vjerom a ne politikom. Odjednom bi ste svi htjeli biti kongresmeni jer Vam to nekako ljepše zvuči, a možda i nadomjestiti gubitak pozicije duhovnog i političkog generatora bošnjačke supstance na američkom kontinentu. Zbog svoje indiferentnosti i indolentnosti (čast izuzecima) u pogledu rješavanja pomenutih problema u većem broju džemata, isto tako zatvarate oči na sve češÄ‡e i opasnije nesporazume sa vehabijama.

 

Sve su ovo razlozi zbog kojih Vam rejting doživljava istu sudbinu kao i američki stock market. Istina, nekolicina Vas je napredovala došavši za kratko vrijeme preko interneta do titule doktora na Koledžu u South Bendu ili tamo nekom drugom bendu, neka, fala bogu. Potrebno je i da se zna i to da u Americi živi na desetine mladih Bošnjaka koji su do svojih doktorata došli na prestižnim američkim Univerzitetima u redovnom školovanju, uz par stotina hiljada dolara studentskog kredita. Ali ko benda za ove mlade Bošnjake, već je bitno da se bendaju samo dvojica, ef. Agić i ef. Mulić.

 

Osjetivši da su Vam mnoge stvari izmakle kontroli, te da na adresu Rijaseta odlazi na desetine pisama nezadovoljnih džematlija zbog nestručnosti obavljanja funkcije vjerskog službenika, Vi idete dalje, i već ste počeli na aktivnostima Mešihata u osnivanju.

 

Neka Vam je hairli i berićetno, uz novi PDV ili namet džematima, i to za Vaš ćeif i familijarni biznis. Para ima koliko hoćete, a vjerovatno je locirano i sjedište Mešihata, predsjednik, zamjenik, muftija, vozač, sekretar, savjetnik, portparoli, janitori itd. Jedino me strah da se dvojica doktora opet ne uhvate za vratove, ovaj put oko pozicije muftije. Za očekivati je da će statut proći bez problema, za što se pobrinuo gospodin Bećir Tanović, inače opet vreli ahbab sa glavnim imamom ef. Agićem. Hm, opet me obuzima strah kad se sjetim zadnjeg njihovog prijateljskog izmjenjivanja srdačnih riječi gdje je ef. Agić nešto spominjao vrat i sablju, ali hajde da to ostavim po strani jer je izgleda sablja zakopana, ali poznavajući temperament našeg ef. Agića sigurno negdje još drška viri, gluho bilo.

 

 

Emire, hvala ti!

 

Po prvi put na američkom kontinentu Bošnjaci kroz rad KBSA osjećaju da imaju jednu organizaciju koja je probudila njihova politička osjećanja, i da imaju nekog ko će u njihovo ime znati djelovati, u pravo vrijeme i na pravom mjestu. Nema sumnje, da je po dolasku profesora Emira Ramića na mjesto predsjednika UO KBSA, tog autentičnog Bosanskog ljiljana koji je KBSA isprofilirao u vodeći bošnjački politički subjekt uopšte, njegova ostavka ne može i neće umanjiti njegov rejting, a ostali članovi, za očekivati je, da će nastaviti njegovim putem. Kongres sa prof. Ramićem na čelu, vrlo brzo je zavrijedio pažnju na desetine hiljada Bošnjaka širom Sjeverne Amerike i domovine.

 

Posebna snaga i hrabrost, te način djelovanja KBSA osjećala se na odbrani političkih interesa naše domovine BiH, kada je u pitanju odbrana našeg teritorijalnog integriteta i ljudskih prava svih graÄ‘ana BiH, proganjanja ratnih zločinaca i izvoÄ‘enje pred lice pravde, povratak raseljenih, implementacija Dejtonskog sporazuma, dvojno državljanstvo itd. Ogroman broj pravovremeno upućenih pisama najvišim svjetskim organizacijama i eminentnim dužnosnicima, kao i domaćim političkim liderima, potvrÄ‘uje da se KBSA želi ravnopravno nositi sa svim problemima i biti ravnopravan subjekt u rješavanju istih.

 

Naravno, da je ovo zasluga svih oni koji su prošli kroz rad Kongresa i to niko ne želi zanemariti, ali potrebno je reći i to da je gospodin Emir Ramić otvorio novu stranicu u radu KBSA u posljednjih šest godina, i da je upravo on taj zbog kojeg hiljade nas svakodnevno otvaramo web stranicu Bošnjaci.net i tražimo nešto novo u radu Kongresa.

 

Koristim priliku da spomenem velikog humanistu i patriotu gospodina Esada Krcića i kompletnu ureÄ‘ivačku ekipu Bošnjaci.net, koji rade neprocjenjiv posao za dobro svih nas. Za pohvaliti je saradnju Kongresa sa Bošnjaci.net, jer su uspjeli mobilizirati veliki broj iskrenih patriota i sa svakim od nas svakodnevno razmijeniti na desetine poruka.

 

Grandiozan šestogodišnji angažman gospodina Emira Ramića na mjestu predsjednika KBSA ostavio je dubok trag i pečat ali i poruku budućim članovima UO KBSA kako se treba boriti za svoju rodnu grudu i interes svih nas. I nakon svega, šta reći, nego dragi naš Emire, veliko Ti hvala za sve ono što si uradio za dobro svog naroda, želimo tebi i tvojoj familiji dobro zdravlje i sreću, te da nam se dobro odmoriš. Veliko hvala i svim ostalim članovima UO KBSA uz obavezu da nastavite još jače i sigurnije, a znamo da to možete.

 

Pregledavajući na desetine E-mail poruka upućene prof. Ramiću kao podrška i žaljenje zbog ostavke koja je već prošlost, moramo razumjeti da je to uraÄ‘eno teška srca, ali i reći: "Gospodine Ramiću, sve ono što si uradio i put kojim si išao kroz KBSA nemaš pravo prekinuti, nemaš pravo zaustaviti svoju i našu zajedničku borbu za dobro svih nas, jer sasvim je sigurno da ti to historija neće oprostiti. Tvoja je moralna obaveza da energiju, hrabrost i znanje i dalje staviš u funkciju KBSA i domovine BiH. Sve ovo trebaš primiti samo kao loš san. Poznavajući te kao velikog patriotu i dobru dušu, znamo da ćeš se kao i uvijek izdignuti iznad ove situacije, i da ćeš djelovanje radne grupe i njihovih mentora shvatiti kao njihovu slabost i ljudski im halaliti, jer su i mnogi od njih uradili velike stvari za koje takoÄ‘er imamo izuzetan respekt.

 

I naposljetku, svi smo mi braća po vjeri i moramo opet u zajednički saf za dobro naše djece, i vjerujem da će susret UO KBSA sa vodećim ljudima IABNA i IZBSA u ÄŒikagu na Dan Državnosti upravo dati ovakav ishod. Inšallah.

 

Bosno i Bosanci, sretan Vam dan državnosti BiH!

Vijesti: