Podrške plemenitih

Dr. M. Ceric

Čestitka dana:

Bravo moji Bošnjaca u Kanadi...!

Čestitam Bošnjacima u Kanadi na čelu sa velikim gospodinom Emirom Ramićem na ovom velikom uspjehu... sve može ako se vrijedno, iskreno i nesebično radi za svoj narod i državu...

Ništa ne može ako se sjedi na minderu i viće: "Ovako se više ne mere"... ništa ne može ako se ne mrda s mjesta, već se samo ogovaraju oni koji rade i žrtvuju se za opće dobro...

Zamislite kad bi radili sa istim žaroma za naš narod i državu oni koji su za to plačeni kao što rade oni koji nisu plaćeni, već rade za svoj narod srcem i dušom ne očekujući nagradu osima od Uzvišenog Allaha i svojih potomaka... pa ni bi nam bilo kraja... tada nana Fata ne bi patila, nana Muiza ne bi strahovala i djeca u Kotor Variši bi znala da imaju državu koja štiti njihova prava...

Doći će i taj dan, ako Bog da... jer pravi Bošnjaci ne umiru... oni su živi... i budni... kao što su ovi u Kanadi...

Bošnjaci moji ponosni... ponosan sam na vas... prenesite našu zahvalanost kanadskim parlamentarcima koji su glasali za Rezoluciju i kažite im da im to nikad nećemo zaboraviti...

Dear Emir and others: - I am proud of you...

May God bless you for ever...

Učim dovu večeras dok budem tavafijo oko Kabe:

Bože, osnaži nas u našoj namjeri da živimo život dostojan čovjeku...

Bože Svemogući, oslobodi nas straha od dušmana...

Bože Milosni, ojačaj nam svijest o Tebi i strah od Tvoje kazne da

znamo razlikovati dobro od zla i korisno od štetnog za naš narod i našu državu... Amin!

USVAJANJE REZOLUCIJE O GENOCIDU U SREBRENICI I PROGLAŠAVANJE 11. JULA - DANOM SJEĆANJA NA ŽRTVE GENOCIDA U PARLAMENTIMA SVIH KANADSKIH PROVINCIJA I TERITORIJA

Autor: IRGC

Objavljeno: 19. February 2015. 14:02:47

Povodom dvadeset godina od genocida nad Bošnjacima u Srebrenici Institut za istraživanje genocida, Kanada {IGK} poziva sve građane Bosne i Hercegovine u Kanadi i sve Kanađane - prijatelje istine o agresiji na Bosnu i Hercegovinu i genocida protiv njenih građana i prijatelje pravde za žrtve tih najvećih zločina poslije holokausta u Evropi, da masovno učestvuju u do sada najvećoj akciji građana Bosne i Hercegovine u Kanadi, akciji usvajanja rezolucije o genocidu u Srebrenici i proglašavanju 11. jula danom sjećanja na žrtve toga genocida u parlamentima svih kanadskih provincija i teritorija. Ova akcija je bazirana na rezoluciji o genocidu u Srebrenici koju je usvojio Kanadski federalni parlament i na stalnoj muzejskoj postavci o genocidu u Srebrenici u Kanadskom muzeju za ljudska prava.

Institut za istraživanje genocida, Kanada {IGK} poziva sve građane Bosne i Hercegovine u Kanadi i sve Kanađane prijatelje istine o agresiji na Bosnu i Hercegovinu i genocida protiv njenih građana i prijatelje pravde za žrtve tih največih zločina poslije holokausta u Evropi da masovno učestvuju u do sada najvećoj akciji građana Bosne i Hercegovine u Kanadi, akciji usvajanja rezolucije o genocidu u Srebrenici i proglašavanju 11. Jula - Danom sjećanja na žrtve toga genocida u parlamentima svih kanadskih provincija i teritorija. Ova akcija je bazirana na rezoluciji o genocidu u Srebrenici koju je usvojio Kanadski federalni parlament i na stalnoj muzejskoj postavci o genocidu u Srebrenici u Kanadskom muzeju za ljudska prava.

Ovom akcijom IGK obilježava 20. godišnjicu genocida u Srebrenici, izražavajući podršku za proglašenje 11. jula - Danom sjećanja na genocid u Srebrenici u državi Kanadi.

Akcija je između ostalog ima za cilj:

- Obilježavanje 20. godišnjice genocida u Srebrenici;

- Proglašenje 11. jula ''Danom sjećanja na genocid uSrebrenici'' u Kanadi;

- Podržati zvanične državne i druge organe i organizacije koji su svojim odlukama prepoznali genocid u Srebrenici, uključujući Kanadski federalni parlament, američki Kongres i Senat, Evropski parlament;

- Odati počast hiljadama žrtava genocida u Srebrenici i svim žrtvama agresije i genocida u Bosni i Hercegovini;

- Potvrditi podršku za nezavisnost i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, mir i stabilnost u jugoistočnoj Europi u cjelini, kao i pravo svih ljudi koji žive u regiji, bez obzira na nacionalnu, rasnu, etničku ili vjersku pripadnost, da se vrate u svojih domove i uživaju u prednostima demokratskih institucija, vladavine prava i ekonomskog prosperiteta, kao i da saznaju sudbinu nestalih rođaka i prijatelja.

Ovdje je uzorak pisma koji možete koristiti i slati na adrese:

Date,

Declare July 11 as Bosnian Genocide Remembrance Day in {name of your Canadian Province or Territory}

Send To: {name and address of the your member of the Parliament of your Canadian province or territory}

On behalf of the Canadian Bosnians, victims of genocide in Bosnia and Herzegovina and on behalf of Canadians friends of truth and justice I would like your support as a sponsor for resolution declaring July 11, as Bosnian Genocide Remembrance Day. I would like this to be a day on which the victims of the 1992-1995 Bosnian Genocide would be remembered and honored by the people of {name of your Canadian province or territory}.

The Canadian parliament passed the motion in 2010 establishing the Srebrenica Remembrance Day in Canada. This anniversary raises awareness of the tragic suffering of the people of Bosnia and Herzegovina and honors and remembers those who were killed as a result of the policies of genocide, ethnic cleansing, and war crimes carried out in Bosnia and Herzegovina from 1992 to 1995. With this declaration, Canada acknowledges the importance of this event in helping to bring closure for the Bosnian people through truth and justice. The institutionalization of Srebrenica Remembrance Day every July 11 will help to inform future generations and assist all of us to work towards peaceful coexistence.

In Canadian National Museum of Human Rights in Winnipeg since September, 2014 is the permanent exhibition remembering the genocide in Srebrenica.

July 11, 2015 is commemorated as the 20th anniversary or the Srebrenica Genocide in which at least 8,372 innocent and defenseless Bosnian civilians, including children, were summarily executed, hundreds of women and girls were systematically raped and sexually molested, and at least 30,000 inhabitants were forcefully expelled from their ancestral homes in the worst atrocity in Europe since the Holocaust. Similar brutal campaigns of mass murder, detention and torture of civilians in concentration and rape camps, large-scale forced expulsions of inhabitants from their ancestral homes, and mass destruction of religiously and culturally significant structures and objects were organized and committed against Bosnian civilians in cities, towns, and villages across Bosnia and Herzegovina most notably in Sarajevo, Prijedor, Banja Luka, Bijeljina, Zvornik, Rogatica, Vlasenica, Bratunac, Foca, and Visegrad. This anniversary presents an opportunity to raise awareness of the genocide committed in Bosnia-Herzegovina and to remember and honor the victims who lost their lives as a result of the premeditated policies of aggression, extirpation, and carving out ethnically pure territorial areas by the use of terror, force, and ethnic cleansing.

The citizens of {name of your Canadian province or territory} are united in their condemnation of genocide, war crimes, and crimes against humanity and seek that those responsible for the aforementioned crimes be brought to justice. Therefore {name of your Canadian province or territory} designates July 11, 2015 as Bosnian Genocide Remembrance Day.

Dr. Mustafa Ceric

Vijesti: