Podrške plemenitih

Apel za zaštitu napadnutog direktora Instututa za istraživanje genocida Canada

Apel za zaštitu napadnutog direktora Instututa za istraživanje genocida Canada

BRUTALNE PRIJETNJE ŽIVOTU DR. EMIRA RAMIĆA

 

Obaviješten sam od Upravog odbora Institura za istraživanje genocida - Kanada (Institut For Research of Genocide Canada), o prije nekoliko mjeseci započetim, kontinuiranim verbalnim uznemiravanjima, napadima i šikaniranjima direktora Instita dr. Emira Ramića, profesora na Univerzitetu u Hamiltonu. Brutalne prijetnje fizičkom integritetu i životu dr. Ramića, gotovo svakodnevno dolaze s facebook profila „Srbska garda“, putem maila i telefona.

Institut je pod rukovodstvom Dr. Ramića u svom radu polučio značajne rezultate na sabiranju i sistematizaciji podataka o ratnim zločinima i genocidnim zatiranjem bošnjačkog i hrvatskog stanovništva, posebno u Prijedoru, u kojem je roÄ‘en i gdje je i sam doživio najveće patnje u vrijeme ratne agresije na BiH. Dr. Ramić je i sam svjedokom najvećih ljudskih zvjerstava, koje su provodili ljudi čija je imena zapamtio.

Službeni dopis o tim prijetnjama, intervencijom sarajevskog Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i meÄ‘unarodnog prava Univerziteta u Sarajevu, potpisan imenom direktora dr. Rasima Muratovića, upućen je 23. novembra 2016. direktoru Državne agencije za istrage i zaštitu, gospodinu Perici Staniću, koji ga je zaprimio i proslijedio entitetskoj policiji Republike srpske. Nisu nam oznati nikakvi rezultati istrage u smislu prezentiranog dopisa dr. Muratovića.

Strepeći za život dr. Emira Ramića, upućujem snažan apel za njegovu zaštitu i otklanjanje prijetnji koje se kontinuirano plasiraju narušavajući mu zdravlje, s očitom najavom eskalacije radikalnijih oblika nasilja prema njegovoj osobi.

 Ibrahim Kajan, književnik

U Mostaru, 27. 1. 2016.

 

 

Apel za zaštitu napadnutog direktora Instututa za istraživanje genocida Kanada

PRIJETNJE-ZIVOTU-DR-RAMICA

http://www.bosnjaci.net/prilog.php?pid=58015

http://bosnjaci.agency/profesoru-emiru-ramicu-upucene-prijetnje-s-facebook-profila-srbska-garda-prijavljeno-sipa-i/

http://novasloboda.ba/ibrahim-kajan-apel-za-zastitu-napadnutog-direktora-instututa-za-istrazivanje-genocida-kanada-brutalne-prijetnje-zivotu-dr-emira-ramica/

http://www.nap.ba/new/vijest.php?id=20762

http://instituteforgenocide.org/?p=11009&lang=bs

http://www.bosniak.org/bosanski/podrska-za-profesora-ramica/

http://www.bosnjaci.net/prilog.php?rid=1&pid=58048

http://www.source.ba/clanak/BiH/392430/Profesoru-Ramicu-upucene-prijetnje-s-Facebook-profila-Srpska-garda

Vijesti: